Πολιτική Υγείας

Βατικανό Κορωνοϊός: Εικονικό συνέδριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της θρησκείας, της επιστήμης και της τέχνης

Βατικανό Κορωνοϊός: Εικονικό συνέδριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της θρησκείας, της επιστήμης και της τέχνης

Ο στόχος του συνεδρίου, είπε, είναι να παραμεριστούν πολιτικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές διαφορές και να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης σε όλον τον κόσμο.

Βατικανό Κορωνοϊός: Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των κατασκευαστών εμβολίων Pfizer και Moderna προσχώρησαν σε καρδινάλιους, ακαδημαϊκούς και τον κορυφαίο κιθαρίστα της μπάντας Aerosmith, εγκαινιάζοντας ένα μοναδικό συνέδριο του Βατικανού για την COVID-19, άλλες παγκόσμιες απειλές για την υγεία και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει η επιστήμη, η αλληλεγγύη και η πνευματικότητα.

Το τριήμερο διαδικτυακό συνέδριο, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη και τελειώνει το Σάββατο με εικονικό κοινό με τον Πάπα Φραγκίσκο, είχε προγραμματιστεί πολύ πριν από την εκδήλωση της πανδημίας πέρυσι.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η εκδήλωση έχει μεγαλύτερη σημασία μόνον εν μέσω της αυξανόμενης εκτίμησης της ανάγκης για παγκόσμια πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, νέες εξελίξεις στην τεχνολογία εμβολίων και μεγαλύτερη κατανόηση του κόστους της μοναξιάς για την ψυχική υγεία.

Ο Δρ Anthony Fauci, ο ανοσολόγος που ηγείται της πανδημικής απάντησης στις ΗΠΑ, άνοιξε τη συνάντηση λέγοντας ότι η πανδημία τού είχε επιβεβαιώσει ότι η πίστη και η επιστήμη εξελίσσονται συνεχώς – και ότι οι επιστήμονες ειδικότερα πρέπει να παραδεχτούν ταπεινά ότι δεν έχουν όλες τις απαντήσεις όλη την ώρα.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ είπε ότι το κλειδί για την υπέρβαση της τρέχουσας διστακτικότητας για το εμβόλιο είναι η σύζευξη του σωστού ιατρικού μηνύματος με τον σωστό αγγελιοφόρο. “Έχετε κάποιον που είναι βαθιά θρησκευτικό άτομο που θα ακούσει τους κληρικούς του. Αυτό είναι διαφορετικό από εμένα με ένα κοστούμι που πηγαίνει σε μια περιοχή που λέει στους ανθρώπους να κάνουν κάτι”, είπε. Ο Fauci αναφερόταν στη θρησκευτικά εμπνευσμένη αντίσταση στη λήψη εμβολίων COVID-19 που αναπτύχθηκε έμμεσα λόγω της χρησιμοποίησης σειρών από κύτταρα που προέρχονταν από έμβρυα τα οποία είχαν αποβληθεί.

Το Βατικανό έχει δηλώσει ότι όλα τα εμβόλια COVID-19 δεν είναι μόνο ηθικά νόμιμα, αλλά και ότι οι άνθρωποι έχουν ηθική ευθύνη να κάνουν τα εμβόλια για να προστατεύσουν τους άλλους.

Το πολυεπιστημονικό συνέδριο είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Βατικανό τον Μάιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε ένα χρόνο και τελικά τέθηκε σε σύνδεση λόγω της πανδημίας.

Η εικονική μορφή, ωστόσο, επέτρεψε μια ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία συμμετεχόντων. Έναν νευροεπιστήμονα του Χάρβαρντ που ηγείται μιας συνομιλίας σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου και τους ροκ σταρ με τον κιθαρίστα της μπάντας Aerosmith Joe Perry.

Η Soprano Rene Fleming συμμετέχει σε μια συζήτηση ομάδας σχετικά με τον ρόλο της μουσικής στη θεραπεία καρδιακών ασθενών. Το Super model Cindy Crawford έχει μια υποδοχή για να μιλήσει για την «ομορφιά από μέσα προς τα έξω» και η Τσέλσι Κλίντον συνεργάζεται με έναν Ιταλό αξιωματούχο δημόσιας υγείας για την προώθηση της ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla δήλωσε στο συνέδριο σε καταγεγραμμένες παρατηρήσεις ότι ο αγώνας για την παραγωγή εμβολίου COVID-19 έχει δημιουργήσει πρωτοφανή παραδείγματα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας. Υπενθύμισε ότι η Pfizer δεν είχε υπογράψει τελική εμπορική συμφωνία με τον αναπτυξιακό εταίρο της, τη γερμανική εταιρεία BioNTech, μέχρι τον Ιανουάριο – αφού τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech είχαν ήδη τεθεί ως όπλα.

Ο Μπούρλα θυμήθηκε ότι αυτός και ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, ο Δρ Ugur Sahin, έκαναν μια εικονική χειραψία “μέσω της κάμερας Zoom” και άρχισαν να δουλεύουν.

