Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πώς το άγχος οδηγεί σε προβλήματα καρδιάς;

Πώς το άγχος οδηγεί σε προβλήματα καρδιάς;

Όταν είστε ανήσυχοι, αισθάνεστε μια συγκεκριμένη ενόχληση στο στήθος, ένα σφίξιμο που συνοδεύεται από αίσθημα παλμών, κάποια ποσότητα ναυτίας και άλλα τέτοια.

Όταν είστε ανήσυχοι, αισθάνεστε μια συγκεκριμένη ενόχληση στο στήθος, ένα σφίξιμο που συνοδεύεται από αίσθημα παλμών, κάποια ποσότητα ναυτίας και άλλα τέτοια. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα επικαλύπτονται με αυτά των προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά και αρχίζει κανείς να αναρωτιέται αν το πρόβλημα βρίσκεται στο μυαλό ή αν η υγεία της καρδιάς έχει αρχίσει να επιδεινώνεται.

Ο Δρ V. Rajasekhar, ανώτερος σύμβουλος επεμβατικός καρδιολόγος και ηλεκτροφυσιολόγος, και πιστοποιημένος ειδικός για το TAVR (Διαδερμική Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας) στα Νοσοκομεία Yashoda του Hyderabad είπε ότι το άγχος και οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται με διάφορους τρόπους, πριν προσθέσει ότι ενώ υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ και οι δύο, δεν θα αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα όλοι με άγχος. «Τα άτομα με άγχος θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με επαγγελματίες υγείας για να διαχειριστούν την κατάστασή τους και να μειώσουν τους πιθανούς καρδιαγγειακούς κινδύνους», προειδοποίησε.

Φυσιολογικές αποκρίσεις: Το άγχος πυροδοτεί την απόκριση «πάλης ή φυγής» του σώματος, οδηγώντας σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένη αρτηριακή πίεση και απελευθέρωση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Το παρατεταμένο ή έντονο άγχος μπορεί να καταπονήσει το καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλοντας δυνητικά σε καρδιακά προβλήματα.

 Χρόνιο στρες: Το επίμονο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, το οποίο είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος, όπως η υπερκατανάλωση τροφής ή το κάπνισμα, μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο.

Φλεγμονή: Το άγχος και το στρες μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση όπου η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Ανθυγιεινός τρόπος ζωής: Τα άτομα με άγχος μπορεί να υιοθετήσουν ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης όπως η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα ή η κακή διατροφή. Αυτές οι συνήθειες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μειωμένη σωματική δραστηριότητα: Το άγχος μπορεί συχνά να οδηγήσει σε σωματική αδράνεια, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Διαταραχές ύπνου: Το άγχος συχνά διαταράσσει τα πρότυπα ύπνου και ο κακός ύπνος συνδέεται με καρδιακά προβλήματα. Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς.

Ψυχολογικοί παράγοντες: Το άγχος και η κατάθλιψη συχνά συνυπάρχουν. Η κατάθλιψη έχει μια γνωστή σχέση με τις καρδιακές παθήσεις και η αντιμετώπιση και των δύο καταστάσεων είναι απαραίτητη.

Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η γενετική μπορεί να παίξει ρόλο τόσο στις αγχώδεις διαταραχές όσο και στις καρδιακές παθήσεις. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως παιδικό τραύμα ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, μπορούν επίσης να συμβάλουν.

Αλλαγές συμπεριφοράς: Η διαχείριση του άγχους μέσω θεραπευτικών προσεγγίσεων και αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως τεχνικές μείωσης του στρες και τακτική άσκηση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχολογικό στρες - Πώς επιδρά στην πιθανότητα καρδιακής προσβολής;

Ανακουφίστε το άγχος μέσω της αναπνοής σε κουτί

Το σώμα σας μπορεί να διακρίνει το καλό από το κακό στρες;

Λόγοι για να επισκέπτεστε έναν γιατρό τακτικά

5 απλά βήματα για να προστατεύσετε την καρδιά σας κατά τη διαχείριση του διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Close Icon