Τεχνολογία

Οδοντιατρική: Η τεχνολογία αλλάζει την υγεία των δοντιών

Οδοντιατρική: Η τεχνολογία αλλάζει την υγεία των δοντιών

Οδοντιατρική: Όπως και στην περίπτωση άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, οι ανατρεπτικές καινοτομίες θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η οδοντιατρική και στο πώς οι ασθενείς θα φροντίζουν τον εαυτό τους στο μέλλον.

Όπως και στην περίπτωση άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, οι ανατρεπτικές καινοτομίες θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η οδοντιατρική και στο πώς οι ασθενείς θα φροντίζουν τον εαυτό τους στο μέλλον. Μπορείτε να φανταστείτε ότι μπορείτε να πάρετε την τρισδιάστατη πρόθεση σας σε μια ώρα αντί για 4-5 συνεδρίες στον οδοντίατρο; Τι θα λέγατε να κάνετε μια διαβούλευση με τηλεοδοντίατρο; Ή το να μπορείς να βγάλεις νέα δόντια στην ηλικία των 80; Ας δούμε πώς μπορούν να συμβούν αυτά στο μέλλον χάρη στις ακόλουθες 4 τεχνολογίες.

Πώς συμβάλλει η τεχνολογία στην οδοντιατρική;

1. Τεχνητή νοημοσύνη. Ήδη, οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν λογισμικό για να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τη λήψη κλινικών αποφάσεων. Αυτά θα αναπτυχθούν περαιτέρω για την ενσωμάτωση A.I. αλγόριθμους που επιτρέπουν στους κλινικούς γιατρούς να βρίσκουν τις καλύτερες μεθόδους για τους ασθενείς τους. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2019 γράφουν ότι με την εκθετική άνοδο των δεδομένων υγείας και την ωρίμανση της υγειονομικής περίθαλψης A.I., η οδοντιατρική εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο της ψηφιοποίησής της. Τέτοιοι έξυπνοι αλγόριθμοι μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για την ανάλυση δεδομένων υγείας, ερευνητικών ευρημάτων και τεχνικών θεραπείας για να προσφέρουν διαγνωστικές και θεραπευτικές συστάσεις για μεμονωμένους ασθενείς. Αυτό θα καταστεί περαιτέρω δυνατό με τη συσσώρευση δεδομένων υγείας. συγκεκριμένα, γονιδιωματικά δεδομένα, που μπορούν να προσφέρουν μια βαθύτερη κατανόηση του συστήματος εξατομικευμένης φροντίδας κάθε ατόμου. Με A.I. εργαλεία που έχουν πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες, μπορούν να προσφέρουν αμέσως τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές και πιθανότητες επιτυχίας στους κλινικούς γιατρούς. Εκτός από τα δεδομένα για την υγεία, οι αλγόριθμοι που βασίζονται σε A.I. μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς να τείνουν καλύτερα στις οδοντικές παθήσεις. Ερευνητές το 2019 ανέπτυξαν μια μέθοδο μηχανικής μάθησης για την ακριβή ποσοτικοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος κοντά σε καρκινικά κύτταρα του στόματος. Αυτό παρέχει καλύτερες γνώσεις για την εξάπλωση και την αντίσταση στον καρκίνο. βοηθώντας έτσι στον καθορισμό των πιθανοτήτων επιβίωσης. Άλλοι χρησιμοποιούν νευρωνικά δίκτυα για την καλύτερη ανίχνευση της τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου από τις ακτινογραφίες. Τέτοιες προσεγγίσεις μπορούν να γίνουν συνήθης πρακτική στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, καθώς ο τομέας της οδοντιατρικής διερευνά τις πιθανές ευεργετικές χρήσεις των ψηφιακών δεδομένων τόσο για οδοντιατρική πρακτική όσο και για έρευνα, η ψηφιοποίηση εγείρει πολυάριθμες νέες και απρόβλεπτες ηθικές προκλήσεις στο βιοϊατρικό πλαίσιο. Αυτή η μελέτη του 2020 είχε στόχο να χαρτογραφήσει τη συζήτηση σχετικά με τα επί του παρόντος συζητούμενα ηθικά ζητήματα στην ψηφιακή οδοντιατρική μέσω μιας συστηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας

2. Έξυπνη οδοντόβουρτσα. Το σπίτι μας θα γεμίσει με συνδεδεμένες, έξυπνες συσκευές στο μέλλον, οπότε γιατί το μπάνιο μας να αποτελεί εξαίρεση. Στην αρχή, μπορεί να αισθάνεστε λίγο περίεργο να αφήσετε έναν αισθητήρα σε μια από τις πιο οικείες δραστηριότητές σας, το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά διευκολύνει πολύ τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και την πρόληψη της πλάκας ή της τερηδόνας. Η έξυπνη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Kolibree διασφαλίζει ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας με τον σωστό τρόπο μέσω της εφαρμογής της και προσφέρει στα παιδιά διασκεδαστικά παιχνίδια για να διατηρήσουν την καλή συνήθεια να καθαρίζουν τακτικά τα δόντια τους. Η έξυπνη οδοντόβουρτσα Sonicare της Philips είναι γεμάτη με αισθητήρες στη λαβή της. Αυτά παρέχουν ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας συνοδευτικής εφαρμογής που σας προειδοποιεί εάν ασκείτε υπερβολική πίεση, πού βουρτσίζετε και ακόμη και καθοδηγούν τον χρήστη σχετικά με το πώς να βουρτσίζει σωστά. Αν και το να έχετε έναν προσωπικό προπονητή για τη βελτιστοποίηση της καθημερινής στοματικής σας υγιεινής μπορεί να ακούγεται δελεαστικό, δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την τεχνολογία. Πρώτον, οι οδοντιάτροι τονίζουν την ανάγκη για σωστές τεχνικές βουρτσίσματος, τις οποίες αυτές οι συσκευές δεν θα βελτιώσουν. Αντίθετα, είναι ένας επαγγελματίας οδοντίατρος που μπορεί να επιδείξει τις κατάλληλες τεχνικές στο επόμενο ραντεβού σας. Επιπλέον, αγοράζοντας έξυπνες οδοντόβουρτσες από εταιρείες όπως η Procter & Gamble και η Philips Oral Healthcare, συμφωνείτε με τις πολιτικές απορρήτου τους που τους επιτρέπουν να μοιράζονται τα δεδομένα σας με τρίτους. Τώρα που τα δεδομένα υγείας είναι το νέο λάδι, οι εταιρείες θα θέλουν να επωφεληθούν από αυτά με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους. Επομένως, ίσως θελήσετε να υιοθετήσετε μια έξυπνη οδοντόβουρτσα από μια εταιρεία που σας δίνει περισσότερο έλεγχο των δεδομένων σας ή μια που δεν τη μοιράζεται καθόλου με τρίτους.

3. Επαυξημένη πραγματικότητα. Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με την Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) μέσω των εφαρμογών κοινωνικών μέσων. είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Snapchat για να τοποθετήσει φίλτρα στο πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια της selfie του ταξιδιού ενοχής με ένα φίλτρο προσώπου σκύλου. Αλλά η AR βρήκε επίσης ένα σπίτι στην οδοντιατρική τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για κλινικούς σκοπούς. Το Image Navigation’s DentSim Simulator συνδυάζει το AR με ένα μανεκέν στο οποίο οι μαθητές μπορούν να εκτελέσουν διαδικασίες ενώ λαμβάνουν άμεση ανατροφοδότηση καθώς παρακολουθούνται οι κινήσεις τους. Αυτό τους βοηθά να εντοπίζουν πιο γρήγορα πού πρέπει να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη διαδικασία. Είναι ήδη σε 8.500 φοιτητές σε οδοντιατρικές σχολές σε όλο τον κόσμο. Στην οδοντιατρική πρακτική, η τεχνολογία είναι πιο διαδεδομένη στις επανορθωτικές και αισθητικές επεμβάσεις, προκειμένου να βοηθήσει τους ασθενείς να γνωρίζουν πώς θα είναι μετά τη θεραπεία. Η SmartTek και η Kapanu έχουν αναπτύξει τέτοιες εφαρμογές AR που χρησιμοποιούν την κάμερα του τηλεφώνου ή του tablet τους για να επικαλύπτουν εικονικές απεικονίσεις του βελτιωμένου συνόλου δοντιών πριν από τη διαδικασία. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς και τους οδοντιάτρους να διαμορφώνουν χαρακτηριστικά των δοντιών τους, όπως το ύψος και την απόσταση, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, πριν ακόμη εισέλθουν στο χειρουργείο.

