Ρεπορτάζ Υγείας

Γνωστική Υγεία: Η άσκηση μόνο μία φορά τον μήνα μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας δεκαετίες αργότερα

Γνωστική Υγεία: Η άσκηση μόνο μία φορά τον μήνα μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας δεκαετίες αργότερα

Η ακριβής σχέση μεταξύ της άσκησης και της γνωστικής λειτουργίας είναι ασαφής. Το μορφωτικό επίπεδο, η παιδική νοημοσύνη και το οικονομικό υπόβαθρο μπορούν να εξηγήσουν μέρος της σχέσης, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι συμμετέχοντες που ήταν πιο σωματικά δραστήριοι είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο, να έχουν γονείς από πιο προνομιούχο περιβάλλον και να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ στην ηλικία των 8 ετών.

Γνωστική Υγεία: Η τακτική άσκηση σε κάποια στιγμή της ζωής αποτελεί κλειδί για την καλύτερη γνωστική υγεία στα γηρατειά, λένε οι ερευνητές. Η έναρξη νωρίτερα είναι καλύτερη και η διατήρησή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι, επίσης. Νέα βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση τουλάχιστον μία φορά τον μήνα σε οποιαδήποτε στιγμή της ενήλικης ζωής συνδέεται με καλύτερη λειτουργία της σκέψης και της μνήμης στη μετέπειτα ζωή. Τα άτομα που ανέφεραν ότι ήταν σωματικά δραστήρια τουλάχιστον μία έως τέσσερις φορές τον μήνα σε ξεχωριστές έρευνες στις ηλικίες 36, 43, 53, 60 έως 64 και 69 ετών είχαν το μεγαλύτερο όφελος. Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο από ό,τι για όσους δήλωσαν ότι ασκούνταν συχνά (περισσότερες από πέντε φορές τον μήνα) κατά τη διάρκεια τουλάχιστον μιας από τις περιόδους της μελέτης, αλλά δεν το συνέχισαν απαραίτητα σε διάφορες έρευνες.

“Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η ενασχόληση με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο, σε οποιοδήποτε σημείο της ενήλικης ζωής, έχει θετική επίδραση στη νόηση. Αυτό φαίνεται να ισχύει ακόμη και σε ελαφρά επίπεδα δραστηριότητας, από μία έως τέσσερις φορές τον μήνα”, δήλωσε η Sarah-Naomi James της Μονάδας MRC για τη Δια Βίου Υγεία και τη Γήρανση στο University College του Λονδίνου. “Επιπλέον, οι άνθρωποι που δεν ήταν ποτέ πριν δραστήριοι και στη συνέχεια αρχίζουν να είναι δραστήριοι στα 60 τους, φαίνεται επίσης να έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία από εκείνους που δεν ήταν ποτέ δραστήριοι”. Το μεγαλύτερο όφελος για τη λειτουργία της σκέψης και της μνήμης παρατηρήθηκε για τους ανθρώπους που ήταν σωματικά δραστήριοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. “Το αποτέλεσμα είναι συσσωρευτικό, οπότε όσο περισσότερο καιρό ένα άτομο είναι ενεργό, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει υψηλότερη γνωστική λειτουργία στη μετέπειτα ζωή του”, δήλωσε ο James σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια βρετανική βάση δεδομένων 1.417 ατόμων που γεννήθηκαν την ίδια εβδομάδα το 1946 και των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν έρευνες σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο, όπως το τζόκινγκ, ο χορός, η κηπουρική, η πεζοπορία και τα σπορ, σε διάστημα τριών δεκαετιών.

Έκαναν γνωστικά τεστ στην ηλικία των 69 ετών μαζί με ένα τεστ που τους προκαλούσε να ανακαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις από έναν κατάλογο 15 λέξεων. Σε ένα τεστ ταχύτητας οπτικής επεξεργασίας, τους ζητήθηκε να διαγράψουν όλες τις περιπτώσεις ενός συγκεκριμένου γράμματος σε μια σελίδα κειμένου. Οι ερευνητές περίμεναν να μάθουν αν η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου ήταν πιο σημαντική. Αντ’ αυτού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έναρξη κάποιας μορφής άσκησης και η διατήρησή της για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι πιο σημαντική από τη χρονική στιγμή της δραστηριότητας. Η ακριβής σχέση μεταξύ της άσκησης και της γνωστικής λειτουργίας είναι ασαφής. Το μορφωτικό επίπεδο, η παιδική νοημοσύνη και το οικονομικό υπόβαθρο μπορούν να εξηγήσουν μέρος της σχέσης, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι συμμετέχοντες που ήταν πιο σωματικά δραστήριοι είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο, να έχουν γονείς από πιο προνομιούχο περιβάλλον και να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ στην ηλικία των 8 ετών. Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι λευκοί. Όσοι ήταν κοινωνικά μειονεκτούντες και λιγότερο υγιείς ήταν πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τη μελέτη. Η μακρά παρακολούθηση θεωρείται πλεονέκτημα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου στο Περιοδικό Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Ψυχιατρικής. (Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερο περπάτημα βοηθά στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου

Το γκολφ είναι μια υγιεινή άσκηση για ηλικιωμένους

Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνετε;

Το περπάτημα βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.

ΕΣΥ: Προκήρυξη ξανά 246 θέσεων ειδικευμένων ιατρών

Στην προκήρυξη για την πλήρωση επί θητεία 246 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, οι οποίες απέβησαν άγονες κατά τις τελευταίες προκηρύξεις του Μαρτίου και του Ιουνίου 2023, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, με βασικό γνώμονα την κάλυψη άμεσων αναγκών σε νοσοκομειακές μονάδες και κέντρα Υγείας σε ολόκληρη την Επικράτεια. Η προκήρυξη, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός […]

Σκλήρυνση κατά πλάκας - Νέα μελέτη επισημαίνει πέντε προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

Αλλά σε πληθυσμούς με συγκεκριμένο κίνδυνο -για παράδειγμα, σε ορισμένες οικογενείς μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας- τα σημάδια αυτά θα βοηθήσουν στην έγκαιρη προειδοποίηση και ίσως οδηγήσουν σε θεραπευτική παρέμβαση.

ΕΚΑΒ: Για τις «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ»

ΕΚΑΒ: Για την ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας διεξήχθη Διεθνής Διαγωνισμός και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες, από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαδικασίες. 

ΦΣΛ: Συμμετοχή των Φαρμακοποιών στις κινητοποιήσεις ενάντια στο άδικο καθεστώς φορολόγησης

ΦΣΛ: Σήμερα Τετάρτη 6/12/2023 στις 18.00 θα ξεκινήσει μεγάλη πορεία μηχανοκίνητων οχημάτων από τη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης στην οποία καλούν τα μέλη τους και τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν.