Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αποκλειστικά

Αποκλειστικό: Στρεβλώσεις στις διαδικασίες αποζημίωσης Υγειονομικού  Υλικού στον ΕΟΠΥΥ

Αποκλειστικό: Στρεβλώσεις στις διαδικασίες αποζημίωσης Υγειονομικού  Υλικού στον ΕΟΠΥΥ

Στρεβλώσεις στις διαδικασίες που αφορούν στην αποζημίωση αναλώσιμου Υγειονομικού υλικού, εντοπίζονται στον  ΕΟΠΥΥ , σύμφωνα με  το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.healthweb.gr.

Αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό τί τελικά  θέλει να πετύχει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με τις αποζημιώσεις του αναλώσιμου Υγειονομικού υλικού.Έχει δημιουργήσει ένα ισχυρότατο νομικό πλαίσιο που του έχει εξασφαλίσει την δυνατότητα  να λειτουργεί σαν μονοψώνιο, να απαιτεί από τους παρόχους τις 3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, να  επιβάλλει κλειστούς προϋπολογισμούς και rebate, να μπορεί να διαπραγματεύεται για την εισαγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας επανειλημμένα  υποστηρίζει την εφαρμογή νέων μοντέλων αποζημίωσης  του Υγειονομικού Υλικού, δικαιότερων, περισσότερο καινοτόμων και αποτελεσματικών, βασισμένων στην εισαγωγή καινοτόμων  τεχνολογιών και την αποζημίωση βάσει αποτελεσματικότητας.

Και τελικά τί πραγματικά συμβαίνει;

Η Διοίκηση και οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αποφασίζουν χωρίς κανένα σχεδιασμό την αποζημίωση προϊόντων, καταστρατηγούν το νομικό πλαίσιο, κωλυσιεργούν αποφάσεις χωρίς λόγο, αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους  ώστε να προχωρήσουν τις διαδικασίες, καταργούν ή αποδυναμώνουν όλους τους μηχανισμούς ελέγχου.

Το παράδειγμα των προϊόντων Διαβήτη είναι χαρακτηριστικό της στρέβλωσης που χαρακτηρίζει τις διαδικασίες του ΕΟΠΥΥ.Έχει δημιουργηθεί ένας κλειστός προϋπολογισμός ο οποίος δεν ανταποκρίνεται όλα αυτά τα χρόνια στις πραγματικές ανάγκες των Ατόμων με Διαβήτη, αλλά αιφνιδίως και χωρίς καμιά εξήγηση μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο ευρώ στον τελικό προϋπολογισμό της σχετικής κατηγορίας Λ4  για το 2021. Και αυτό εξαιρώντας σε σταθερή βάση τα φαρμακεία από το clawback  και αποφεύγοντας  να διαπραγματευτεί το σημαντικό  περιθώριο κέρδους που τους εξασφαλίζει η αποκλειστική διάθεση ταινιών σακχάρου.

Έχει ξεκινήσει την διαπραγμάτευση προϊόντων Συνεχούς Καταγραφής  Γλυκόζης CGM /FGM από τον Φεβρουάριο του 2021, είχε δηλώσει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο 2021 και μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει η διαδικασία και είναι αμφίβολο αν θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στο επόμενο διάστημα. Και πότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των αντλιών ινσουλίνης, που όταν καθορίστηκε με ΦΕΚ τον Αύγουστο 2020 η προσωρινή τιμή τους, αναφερόταν με σαφήνεια ότι σε 3 μήνες πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για καθορισμό τελικής τιμής;

  • Τον Ιανουάριο 2022 ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε με ΦΕΚ την αποζημίωση  αντλίας χορήγησης ινσουλίνης μιας χρήσης στην κατηγορία Αντλίες Ινσουλίνης, στην τιμή των 45 ευρώ ανά pod, δημιουργώντας ένα σημαντικά υψηλότερο κόστος  σε σχέση με τις ήδη αποζημιωμένες αντλίες. Έχει ελεγχθεί η τιμή της ή μήπως υπάρχουν μεγάλες χώρες της Ευρώπης  που αποζημιώνεται σε σημαντικά χαμηλότερη  τιμή;

To pod πρέπει να αλλάζει τουλάχιστον κάθε 3 μέρες. Είναι αντλία ή αναλώσιμο; Και αν είναι αντλία ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας  (ΕΚΠΥ) αναφέρει με σαφήνεια ότι η αντλία ινσουλίνης μπορεί να αντικατασταθεί σε 5 έτη ή αν λόγω μακρόχρονης χρήσης έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Ενώ λοιπόν ανακοίνωσε την αποζημίωση, τώρα οι υπηρεσίες δεν μπορούν να βγάλουν άκρη πώς θα αποζημιώνουν τα pod και οι ασθενείς περιμένουν χωρίς να ξέρουν τί θα προκύψει. Και το clawback των αντλιών ινσουλίνης αυξάνεται συνεχώς, αυξήθηκε και πάλι στο 25% παρά την αύξηση της δαπάνης κατά ένα εκατομμύριο το 2021. Πού θα φτάσει με τα νέα προϊόντα;

