Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τη σύμβαση των λογοθεραπευτών, λέει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ κος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στο www.life2daygr , τονίζοντας ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 25 Ιανουαρίου  προκειμένου οι  εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.


Εξηγήσεις για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με τις συμβάσεις των λογοθεραπευτών , και το οποίο ανέδειξε πρώτο το life2day.gr πριν την ανακοίνωση των συλλόγων (διαβάστε εδώ  ) και των επιστημονικών φορέων που σχετίζονται με την ειδική αγωγή και τον ΕΟΠΠΥ,  επιχείρησε να δώσει μέσω του life2day.gr ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος. Και αυτό γιατί ο σύλλογος των λογοπαθολόγων – λογοθεραπευτών Ελλάδος αρνείται να υπογράψει τη νέα σύμβαση που προτείνεται από τον ΕΟΠΠΥ επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια σύμβαση που ούτε νομικά κατοχυρωμένη είναι, ούτε ακριβής σε σχέση με τις αμοιβές τόσο των θεραπευτών όσο και των ασφαλισμένων! Και πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς αφορά πολλά παιδιά τα οποία χρήζουν κάλυψης όλων των ειδικοτήτων της ειδικής αγωγής με προγραμματισμένες συνεδρίες.


Μιλώντας αποκλειστικά στο life2daygr ο κος Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 25 Γενάρη προκειμένου οι  εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, παρότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των επιστημονικών κλάδων επιμένουν ότι πρόκειται για έναν διάλογο προσχηματικό, ότι δηλαδή έχει ήδη αποφασιστεί τι πρόκειται να περιέχει η νέα σύμβαση.  Για το επίμαχο σκέλος που έχει να κάνει με την οικονομική διάσταση του θέματος για τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΠΥ δεν εγείρεται καμία ανησυχία, γιατί στόχος είναι να εξισωθούν όλες οι ειδικότητες και να λαμβάνουν την ίδια αποζημίωση (σήμερα είναι 3 ευρώ ανά θεραπεία)!  Βεβαίως, ρίχνει την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών για το εν λόγω θέμα.


Πάντως το «κλειδί» σύμφωνα με το Σύλλογο των λογοθεραπευτών έχει να κάνει με το ότι εγείρεται ανησυχία για το τι θα γίνεται όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη και αυτό γιατί παραμένει ανοικτό εάν θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή – δηλαδή ο γνωστός κόφτης. Και σε μια τέτοια περίπτωση το ποσό που θα λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλ από τους ίδιους τους θεραπευτές της ειδικής αγωγής.


Δείτε όμως αναλυτικά τι απαντά στο Life2daygr o αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ, κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος:


Ερ. ''Ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος και άλλοι επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν ότι κλήθηκαν από τον ΕΟΠΠΥ σε προσχηματική διαπραγμάτευση λίγων μόνο ημερών και η σύμβαση που τους προτάθηκε ήταν γραμμένη στο πόδι, καθώς παρουσίαζε σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή  νομική  τεκμηρίωση,  πληθώρα  ανακριβειών και  ελλείψεων  ως προς  τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς  κλάδους,  το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ.''


Απ. Αυτά είναι ανυπόστατα που λέγονται και ήδη σε σύσκεψη της προηγούμενης βδομάδας, οι λογοθεραπευτές και οι παρεμφερείς σύλλογοι , οι εργοθεραπευτές κ οι ψυχολόγοι συμφώνησαν παρουσίας και δικής μου αλλά και του προέδρου στα γραφεία του ΕΟΠΠΥ, ότι δέχονται να παραταθεί η προθεσμία να καταθέσουν προτάσεις επί της σύμβασης μέχρι τις 25 Ιανουαρίου .  Δηλαδή έχει υπάρξει μεταγενέστερη σύσκεψη που δεν έχει σχέση με αυτά τα πράγματα  που γράφονται . Εμείς τοποθετηθήκαμε εκεί κ είπαμε ότι η σύμβαση πρέπει να υπογραφεί γιατί είναι νομοθετημένο να υπογραφεί  με τον Ν. 4447 του 16 , επομένως συμφώνησαν οι κλάδοι Ειδικής αγωγής και περιμένουμε μέχρι τις 25 Ιανουαρίου τις προτάσεις τους . Έχει αλλάξει δηλ. Τώρα αυτό που λένε στην ανακοίνωση.


Ερ. O Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών υποστηρίζει ότι ‘’ Η σύμβαση μεροληπτούσε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Η οικονομική διάσταση Στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 -­‐ Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή,: Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “ κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλαδή από εμάς -­‐ claw back .’’


Απ. Η οικονομική διάσταση δεν αφορά τον ΕΟΠΥΥ αφορά το υπουργείο και την νομοθέτηση που επίκειται για δυο κλάδους εκ των τριών, όπου η τιμή που ήταν πολύ χαμηλή και είχε θεσπιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις τώρα θα τροποποιηθεί και θ’ ανέβει η αποζημίωση, θα αυξηθεί η αποζημίωση για να εξισωθούν όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι που εμπλέκονται στην ειδική αγωγή με την ίδια αποζημίωση ανά συνεδρία . Δεν έχει σχέση με το claw back έχει σχέση με την αποζημίωση που παίρνουν οι λογοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές και οι ψυχολόγοι που είναι διαφορετικές οι τιμές αποζημίωσης  μεταξύ τους,  ενώ ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο σε παρεμφερείς δραστηριότητες  και η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας είναι να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση και για τους τρεις κλάδους.


Ερ. Έχει την πρόθεση ο ΕΟΠΥΥ να έρθει σε συμφωνία με τους Παρόχους Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών της  Ελλάδος; Εάν ναι, τι πρόκειται να διαφοροποιηθεί στην σύμβαση ; Πότε πρόκειται να υπογραφή η σύμβαση ;


Απ. Περιμένουμε τις προτάσεις και των τριών κλάδων της ειδικής αγωγής προκειμένου να προχωρήσουμε στην συμπλήρωση του κειμένου της σύμβασης με τον ΕΟΠΠΥ και να υπογράψουν την σύμβαση.


 

 
Pin It