Ρεπορτάζ Υγείας

NHS Η.Β: Ανώτεροι γιατροί στην Αγγλία οργανώνουν σπάνια αποχή

NHS Η.Β: Ανώτεροι γιατροί στην Αγγλία οργανώνουν σπάνια αποχή

Ο πρόεδρος της επιτροπής συμβούλων του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου BMA, Vishal Sharma, δήλωσε ότι οι σύμβουλοι είναι "θυμωμένοι και στο ναδίρ", κατηγορώντας την κυβέρνηση. "Η κυβέρνηση είχε επτά μήνες να συνεργαστεί μαζί μας για να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας, να μας ακούσει και να βρει έναν τρόπο να αποφύγουμε την απεργία", ανέφερε σε δήλωσή του.

NHS Η.Β: Τα αγγλικά νοσοκομεία προετοιμάστηκαν χθες για την τελευταία απεργία των γιατρών που έπληξε την κρατική υπηρεσία υγείας, με τους διευθυντές να προειδοποιούν ότι θα αφήσει “την περίθαλψη ρουτίνας σχεδόν στάσιμη”. Η διήμερη απεργία των συμβούλων έρχεται εν μέσω χρόνων αναμονής ρεκόρ για τους ασθενείς λόγω της τεράστιας καθυστέρησης της πανδημίας και των πολλαπλών απεργιών σε όλη την οικονομία τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη με την κρίση του κόστους ζωής.

Η απεργία των συμβούλων, μόλις η τρίτη φορά που οι ανώτεροι ειδικευμένοι γιατροί προβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ξεκίνησε στις 7:00 π.μ. (0600 GMT) χθες, την Πέμπτη, και θα διαρκέσει έως τις 7:00 π.μ. του Σαββάτου. “Αυτό θα μπορούσε αναμφίβολα να είναι ο σοβαρότερος αντίκτυπος που έχουμε δει ποτέ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Η.Β. NHS ως αποτέλεσμα απεργιακών κινητοποιήσεων, με την περίθαλψη ρουτίνας να βρίσκεται ουσιαστικά σε ακινησία για 48 ώρες”, δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) Στίβεν Πάουις. “Οι σύμβουλοι όχι μόνο θα σταματήσουν να βλέπουν οι ίδιοι τους ασθενείς, αλλά δεν θα είναι παρόντες για να παρέχουν εποπτεία στο έργο των επικουρικών γιατρών, γεγονός που επηρεάζει χιλιάδες ραντεβού για τους ασθενείς”, δήλωσε. Η δράση ακολουθεί μήνες αναστάτωσης, καθώς το υγειονομικό προσωπικό έχει αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η θεραπεία και να ακυρώνονται ραντεβού για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. Οι κατώτεροι γιατροί πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου πενθήμερη στάση εργασίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τους μισθούς και τη διατήρηση του προσωπικού, την τρίτη τους στάση εργασίας από τον Απρίλιο. Οι νοσηλευτές και το προσωπικό ασθενοφόρων έχουν, επίσης, προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αποδεχόμενοι τελικά αύξηση μισθών κατά πέντε τοις εκατό τον Μάιο. Ο Powis δήλωσε ότι η επείγουσα και αναγκαία περίθαλψη θα έχει προτεραιότητα “στον όγδοο μήνα της απεργιακής κινητοποίησης, και με περισσότερα από 600.000 ραντεβού να έχουν ήδη επηρεαστεί, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να επανέλθουν οι υπηρεσίες σε λειτουργία μετά από κάθε γύρο δράσης”.

“Περιττή”

Οι σύμβουλοι ζητούν μια “αξιόπιστη μισθολογική προσφορά” μετά από χρόνια αυξήσεων κάτω από τον πληθωρισμό, οι οποίες, όπως λένε, έχουν διαβρώσει τις αποδοχές τους. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA), ο οποίος εκπροσωπεί τους συμβούλους, αναφέρει ότι ο μισθός τους έχει μειωθεί κατά 35% από το 2008. Οι σύμβουλοι, οι οποίοι κερδίζουν ετήσιους μισθούς περίπου 88.000- 119.000 λίρες (113.000- 153.000 δολάρια), έχουν ήδη ανακοινώσει δεύτερο γύρο απεργιών για τις 24-25 Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ, ωστόσο, είπε στους γιατρούς να σταματήσουν τις στάσεις εργασίας και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευτεί πλέον για υψηλότερους μισθούς. Είπε ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση αποδέχθηκε τις συστάσεις των ανεξάρτητων φορέων αξιολόγησης των μισθών για αυξήσεις μισθών μεταξύ 5,0 και 7,0 τοις εκατό στον δημόσιο τομέα. Η προσφορά ήταν “οριστική”, είπε, προσθέτοντας: “Κανένα ποσό απεργιών δεν θα αλλάξει την απόφασή μας”. Ο Σουνάκ έχει υποσχεθεί να μειώσει στο μισό τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, που σήμερα είναι λίγο κάτω από το 8,0%. Έχει πει ότι οι υψηλότερες αμοιβές είναι απρόσιτες και απλώς κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος BMA χαρακτήρισε την προσφορά της κυβέρνησης “γελοία” και κάλεσε τα μέλη της να συμμετάσχουν στην πλησιέστερη απεργιακή γραμμή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής συμβούλων του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου BMA, Vishal Sharma, δήλωσε ότι οι σύμβουλοι είναι “θυμωμένοι και στο ναδίρ”, κατηγορώντας την κυβέρνηση. “Η κυβέρνηση είχε επτά μήνες να συνεργαστεί μαζί μας για να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας, να μας ακούσει και να βρει έναν τρόπο να αποφύγουμε την απεργία”, ανέφερε σε δήλωσή του. “Οι υπουργοί δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αποτρέψουν την πραγματοποίηση αυτής της δράσης”. Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές πρόκειται να απεργήσουν ταυτόχρονα με τους συμβούλους, με το προσωπικό 14 σιδηροδρομικών εταιρειών να απεργεί την Πέμπτη, το Σάββατο και στις 29 Ιουλίου. Την Κυριακή και στις 25-28 Ιουλίου θα τους ακολουθήσει το προσωπικό του μετρό του Λονδίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι νέοι γιατροί ξεκινούν τη μεγαλύτερη απεργία μέχρι σήμερα στην Αγγλία

NHS: Οι νέοι γιατροί στην Αγγλία θα απεργήσουν για πέντε ημέρες τον Ιούλιο

Ο ζεστός καιρός αυξάνει την πίεση του NHS καθώς απεργούν οι γιατροί

NHS: Η απεργία των γιατρών οδήγησε σε 175.000 ακυρώσεις

NHS: Οι συνεχιζόμενες απεργίες ανησυχούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων

Μπαράζ απεργιών για το NHS τον επόμενο μήνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Με συμμετοχή του ΕΚΑΒ ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Όλες οι προαναφερόμενες δυνάμεις του ΕΚΑΒ που συμμετείχαν στην άσκηση στις 22 και 23 Απριλίου 2024, ήταν εκτός υπηρεσίας και κατά συνέπεια δεν επηρεάστηκε η εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία των πραγματικών ημερήσιων δυνάμεων του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».