“Μοιράστηκαν την πνευματική ιδιοκτησία τους μαζί μας, μοιραστήκαμε την πνευματική μας ιδιοκτησία μαζί τους”, είπε. “Συμφωνίες που θα συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια τέθηκαν σε αναμονή μόνο για να βεβαιωθούμε ότι όλοι επικεντρωνόμαστε στην πραγματοποίηση του εμβολίου.”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίων της κυβέρνησης Trump, που ονομάστηκε Operation Warp Speed, επέτρεψε στη Moderna όχι μόνο να ξεπεράσει τα ρυθμιστικά εμπόδια ταχύτερα από το συνηθισμένο, αλλά να αναλάβει επιχειρηματικούς κινδύνους που δεν θα είχε κανονικά επειδή είχε κρατική χρηματοδότηση.

Το γεγονός ότι τα εμβόλια mRNA έχουν πλέον εγκριθεί για χρήση από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές θα ωθήσει περισσότερο την ανάπτυξη στη νέα τεχνολογία, δήλωσε ο Μπάνσελ.

“Σήμερα, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να πάρουμε ένα εμβόλιο mRNA εξουσιοδοτημένο από τη ρυθμιστική αρχή. Και στις επιχειρήσεις, (η διαφορά) μεταξύ της πίστης και της γνώσης είναι μια τεράστια διαφορά στην προθυμία σας να αναλάβετε τον κίνδυνο”, είπε.

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν εξέχοντες δημοσιογράφοι των ΗΠΑ ως συντονιστές και ακαδημαϊκοί σε διάφορους τομείς, είχε επίσης μια θρησκευτική συνιστώσα.

Ραβίνοι, καρδινάλιοι, ιμάμηδες και εκπρόσωποι χριστιανικών πεποιθήσεων συζητούν τον ρόλο της θρησκείας και της πνευματικότητας στην υγεία.

Είναι η πέμπτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού του Βατικανού συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Cura για να πραγματοποιήσει ένα συνέδριο που στοχεύει να συνδυάσει τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία με ιδέες για το πώς να τις παραδώσει αποτελεσματικά, αποδοτικά και με χαμηλότερο κόστος.

“Οι άνθρωποι είναι πολύ επικεντρωμένοι στην πανδημία. Έχει αλλάξει τη ζωή μας με πολλούς, πολλούς τρόπους.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι τομείς της υγείας μας που επηρεάζονται”, δήλωσε ο Δρ Robin Smith, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Cura.

Ο στόχος του συνεδρίου, είπε, είναι να παραμεριστούν πολιτικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές διαφορές και να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης σε όλον τον κόσμο.

“Θέλουμε πραγματικά να ελέγξουμε όλα αυτά και να πούμε,” Πώς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε; “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ιταλία: Το Βατικανό ξαναχτυπά εναντίον των εκτρώσεων

To Βατικανό εμπλέκεται στην εξαφάνιση της Emanuela Orlandi;

Συνελήφθη ο μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκτακτη σύσκεψη με Χαρδαλιά καιΤσιόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα

Κορωνοϊός Μετάλλαξη Δέλτα: Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. "Καμπανάκι κινδύνου" για την Κρήτη, όπου σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν τα 15 εκ των 18 νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν σήμερα (24/06) στη χώρα.

ΣΦΕΕ ΙΟΒΕ : €6,7 δισεκ. η συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου στο ΑΕΠ το 2019

H κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντική οικονομική υποχώρηση στην ελληνική οικονομία (ύφεση -8,2%), όπως και σε άλλες ανεπτυγμένες και βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου. Συγχρόνως, τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας καλούνται να επαναξιολογήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας, σύμφωνα με την  ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ και ΣΦΕΕ με τίτλο «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2020. Η συνολική συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε €6,7 δισεκ. (3,6% του ΑΕΠ) το 2019.

Μικρότερη η εμβολιαστική κάλυψη των νέων ενηλίκων έναντι των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ

Οι προσπάθειες προσέγγισης που βασίζονται στην κοινότητα για την αύξηση της εμπιστοσύνης των εμβολίων και τη μείωση των πιθανών εμποδίων στην πρόσβαση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την έναρξη εμβολιασμού COVID-19, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων ηλικίας 18-29 ετών και να μειώσουν την εξάπλωση και τον αντίκτυπο της COVID-19 μεταξύ του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ ", έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα της επίθεσης

Μονή Πετράκη: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα της επίθεσης στη Μονή Πετράκη.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θα αποφευχθεί με επίσπευση του εμβολιασμού

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι λοιμώξεις με τη μετάλλαξη Δέλτα του ιού αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως η έντονη μεταδοτικότητα και περαιτέρω εξέλιξη της μετάλλαξης θα αποφευχθεί με άμεση εμβολιαστική κάλυψη.

Νίκος Χαρδαλιάς: Αίρεται από αύριο (24/06) η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό

Νίκος Χαρδαλιάς: Τις κυβερνητικές αποφάσεις για την περαιτέρω άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Βάνα Παπαευαγγέλου: 1 στους 3 νοσηλευόμενους είναι μεταξύ 25 ως 55 ετών

Βάνα Παπαευαγγέλου: Βελτιωμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είπε η κα Παπαευαγγέλου, με τις περισσότερες περιφερειακές ενότητες να είναι πράσινες ή κίτρινες. Απασχολούν ωστόσο περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών, όπως επίσης και η διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα. Κατά τη διάρκεια δε των τελευταίων εβδομάδων η πανδημία αλλάζει πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας, με 1 στους 3 νοσηλευόμενους να είναι 25-55 ετών. Αναφορικά με τη μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, η κα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε τη μη χρήση της αποκλειστικά όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός.