www.healthweb.gr
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου

Για την σωστή ενημέρωση των ασθενών με καρκίνο πραγματοποιήσαμε στο www.Healthweb.gr μία έρευνα στα πέντε μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας τον Άγιο Σάββα αλλά και το νοσοκομείο Μεταξά καθώς και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας αλλά και στο Θεαγένειο καθώς και στο Αττικό νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ζητήσαμε από τους διοικητές ακριβή και πλήρης στοιχεία για τον εξοπλισμό που διαθέτουν τα παραπάνω ογκολογικά νοσοκομεία για την θεραπεία των καρκινοπαθών αλλά και εάν αυτός είναι σύγχρονος πριν την τελευταία δεκαετία ή παλαιότερος . Εάν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό (γιατροί , τεχνολόγοι , ακτινοφυσικοί , νοσηλευτές ) για την λειτουργία αυτού του εξοπλισμού . Επίσης στο ερωτηματολόγιο μας είχαμε συμπεριλάβει για να μάθουμε πόσοι ασθενείς εξυπηρετούνται καθημερινά αλλά και πόσοι είναι οι ασθενείς ετησίως που χρειάζονται ακτινοβολίες και πόσους το κάθε νοσοκομείο εξυπηρετεί . Ρωτήσαμε τον κάθε διοικητή των εν λόγω νοσοκομείων τι νομίζει ότι απαιτείται για να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέτρο του εφικτού αλλά και των ιατρικών πρωτοκόλλων αλλά και πόσος είναι ο χρόνος αναμονής εάν έχουν επίσημα στοιχεία.

Επιδίωξη μας μέσα από συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι οι ασθενείς ,να γνωρίζουν την αλήθεια από τους ίδιους τους διοικητές για το τι μπορεί να τους παρέχουν τα πέντε μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας μας .

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι ότι είχε το ήθος και την ευαισθησία να μας απαντήσει μόνο ο διοικητής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας κύριος Παναγιώτης Νάνος ώστε να μάθουν την αλήθεια οι ογκολογικοί ασθενείς. Σας παραθέτω αυτούσιες τις απαντήσεις :

1. Μπορείτε να μου περιγράψετε τι εξοπλισμό έχει το νοσοκομείο σας για την θεραπεία των καρκινοπαθών;

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει μοναδικές στην Θεσσαλία κλινικές, με μεγάλη κλινική και επιστημονική εμπειρία που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλους του τύπους των καρκίνων. Μεταξύ των άλλων και ακτινοθεραπευτικό τμήμα, το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε με το παλαιό μηχάνημα, αλλά από 26/9/2017 τέθηκε επίσημα σε λειτουργία ο νέος γραμμικός επιταχυντής.

2. Ο εξοπλισμός αυτός είναι σύγχρονος πριν την τελευταία δεκαετία ή παλαιότερος ; Μπορείτε να μου τον αναφέρετε αναλυτικά (π.χ τύπο, χρόνο παραλαβής , ) Αναμένετε σύντομα και άλλο εξοπλισμό (εάν ναι , από πού ;)

Το μηχάνημα του γραμμικού επιταχυντή, όπως και λοιπός εξοπλισμός που δεχθήκαμε ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι τελευταίας τεχνολογίας και αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων για την εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών σε σχέση με το παρελθόν. Ταυτόχρονα συνιστά ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ογκολογικούς ασθενείς της Θεσσαλίας.

Έχετε το απαιτούμενο προσωπικό (γιατρούς , τεχνολόγους , ακτινοφυσικούς, νοσηλευτές ) για την λειτουργία αυτού του εξοπλισμού ;
Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προωθήσει την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και ήδη είναι στο ΑΣΕΠ προς αξιολόγηση οι υποψηφιότητες για δύο θέσεις ακτινοφυσικών, ενώ μετακινήθηκε το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να λειτουργία απρόσκοπτα το τμήμα.

4.Με πόσες βάρδιες λειτουργεί ο εξοπλισμός αυτός ;

Ο εξοπλισμός λειτουργεί σε πρωινή βάρδια και σε λίγο καιρό θα περάσουμε και στην απογευματινή βάρδια, με στόχο να εξυπηρετούνται διπλάσιοι ασθενείς.

5. Πόσοι ασθενείς εξυπηρετούνται καθημερινά ;

Σήμερα κατά μέσο όρο καθημερινά εξυπηρετούνται 25 -30 ασθενείς με στόχο να φθάσουμε στους 50 ασθενείς ημερησίως.

6. Οι ασθενείς ετησίως που χρειάζονται ακτινοβολίες πόσοι είναι και πόσους εσείς εξυπηρετείται ;

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών της Θεσσαλίας για ακτινοβολίες. Στο Πανεπιστημιακό φιλοδοξούμε στην πλήρη ανάπτυξη να καλύψουμε 700 ασθενείς ετησίως.

7. Τι νομίζετε ότι απαιτείται για να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέτρο του εφικτού αλλά και των ιατρικών πρωτοκόλλων ;

Πέραν των ιατρικών πρωτοκόλλων και των όποιων αποφάσεων για την κάλυψη των αναγκών, για να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να στοχεύσουμε στην μείωση της ζήτησης μέσα από πολιτικές πρόληψης του καρκίνου εκ μέρους της Πολιτείας, και μέσα από προώθηση νέων στάσεων και συμπεριφορών (όπως είναι το κάπνισμα) εκ μέρους των πολιτών και της κοινωνίας.

Δίνεται προτεραιότητα στους ασθενείς με βάση τον καρκίνο που έχουν ή με βάση τον χρόνο προσέλευσης τους στο νοσοκομείο σας; Υπάρχουν και τα δύο κριτήρια και με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών.

Οι υπόλοιποι τέσσερις διοικητές ...

Οι υπόλοιποι τεσσερις διοικητές  έχουν κλειστά τα στόματα για την διάγνωση και θεραπεία των καρκινοπαθών όπως στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ μας είπε η συνεργάτιδα του διοικητή κύριου Γεώργιου Ζαίμη ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος να μας απαντήσει αλλά η ΥΠΕ. Αναρωτιέμαι πραγματικά στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ το οποίο έχει αποκτήσει πανάκριβα μηχανήματα μετά από προσπάθειες προηγούμενων διοικήσεων και τα οποία δεν χρησιμοποιούνται όπως θα έπρεπε , θα θέλαμε να μας πληροφορήσει ο κ. διοικητής πόσες εξετάσεις έχουν γίνει στο ψηφιακό μαστογράφο , και το Pet-ct .

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι το Θεαγένειο νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι σταματούν οι χημειοθεραπείες για τρεις ημέρες . Δεν περιμέναμε να μας απαντήσει στα ερωτήματα μας αφού γι αυτούς υπάρχει η εύκολη λύση να ακυρώνουν τα ραντεβού των καρκινοπαθών με την θεραπεία αδιαφορώντας για την υγεία και ψυχολογία των ανθρώπων αυτών και να επιτείνουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν .

Τέλος η διοίκηση στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο προτιμά να μην μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς τα οποία ξεκινήσουν προτού ακόμη προσέλθουν σε αυτό διότι διαθέτει τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής ασθενών από ό,τι όλα τα υπόλοιπα και η πρόσβαση είναι δυσχερής .

 

 

Pin It