Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ κοινωνία: Ο ΠΟΥ δημιουργεί Επιτροπή για την ενίσχυση της κοινωνικής σύνδεσης

ΠΟΥ κοινωνία: Ο ΠΟΥ δημιουργεί Επιτροπή για την ενίσχυση της κοινωνικής σύνδεσης

ΠΟΥ κοινωνία:

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μια νέα Επιτροπή για την Κοινωνική Σύνδεση, για να αντιμετωπίσει τη μοναξιά ως πιεστική απειλή για την υγεία, να προωθήσει την κοινωνική σύνδεση ως προτεραιότητα και να επιταχύνει την κλιμάκωση των λύσεων σε χώρες όλων των εισοδημάτων.

Συμπρόεδρος από τον Γενικό Χειρουργό των ΗΠΑ, Δρ Vivek Murthy, και τον απεσταλμένο της Αφρικανικής Ένωσης για τη Νεολαία, Chido Mpemba, η Επιτροπή αποτελείται από 11 κορυφαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ηγέτες σκέψης και υποστηρικτές. Θα διαρκέσει τρία χρόνια, θα αναλύσει τον κεντρικό ρόλο που παίζει η κοινωνική σύνδεση στη βελτίωση της υγείας για άτομα όλων των ηλικιών και θα σκιαγραφήσει λύσεις για τη δημιουργία κοινωνικών συνδέσεων σε κλίμακα. Η Επιτροπή θα εξετάσει πώς η σύνδεση ενισχύει την ευημερία των κοινοτήτων και των κοινωνιών μας και συμβάλλει στην προώθηση της οικονομικής προόδου, της κοινωνικής ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Η κοινωνική απομόνωση – η ύπαρξη ανεπαρκούς αριθμού κοινωνικών συνδέσεων και η μοναξιά – και ο κοινωνικός πόνος της μη αίσθησης σύνδεσης, είναι ευρέως διαδεδομένες. Σε αντίθεση με την αντίληψη ότι η απομόνωση και η μοναξιά επηρεάζουν κυρίως τους ηλικιωμένους σε χώρες υψηλού εισοδήματος, επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία όλων των ηλικιακών ομάδων σε όλο τον κόσμο. Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους βιώνει κοινωνική απομόνωση και τα ποσοστά είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια σε όλες τις περιοχές. Μεταξύ των εφήβων, μεταξύ 5-15% βιώνουν μοναξιά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία είναι πιθανό να είναι υποεκτιμημένα.

“Τα υψηλά ποσοστά κοινωνικής απομόνωσης και μοναξιάς σε όλο τον κόσμο έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία. Τα άτομα χωρίς αρκετά ισχυρές κοινωνικές σχέσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, άγχους, άνοιας, κατάθλιψης, αυτοκτονίας και άλλα”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Αυτή η Επιτροπή του ΠΟΥ θα βοηθήσει στην καθιέρωση της κοινωνικής σύνδεσης ως παγκόσμιας προτεραιότητας για την υγεία και θα μοιραστεί τις πιο υποσχόμενες παρεμβάσεις».

Η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης ενέχει ισοδύναμο, ή ακόμη μεγαλύτερο, κίνδυνο πρόωρου θανάτου με άλλους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου – όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική αδράνεια, η παχυσαρκία και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Η κοινωνική απομόνωση έχει επίσης σοβαρό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία. μελέτες δείχνουν ότι έχει συνδεθεί με το άγχος και την κατάθλιψη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 30%.

Η νέα Επιτροπή του ΠΟΥ θα καθορίσει μια παγκόσμια ατζέντα για την κοινωνική σύνδεση. ευαισθητοποίηση και οικοδόμηση συνεργασιών που θα οδηγήσουν σε λύσεις βασισμένες σε στοιχεία για χώρες, κοινότητες και άτομα. Αυτή η ατζέντα έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η πανδημία COVID-19 και οι κοινωνικές και οικονομικές της επιπτώσεις υπονόμευσαν τις κοινωνικές συνδέσεις.

“Είμαι ενθουσιασμένος που συνεργάζομαι στενά με μια εξαιρετική ομάδα Επιτρόπων για την προώθηση της κοινωνικής σύνδεσης – ζωτικής σημασίας συστατικό της ευημερίας. Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο λιγότερο μοναχικό, πιο υγιή και πιο ανθεκτικό”, δήλωσε ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ. Δρ Vivek Murthy. «Δεδομένων των βαθιών συνεπειών της μοναξιάς και της απομόνωσης στην υγεία και την κοινωνία, έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε τις ίδιες επενδύσεις για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού ιστού της κοινωνίας που κάναμε για την αντιμετώπιση άλλων παγκόσμιων προβλημάτων υγείας, όπως η χρήση καπνού, η παχυσαρκία και ο εθισμός. κρίση.”

Η κοινωνική αποσύνδεση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χειρότερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. οι νέοι που βιώνουν μοναξιά στο γυμνάσιο είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα. Το αίσθημα αποσύνδεσης και έλλειψης υποστήριξης στη δουλειά σας μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη εργασιακή ικανοποίηση και απόδοση.

“Οι νέοι δεν έχουν ανοσία στη μοναξιά. Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, οποιαδήποτε ηλικία, οπουδήποτε”, δήλωσε ο Chido Mpemba, Απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης για τη Νεολαία. “Σε όλη την Αφρική και πέρα από αυτήν, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την αφήγηση γύρω από τη μοναξιά. Οι επενδύσεις στην κοινωνική σύνδεση είναι κρίσιμες για τη δημιουργία παραγωγικών, ανθεκτικών και σταθερών οικονομιών που προάγουν την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.”

Η Επιτροπή για την Κοινωνική Σύνδεση, με την υποστήριξη μιας Γραμματείας με έδρα τον ΠΟΥ, θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση σε επίπεδο ηγεσίας από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα θα είναι μια εμβληματική έκθεση που θα δημοσιευθεί στα μέσα της τριετούς πρωτοβουλίας .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ποίηση βοηθάει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά και την απομόνωση

Πώς η μουσική μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας;

Πώς η συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πώς η ενσυναίσθηση μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά των παιδιών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το «Δικαίωμα στη Λήθη» που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Κικίλιας: Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι

Κικίλιας: Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.