Ψυχική Υγεία

Παιδί Ευτυχία: Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου γίνεται δυστυχισμένο και μπορεί να υποφέρει

Παιδί Ευτυχία: Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου γίνεται δυστυχισμένο και μπορεί να υποφέρει

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι να αναθεωρήσετε τη συμπεριφορά σας, καθώς οι αυταρχικοί, υπερβολικά απαιτητικοί ή τελειομανείς γονείς κάνουν τα παιδιά να πιέζονται και να μην ξέρουν πώς να διασκεδάσουν.

Παιδί Ευτυχία: Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας είναι δυστυχισμένο

Ποιος γονιός δεν θέλει το παιδί του να είναι ευτυχισμένο; Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε, υπάρχουν πράγματα που ξεφεύγουν από τον έλεγχό σας, και το παιδί γίνεται δυστυχισμένο και μπορεί να υποφέρει.

Ευτυχώς υπάρχουν ορισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν για την κακή ψυχολογία του παιδιού και σας βοηθούν να παρέμβετε άμεσα.

Δεν απολαμβάνει πια αυτό που απολάμβανε

Τα ενδιαφέροντα των παιδιών ποικίλλουν , ωστόσο είναι σημαντικό να εντοπίσετε ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η ξαφνική απάθεια ή η αδιαφορία, μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι του συμβαίνει.

Κανείς δεν γνωρίζει τον γιο ή την κόρη σας καλύτερα από εσάς, οπότε εμπιστευτείτε το μητρικό σας ένστικτο.

Δεν θέλει να παίζει

Ειδικά στην περίπτωση των μικρών παιδιών, το παιχνίδι είναι το κύριο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας τους. Ένα παιδί που χάνει το ενδιαφέρον του για παιχνίδι, ακόμα και αν είναι μόνο του, αποτελεί κόκκινη σημαία.

Έχει προβλήματα αϋπνίας και νιώθει άρρωστο συχνά

Συχνές αϋπνίες μπορεί να εμφανιστούν όταν ένα παιδί έχει συναισθηματικό πρόβλημα. Ομοίως, όταν δείχνει απώλεια ενδιαφέροντος για φαγητό, αντιπαθεί ό,τι τρώει, παραπονιέται για πονοκεφάλους πολύ συχνά ή εμφανίζει άλλα σημάδια σωματικής δυσφορίας.

Είναι ευερέθιστο και παραπονιέται συνεχώς

Όλοι μπορούμε να έχουμε τα συναισθηματικά μας σκαμπανεβάσματα κατά καιρούς. Όμως, εάν το παιδί έχει συχνά επεισόδια θυμού και οργής και δεν οφείλεται στην εφηβεία, θα πρέπει να σας απασχολήσει. Όταν ένα παιδί αισθάνεται δυστυχισμένο, συνήθως θυμώνει με τον κόσμο και επικρίνει τα πάντα γύρω του.

Δεν χαμογελά πια ούτε χαίρεται για κάτι

Γενικά, τα μικρά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ορισμένες δυσκολίες της καθημερινής ζωής και γι ‘αυτό αποπνέουν χαρά όπου κι αν πάνε. Από την άλλη πλευρά, όταν αισθάνονται δυστυχισμένα, αυτή η κατάσταση αλλάζει δραστικά, αισθάνονται μόνα και σταματούν να χαμογελούν.

Τι να κάνετε αν το παιδί σας είναι δυστυχισμένο

Πρώτα απ ‘όλα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσεγγίσετε και να προσπαθήσετε να μιλήσετε μαζί του. Μπορεί να μην θέλει να σας μιλήσει, αλλά γνωρίζοντας την ανησυχία σας, θα είναι σε θέση να το κάνει όταν νιώσει έτοιμο.

