Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μελέτη: Το γκολφ είναι μια υγιεινή άσκηση για ηλικιωμένους

Μελέτη: Το γκολφ είναι μια υγιεινή άσκηση για ηλικιωμένους

Μελέτη:  Το γκολφ κέρδισε το περπάτημα ή ακόμα και το σκανδιναβικό περπάτημα όταν ήρθε η ώρα της αξιολόγησης της βελτίωσης πολλών βασικών μέτρων για την υγεία της καρδιάς.

Θέλετε να παραμείνετε υγιείς στα “χρυσά σας χρόνια”; Πιάστε μια τσάντα με μπαστούνια και δοκιμάστε το γκολφ. Το γκολφ κέρδισε το περπάτημα ή ακόμα και το σκανδιναβικό περπάτημα (μια προπόνηση για όλο το σώμα που αποτελείται από περπάτημα με χρήση εξειδικευμένων πόλων) όταν ήρθε η ώρα της αξιολόγησης της βελτίωσης πολλών βασικών μέτρων για την υγεία της καρδιάς στη μικρή μελέτη.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποσκοπούν στο να ενθαρρύνουν τους ηλικιωμένους να περνούν περισσότερο χρόνο στο γήπεδο του γκολφ και να παίζουν περπατώντας», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Julia Kettinen, διδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής/Αθλητισμού και Ιατρικής Άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Ανατολής. Φινλανδία στο Kuopio. «Το γκολφ είναι ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης, καθώς παρακινεί τα άτομα να κινηθούν, συχνά χωρίς καν να συνειδητοποιούν την απόσταση που έχουν διανύσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς ενός γύρου γκολφ 18 οπών με περίπου 3,7 μίλια σκανδιναβικού περπάτημα ή περπάτημα μεταξύ 25 υγιών παικτών ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερόλη. Οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης οθόνες καρδιάς και συσκευές φυσικής κατάστασης για να παρακολουθούν την απόσταση, τη διάρκεια, το ρυθμό, τα βήματα και τις θερμίδες που καίγονται.

Και οι τρεις τύποι αερόβιας άσκησης βελτίωσαν την υγεία της καρδιάς μετά από μία μόνο συνεδρία, αλλά το γκολφ πήρε το κορυφαίο βραβείο, έδειξε η μελέτη. Το γκολφ είναι μια άσκηση χαμηλότερης έντασης από το σκανδιναβικό περπάτημα και το περπάτημα, αλλά ένα παιχνίδι γκολφ 18 οπών διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες και οι παίκτες μπορούν να περπατήσουν έως και έξι μίλια κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Ως αποτέλεσμα, οι παίκτες του γκολφ καίνε περισσότερες θερμίδες, κάτι που έχει μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

«Το να παίζεις γκολφ με το περπάτημα είναι μια μορφή σωστής άσκησης για την υγεία και μπορεί να συνιστάται σε υγιείς ηλικιωμένους ως μέσο πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτίωσης της υγείας [της καρδιάς] για όσους ήδη πάσχουν από [καρδιοπάθεια]», είπε ο Kettinen. Ωστόσο, το γκολφ δεν είναι προσβάσιμο σε όλους και το περπάτημα και το σκανδιναβικό περπάτημα παράγουν επίσης ισχυρά οφέλη για την υγεία. «Αυτές οι κατάλληλες για την ηλικία αερόβιες ασκήσεις μπορούν να συστηθούν σε υγιείς ηλικιωμένους ως μέσο ενίσχυσης της σωματικής τους υγείας και πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων και μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως θεραπευτική στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας [της καρδιάς] σε άτομα που έχουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο.» είπε.

Η μελέτη είχε τους περιορισμούς της, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους της. Επιπλέον, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μόνο παίκτες γκολφ. Το σκανδιναβικό περπάτημα θεωρήθηκε ως ένας νέος τύπος άσκησης για τους περισσότερους συμμετέχοντες, που μπορεί να οδήγησε σε κακή τεχνική και μείωσε την αποτελεσματικότητα αυτής της δραστηριότητας. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 6 Φεβρουαρίου στο περιοδικό BMJ Open Sport & Exercise Medicine. Ο Δρ Andrew Murray είναι ο συνδιευθυντής του Εδιμβούργου Sport and Exercise Medicine Research Network στη Σκωτία και επικεφαλής ιατρός των τουρνουά γκολφ European Tour and Ryder Cup-Europe.

«Το γκολφ είναι μια σωματική δραστηριότητα που ενισχύει την υγεία και αυτό που δείχνει αυτή η μελέτη είναι ότι το γκολφ έχει ακόμη περισσότερα οφέλη από το περπάτημα ή το σκανδιναβικό περπάτημα», είπε ο Murray, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Ένας από τους λόγους που το γκολφ μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό ως φάρμακο είναι ότι είναι διαθέσιμο σε άτομα όλων των ηλικιών», είπε. «Είτε είστε 3 είτε 103 ετών, το γκολφ μπορεί να έχει πιθανώς οφέλη για την υγεία και υπάρχουν λίγα αθλήματα που μπορούν να παίξουν οι άνθρωποι σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Το γκολφ έχει επίσης ισχυρά οφέλη για την ψυχική υγεία και βοηθά τους ανθρώπους να παραμένουν συνδεδεμένοι και αφοσιωμένοι με τους άλλους. Η διατήρηση κοινωνικών σχέσεων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων ενός ατόμου να αναπτύξει άνοια. Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι άτομα άνω των 80 ετών μπορούν να παίξουν γκολφ για πρώτη φορά και να το απολαύσουν, είπε ο Murray.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι μπορεί να προσφέρει το CrossFit στην υγεία σου;

Οφέλη από το γρήγορο περπάτημα για διαβητικούς ασθενείς

Περισσότερο περπάτημα βοηθά στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου

Κάντε την άσκηση καθημερινή σας συνήθεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

BRI: Τι είναι ο δείκτης στρογγυλότητας σώματος;

BRI: Αντί να εξετάζει το ύψος και το βάρος, το BRI ποσοτικοποιεί μαθηματικά τα επίπεδα σωματικού λίπους εξετάζοντας το ύψος και την περίμετρο της μέσης. Αυτό παρέχει μια τιμή που κυμαίνεται συνήθως από ένα έως 20.

Close Icon