Πολιτική Υγείας

Ηνωμένο Βασίλειο: Το NHS αντιμετωπίζει μπαράζ απεργιών τον επόμενο μήνα

Ηνωμένο Βασίλειο: Το NHS αντιμετωπίζει μπαράζ απεργιών τον επόμενο μήνα

Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα από τρία διαφορετικά συνδικάτα θα απεργήσουν στις 6 Φεβρουαρίου σε μια συνεχιζόμενη μισθολογική διαμάχη με την κυβέρνηση.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει πληγεί από την κρίση έχει οριστεί για τη μεγαλύτερη εργατική δράση που έχει ποτέ τον επόμενο μήνα, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα ανακοίνωσαν την Παρασκευή μια σειρά νέων απεργιών. Το κρατικά χρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα δει νοσηλευτές και εργαζόμενους στα ασθενοφόρα από τρία διαφορετικά συνδικάτα να αποχωρούν στις 6 Φεβρουαρίου σε μια συνεχιζόμενη μισθολογική διαμάχη με την κυβέρνηση. Συλλογικά, ισοδυναμούν με αυτό που περιγράφουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως τη μεγαλύτερη ημέρα απεργίας που έχει βιώσει ποτέ το NHS, που ιδρύθηκε το 1948.

Η χώρα έχει πληγεί από μήνες στάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός δεκαετιών πυροδοτεί τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής σε μια γενιά. Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αντιστέκεται στα αιτήματα πολλών κρατικών εργαζομένων για τεράστιες αυξήσεις μισθών για να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών. Η σταθερή στάση έχει δημιουργήσει μια αντιπαράθεση με διάφορα στελέχη του NHS, τα οποία υποστηρίζουν ότι βοήθησαν τη χώρα να περάσει την πανδημία, αλλά αντιμετώπισαν μειώσεις μισθών σε πραγματικούς όρους την τελευταία δεκαετία.

Ο Σουνάκ έχει εξοργίσει επίσης τα συνδικάτα εισάγοντας αμφιλεγόμενη νομοθεσία που απαιτεί από ορισμένους εργαζόμενους πρώτης γραμμής να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των αποχωρήσεων. «Αντί να ενεργεί για να προστατεύσει το NHS και να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της διαμάχης, η κυβέρνηση επέλεξε επαίσχυντα να δαιμονοποιήσει τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα», δήλωσε η γενική γραμματέας του Unite, Σάρον Γκράχαμ.

Τα μέλη των σωματείων απειλούν

«Τα μέλη μας παρέχουν πιστά κάλυψη ζωής και άκρων τις ημέρες της απεργίας… είναι ο καταστροφικός χειρισμός αυτής της κυβέρνησης στο NHS που το έχει φέρει σε οριακό σημείο». Περίπου 3.000 εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα που είναι μέλη της Unite θα πραγματοποιήσουν 10 περαιτέρω απεργίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της 6ης Φεβρουαρίου στην Ουαλία και σε μεγάλο μέρος της Αγγλίας. Θα συμπέσουν με τέσσερις ακόμη στάσεις από περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους ασθενοφόρων από το σωματείο GMB, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τις 20 Φεβρουαρίου, 6 και 20 Μαρτίου.

Είναι απλώς οι πιο πρόσφατες αποχωρήσεις από τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις πρώτες τους απεργίες τον περασμένο μήνα. Επίσης τον Δεκέμβριο, δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές από το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής (RCN) διοργάνωσαν την πρώτη εργατική δράση στην 106χρονη ιστορία του επί πληρωμή. Αποχώρησαν ξανά για δύο ημέρες αυτή την εβδομάδα και έχουν προγραμματιστεί να απεργήσουν ξανά στις 6 και 7 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, οι δάσκαλοι στην Αγγλία απειλούν να συμμετάσχουν στις μαζικές απεργίες, με τα εκπαιδευτικά συνδικάτα να πρόκειται να συναντηθούν ξανά με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να το αποτρέψουν. Ο υπουργός σχολείων, Νικ Γκιμπ, επέμεινε ότι κατανοούν τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του δημόσιου τομέα, αλλά προειδοποίησε για «διακανονισμούς αμοιβών που καταστρέφουν τον πληθωρισμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νοσηλευτές και τραυματιοφορείς απεργούν εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ισπανία: Χιλιάδες υγειονομικοί απεργούν κατά των ιδιωτικοποιήσεων & περικοπών

Το NHS προσφέρει δωρεάν μαθήματα τένις για την αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών

NHS: Γίνεται κατάχρηση στις υπηρεσίες ασθενοφόρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΠΥΥ: Νόμιμη η αντικατάσταση Γενικού Διευθυντή Οικονομικών σύμφωνα με Καρποδίνη

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση απαλλαγής υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, ήταν πλήρως και ειδικά αιτιολογημένη, ελήφθη αρμοδίως και απολύτως νόμιμα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Τριήμερο 25ης Μαρτίου - Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών - Συστάσεις στους οδηγούς για τήρηση του Κ.Ο.Κ

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες. Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Μίνα Γκάγκα: Συμμετοχή στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ στο Βουκουρέστι

Μίνα Γκάγκα: Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας: τα κυλιόμενα ωράρια, η αργή επαγγελματική εξέλιξη, όπως και οι απολαβές που είναι χαμηλότερες από αυτές άλλων κλάδων.

Το rebate και το clawback στραγγαλίζουν εργαστηριακούς ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων υγείας, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική καινοτομία για περίπου 10 χρόνια τώρα.

Το rebate και το clawback στραγγαλίζουν εργαστηριακούς ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων υγείας, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική καινοτομία για περίπου 10 χρόνια τώρα.