Επιστημονικά Νέα

Η ποίηση βοηθάει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά και την απομόνωση

Η ποίηση βοηθάει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά και την απομόνωση

Πολλοί άνθρωποι που άρχισαν να μοιράζονται, να συζητούν και να γράφουν ποίηση ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID-19, είχαν «αποδεδειγμένο θετικό αντίκτυπο στην ευημερία τους».

Η ανάγνωση, η γραφή και η ανταλλαγή ποίησης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά ή την απομόνωση και να μειώσουν τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης, δείχνει μια νέα μελέτη. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ και του Νότιγχαμ Τρεντ διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι που άρχισαν να μοιράζονται, να συζητούν και να γράφουν ποίηση ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID-19, είχαν «αποδεδειγμένο θετικό αντίκτυπο στην ευημερία τους».

Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα 400 ατόμων που έδειξε ότι η ποίηση βοήθησε όσους βιώνουν κοινά συμπτώματα ψυχικής υγείας καθώς και όσους υποφέρουν από θλίψη. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Poetry Therapy. Πραγματοποιήθηκε με εγγεγραμμένους χρήστες του ιστότοπου poetryandcovid.com (τώρα αρχειοθετημένο ως poetryandcovidarchive.com), οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον ιστότοπο για να μοιραστούν τη δική τους ποίηση ή/και να διαβάσουν ποίηση άλλων ανθρώπων.

  • Λίγο περισσότεροι από τους μισούς (51%) των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η ανάγνωση και/ή η συγγραφή ποίησης τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα μοναξιάς ή απομόνωσης,
  • και για ένα επιπλέον 50% είχε βοηθήσει με συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.
  • Περίπου το ένα τρίτο (34%) θεώρησε ότι η ενασχόληση με τον ιστότοπο τους βοήθησε να αισθάνονται «λιγότερο ανήσυχοι»,
  • το 24% θεώρησε ότι τους βοήθησε «να νιώθουν καλύτερα ικανοί να χειριστούν τα προβλήματά μου»,
  • το 17% δήλωσε ότι τους έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται σε πένθος,
  • ενώ το 16% είπε ότι βοήθησε με συνεχή συμπτώματα ψυχικής υγείας.

 

«Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ουσιαστική δύναμη της ποίησης», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Anthony Caleshu, καθηγητής Ποίησης και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο του Plymouth. «Η συγγραφή και η ανάγνωση ποίησης, καθώς και η ενασχόληση με τον ιστότοπο, είχαν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Εκτός από την υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας τους, ο ιστότοπος ενημέρωσε την κοινωνική και πολιτιστική ανάκαμψη και πρόσφερε μια κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ποίηση χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος λόγου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα παρέχει ένα ιστορικό αρχείο για το πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποίησε αγγλόφωνη ποίηση για να αντιμετωπίσει την κρίση».

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από 128 χώρες επισκέφτηκαν τον ιστότοπο, ο οποίος περιείχε περισσότερα από 1.000 ποιήματα από περισσότερους από 600 συγγραφείς, με τα περισσότερα να υποβλήθηκαν από τους ίδιους τους συγγραφείς. Ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έγραψε: «Η ποίηση υπήρξε σωσίβιο καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο η ανάγνωση όσο και η γραφή της, (άλλες φορές ένα δυνατό σχοινί και άλλες ένα λεπτό κορδόνι).»

Ένας άλλος έγραψε: “Ψάχνω να υποβάλω κάποια ποίηση που σχετίζεται με τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα μου, ο οποίος οφειλόταν στην COVID-19. Θέλω να καταγράψω μερικά από τα αντικρουόμενα συναισθήματα που ένιωσα από τότε που κυκλοφόρησαν τα νέα για (αρκετά) πολλά υποσχόμενα εμβόλια αναφέρθηκε τόσο κοντά στον θάνατό του. Ελπίζω ότι το κομμάτι θα συνδεθεί με άλλους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και να δώσει ελπίδα σε όσους είναι απομονωμένοι και περιμένουν τους αγαπημένους να επιστρέψουν στο σπίτι. Αυτό είναι το πρώτο μου ποιητικό κομμάτι.”

Ο συν-ερευνητής Δρ. Rory Waterman, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοντέρνας και Σύγχρονης Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent, είπε: «Είναι πιθανό ότι η σύνδεση της ποίησης σε μια πλατφόρμα δημιουργίας κοινότητας, σε αυτήν την περίπτωση τον ιστότοπο, είχε ιδιαίτερα θετική επίδραση στη σχέση ανάμεσα στην ποίηση και την ευημερία, καθώς είναι ένας τρόπος να φέρνεις ανθρώπους κοντά, ο πάγος έχει ήδη σπάσει. Είναι επίσης πιθανό ότι άλλοι τρόποι δημιουργικής και εκφραστικής γραφής—προσπαθώντας να βρουν τις σωστές λέξεις για την εμπειρία ή την περίσταση και στη συνέχεια να τις μοιραστείς αμοιβαία—μπορεί να επηρεάσουν θετικά την υγεία των ανθρώπων με παρόμοιο τρόπο.

Οι ευρύτερες τέχνες, συμπεριλαμβανομένων των εικαστικών και των παραστατικών τεχνών, πιθανόν να έχουν συγκρίσιμες δυνατότητες. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η δημιουργικότητα, σε συνδυασμό με την ευκαιρία για ασφαλή και υποστηρικτική εξήγηση και συζήτηση, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να υπομείνουν δύσκολες στιγμές και περιστάσεις παρέχοντας διεξόδους μέσω των οποίων μπορούν να εργαστούν για να αποκτήσουν νόημα της εμπειρίας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι περιορισμοί της μακροχρόνιας περίθαλψης covid επιβάρυναν την ψυχική υγεία των οικογενειών, αποκαλύπτει μελέτη

Πώς αντιμετωπίζεται η κρίση στις μακροχρόνιες σχέσεις;

Η πανδημία Covid επιδείνωσε την υγεία του εγκεφάλου των άνω των 50 ενηλίκων

Πώς θα φροντίσετε τον εαυτό σας αν ζείτε μόνοι σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."