Την ίδια στιγμή το Υβριδικό Κλειστό Σύστημα χορήγησης Ινσουλίνης Minimed 780G έχει κάνει αίτημα αποζημίωσης από το 2020, πολλοί ασθενείς αποφάσισαν να το αγοράσουν με δικά τους έξοδα, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ο ΕΟΠΥΥ όμως κωλυσιεργεί χωρίς να είναι σαφείς οι λόγοι που το Σύστημα δεν έχει αποζημιωθεί.

  • Τελικά πώς ακριβώς  σκέφτεται η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ  να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ασθενών με Διαβήτη; Υπάρχει διαφάνεια; Υπάρχει στρατηγική; Υπάρχει βούληση να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών; Υπάρχει βούληση να εξοικονομήσει δαπάνες;
  • Και τί συμβαίνει με το Υγειονομικό Υλικό; Έχουν όλοι οι πάροχοι την ίδια αντιμετώπιση; Έχει πετύχει ο Οργανισμός την δικαιότερη κατανομή του Προϋπολογισμού εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα αποτελεσματικότερες  θεραπείες  για τους ασφαλισμένους του;

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μεγάλες καθυστερήσεις στην αποζημίωση ιατροτεχνολογικών προϊόντων Διαβήτη

Αποκάλυψη: Παρατύπως είναι διοικήτρια η Καρποδίνη στον ΕΟΠΠΥ

Μήπως έρχεται και δεύτερη μείωση στις αποζημιώσεις παρόχων υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ ;

Αλλάζουν τα δικαιολογητικά αποζημίωσης διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ο νόμος "Γιατρός για όλους" θίγει την αξιοπρέπεια του γιατρού - Προσφυγή στο ΣτΕ

Αποκάλυψη για ΕΟΠΥΥ : Διορισμός από το παράθυρο

Επιστολή ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην ΕΣΑμεΑ με προτάσεις επί του σχεδίου νόμου του υπ. Υγείας

Επιβεβαίωση του ΗealthWeb: Καταργείται η ΥΠΕΔΥΦΚΑ

ΕΣΑμεΑ: Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν ΑμεΑ και χρόνια πάσχοντες με τον ΕΟΠΠΥ

Κώστας Αθανασάκης στο Healthweb: Το ‘’Κλειδί’’ στην αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας είναι η διαφανής διαδικασία

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αντικαθίστανται από real time ελέγχους ή  ηλεκτρονικών αρχείων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα προϊόντα κάνναβης

Το φυτό της κάνναβης και ειδικά η ουσία CBD είναι γνωστή σε ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών στην χώρα μας, τόσο μέσα από τις θεραπευτικές τους χρήσεις όσο και από διάφορα βρώσιμα προϊόντα αλλά και καλλυντικά.

Αποκλειστικό : Μετατίθεται για 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμήθειων της ΕΚΑΠΥ

Μετατίθεται για την 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έφτιαξε η  Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας ( Ε.Κ.Α.Π.Υ. ) ώστε   να πραγματοποιούνται κεντρικά οι προμήθειες φαρμάκων αλλά και ιατροτεχνολογικων στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.healthweb.gr.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ στην ΧΡΩΠΕΙ: Η Καθυστέρηση τριών ετών και ο υπερδιπλασιασμός του κόστους

Όταν ξεκίνησε το μεγάλο στοίχημα της Πολιτείας Καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ τον Δεκέμβριο του 2020 είχε δοθεί ένας πανηγυρικός χαρακτήρας και όλοι θεωρούσαν ότι θα γινόταν με ΣΔΙΤ και ότι θα συμμετείχαν πολλές εταιρείες του χώρου ΄με προϋπολογισμό  100.000.000 ευρώ .Είχαν καταθέσει φάκελο τέσσερα (4) κοινοπρακτικά σχήματα και θα υπήρχε και χρηματοδότηση από  το ταμείο ανάκαμψης.

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής και ψυχίατρος παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr και την δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου , μιλώντας για τις Σπάνιες παθήσεις και την νωτιαία μυϊκή ατροφία αναδεικνύοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα υποχρεωτικών νεογνικών ελέγχων στην Ε.Ε αλλά και για τις ελλείψεις φαρμάκων και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα .

Close Icon