Η διαχείριση των συναισθημάτων είναι επίσης ένα σημαντικό μάθημα γονικής μέριμνας επειδή συχνά δίνεται μεγάλη έμφαση στην ακαδημαϊκή γνώση και λιγότερη στη συναισθηματική εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να τους επιτρέπετε να τα εκφράζουν χωρίς φόβο ή ντροπή. Επιπλέον, αυτό θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να αποκωδικοποιήσουν τα συναισθήματα των άλλων.

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι να αναθεωρήσετε τη συμπεριφορά σας, καθώς οι αυταρχικοί, υπερβολικά απαιτητικοί ή τελειομανείς γονείς κάνουν τα παιδιά να πιέζονται και να μην ξέρουν πώς να διασκεδάσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοινές μορφές ανασφάλειας και τρόπος αντιμετώπισης

Οι επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά

To χαμηλό IQ κάνει τους ανθρώπους δυστυχισμένους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι κάνει ένας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας;

Ψυχική υγεία: Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας αξιολογεί και αντιμετωπίζει διαταραχές ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, θέματα σχέσεων και προκλήσεις στη ζωή.

Τα SMS και η σχέση τους με τα συναισθήματα

Όταν απουσιάζουν όλα αυτά τα στοιχεία στην επικοινωνία μας και το μόνο που υπάρχει είναι λέξεις σε μια οθόνη τότε η εμπειρία συρρικνώνεται και οι σχέσεις δεν αναπτύσσονται.

Καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς, η παραλλαγή όμικρον είναι πιο ζοφερή

Η Ολλανδία έχει προχωρήσει περισσότερο από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ και επεκτείνοντας τις σχολικές διακοπές σε ένα μερικό νέο lockdown.

Τα άτομα με όψιμη έναρξη της σχιζοφρένειας φαίνεται να έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια

Αντίθετα, βασίζουν τη διάγνωση σε συμπτώματα όπως αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά και αποσύνδεση από την πραγματικότητα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την άνοια.

Αναγνωρίζοντας ποιες σχεσιακές δυναμικές βλάπτουν την ψυχική μας υγεία μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Παραδείγματα μετατόπισης ευθυνών: «Είσαι λυπημένος επειδή θέλεις να είσαι. Τώρα, θέλεις να είμαι κι εγώ αναστατωμένος», «Υψώνω τη φωνή μου μόνο και μόνο επειδή ήξερες ότι είχα μια κακή μέρα και παρόλα αυτά επέλεξες να παραπονεθείς γι’ αυτό».

Οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να αποτελούν τις επισπεύδουσες αιτίες για κάποια ψυχική διαταραχή

Πράγματι, η στήριξή τους και η δυνατότητα έκφρασης μέσω ατομικών ή ομαδικών συνεδριών συνεισφέρει στην ομαλή προσαρμογή των ασθενών κατά την διάρκεια νοσηλείας τους και στην βελτίωση της περίθαλψής τους. 

Όταν κάτω από την ενοχοποίηση κρύβεται ένα αίτημα, κρυμμένο σε μια κατηγορηματική, παθητικοεπιθετική συμπεριφορά

Όλα εξαρτώνται από την ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία, η οποία είναι μια δεξιότητα που μπορεί να πάρει χρόνο για να καλλιεργηθεί. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι όσο περισσότερο εξασκείτε την υγιή επικοινωνία, τόσο πιο εύκολη γίνεται με την πάροδο του χρόνου.

Σύνδομο ή κατασκεύασμα το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Δεδομένου ότι ένα σύνδρομο ορίζεται από μια συγκεκριμένη και επαναλαμβανόμενη συμπτωματολογία, η οποία αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή κλινική εικόνα, εύλογα δημιουργείται η απορία αν όντως υπάρχει μια φαινομενολογία υποδηλωτικής ενός έγκυρου ψυχιατρικού συνδρόμου ή αν τελικά πρόκειται για ένα κατασκεύασμα των Μέσων Ενημέρωσης, που προτρέπει ή επιτρέπει στην κοινωνία να αφομοιώσει τη συμπεριφορά του αιχμαλώτου ως «διαχειρίσιμη»