Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Η παραμέληση της στοματικής υγείας επηρεάζει σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού

ΠΟΥ: Η παραμέληση της στοματικής υγείας επηρεάζει σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού

ΠΟΥ: Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (45% ή 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) πάσχει από στοματικές ασθένειες, με 3 στους 4 προσβεβλημένους ανθρώπους να ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Μια νέα Παγκόσμια Έκθεση Στοματικής Υγείας που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) παρέχει την πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα της στοματικής νόσου με προφίλ δεδομένων για 194 χώρες, παρέχοντας μοναδικές γνώσεις σε βασικούς τομείς και δείκτες της στοματικής υγείας που σχετίζονται με Αυτοί που παίρνουν αποφάσεις. Η έκθεση δείχνει ότι σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (45% ή 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) πάσχει από στοματικές ασθένειες, με 3 στους 4 προσβεβλημένους ανθρώπους να ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι παγκόσμιες περιπτώσεις στοματικών παθήσεων έχουν αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο τα τελευταία 30 χρόνια – μια σαφής ένδειξη ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων του στόματος. «Η στοματική υγεία έχει παραμεληθεί από καιρό στην παγκόσμια υγεία, αλλά πολλές στοματικές ασθένειες μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν με τα οικονομικά αποδοτικά μέτρα που περιγράφονται σε αυτήν την έκθεση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ο ΠΟΥ δεσμεύεται να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στις χώρες, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι, όπου κι αν ζουν και ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, να έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να φροντίζουν τα δόντια και το στόμα τους και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας όταν τα χρειάζονται.»

Ταχεία αύξηση των παθήσεων του στόματος

Οι πιο συχνές στοματικές παθήσεις είναι η τερηδόνα (τερηδόνα), η σοβαρή ασθένεια των ούλων, η απώλεια δοντιών και οι καρκίνοι του στόματος. Η ανεπεξέργαστη οδοντική τερηδόνα είναι η πιο κοινή πάθηση παγκοσμίως, επηρεάζοντας περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η σοβαρή ασθένεια των ούλων ̶ μια κύρια αιτία ολικής απώλειας δοντιών ̶ εκτιμάται ότι επηρεάζει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Περίπου 380.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις καταφανείς ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες στοματικής υγείας, με ένα τεράστιο βάρος στοματικών ασθενειών και παθήσεων που επηρεάζουν τους πιο ευάλωτους και μειονεκτούντες πληθυσμούς. Άτομα με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι ή σε οίκους φροντίδας, όσοι ζουν σε απομακρυσμένες και αγροτικές κοινότητες και άτομα από μειονοτικές ομάδες φέρουν υψηλότερο βάρος στοματικών ασθενειών.

Αυτό το πρότυπο ανισοτήτων είναι παρόμοιο με άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρκίνοι, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι ψυχικές διαταραχές. Παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί σε μη μεταδοτικές ασθένειες όπως η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, η χρήση όλων των μορφών καπνού και η επιβλαβής χρήση αλκοόλ συμβάλλουν στην παγκόσμια κρίση στοματικής υγείας.

Εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών στοματικής υγείας

Μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από βασικές υπηρεσίες στοματικής υγείας και όσοι έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες έχουν συχνά τη λιγότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες. Τα βασικά εμπόδια στην παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες στοματικής υγείας για όλους περιλαμβάνουν:

  • Η στοματική φροντίδα απαιτεί υψηλές δαπάνες από την τσέπη. Αυτό συχνά οδηγεί σε καταστροφικό κόστος και σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες και τις κοινότητες.
  • Η παροχή υπηρεσιών στοματικής υγείας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εξαιρετικά εξειδικευμένους παρόχους που χρησιμοποιούν ακριβό εξοπλισμό και υλικά υψηλής τεχνολογίας και οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι καλά ενσωματωμένες στα μοντέλα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Τα ανεπαρκή συστήματα πληροφόρησης και επιτήρησης, σε συνδυασμό με τη χαμηλή προτεραιότητα για τη δημόσια έρευνα στοματικής υγείας αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων και πολιτικών για τη στοματική υγεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στοματική υγιεινή και συμβουλές.

Η κατανόηση των στοματικών βακτηρίων βοηθά στην καταπολέμηση της περιοδοντικής νόσου

Αθανάσιος Δεβλιώτης : Όραμα μου η αποζημίωση της οδοντιατρικής θεραπείας

Η τεχνολογία αλλάζει την υγεία των δοντιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτοψία Υφυπουργού Υγείαςστους χώρους της Ψυχιατρικής Κλινικής στο «Αγία Όλγα»

Βαρτζόπουλος Αγία Όλγα: Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους της ψυχιατρικής κλινικής, μετά τις σχετικές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Παύεται από τα καθήκοντά της η Διοίκηση του Γ.Ν Νέας Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο «Αγ. Όλγα»

Κωνσταντοπούλειο: Παρά τις εντολές του Υπουργείου Υγείας, διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου. 

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη μεταναστευτική πολιτική

Γερμανία: Τα μέτρα, ως απάντηση σε μια ξαφνική εισροή αιτούντων άσυλο, περιλαμβάνουν τη δυνατότητα παράτασης της περιόδου κατά την οποία οι πρόσφυγες μπορούν να κρατούνται στα εξωτερικά σύνορα και την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων μετανάστευσης ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα άτομα. 

Γιάννης Οικονόμου - Μέτρα για τη μείωση του κυκλοφοριακού στην Αθήνα και την αποσυμφόρηση του Κηφισού ανακοίνωσε ο υπουργός

«Θα είμαστε συνεχώς στο πεδίο, ενισχύουμε την τροχαία, ενισχύουμε τις δυνάμεις για να συμβάλλουμε με μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται και όπου απαιτείται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για να περιορίσουμε όπου είναι δυνατόν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μας εξαιτίας του πολύ μεγάλου όγκου αυτοκινήτων που κινείται και στον Κηφισό και στο κέντρο της Αθήνας και αλλού», πρόσθεσε.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τώρα η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της Υγείας και πώς πρόκειται να πορευθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το ΕΚΑΒ, το νέο ΕΣΥ, τις προσλήψεις και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα;

Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel.

ΚΕΤΕΚΝΥ - Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ινστιτούτο για τα DRGs, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα. […]