4. Εικονική πραγματικότητα στην οδοντιατρική. Δεν πρέπει να συγχέεται με το AR, η Εικονική Πραγματικότητα (VR) κλείνει εντελώς τον έξω κόσμο με ένα αποκλειστικό ακουστικό και βυθίζει τον χρήστη σε ένα εικονικό περιβάλλον. Γλιστρώντας ένα τέτοιο σετ μικροφώνου-ακουστικού στο κεφάλι τους, οι μαθητές και οι επίδοξοι οδοντιάτροι μπορούν να μεταφερθούν στο OR από τον καναπέ τους. ενώ οι ασθενείς μπορούν να οραματιστούν ένα ήρεμο τοπίο ενώ κάθονται στην καρέκλα του επίφοβου οδοντιάτρου για να βελτιώσουν την εμπειρία τους. Σήμερα, μόνο λίγοι μαθητές μπορούν να κρυφοκοιτάξουν πάνω από τον ώμο του χειρουργού κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης και είναι δύσκολο να μάθουν τα κόλπα του επαγγέλματος έτσι. Με μια κάμερα εικονικής πραγματικότητας, οι χειρουργοί μπορούν να μεταδώσουν τις επεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και να επιτρέψουν στους φοιτητές ιατρικής να βρίσκονται πραγματικά εκεί στο OR χρησιμοποιώντας τα γυαλιά VR τους.

Η οδοντιατρική ξεπέρασε ακόμη και άλλους τομείς της ιατρικής στην υιοθέτηση αυτής της μεθόδου. Το 2015, η Nobel Biocare πραγματοποίησε την πρώτη οδοντιατρική επέμβαση που κινηματογραφήθηκε μέσω εικονικής πραγματικότητας και επέτρεψε στους παρατηρητές να βοηθήσουν ουσιαστικά την όλη διαδικασία από την οπτική γωνία του χειρουργού. Συγκριτικά, η πρώτη εγχείρηση που καταγράφηκε με VR πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Royal London το 2016. Η τεχνολογία μπορεί περαιτέρω να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους οδοντιάτρους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ενσυναίσθησης μέσω προσομοιώσεων που τους βάζουν στη θέση των ασθενών τους ή σε δύσκολες καταστάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο φθείρονται τα δόντια από τη χρήση του μπιμπερό;

Πώς συνδέεται η φροντίδα των δοντιών με την άνοια;

11 tips για τη φροντίδα της οδοντοστοιχίας σας

Ο ειδικός προσφέρει συμβουλές για να απαλύνετε το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει την υγειονομική περίθαλψη

Ιατρική τεχνολογία: Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας με τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το VR/AR, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η ρομποτική ή η νανοτεχνολογία.

Προώθηση της ψηφιακής ισότητας για τη δημιουργία συνδεδεμένων κοινοτήτων

Ψηφιακή ισότητα: Πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα άτομα μπορούν να συμμετέχουν στον ψηφιακό κόσμο, ανεξάρτητα από την ικανότητα, την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο.

Google ΗΠΑ: Παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία της υγείας των παιδιών

Google ΗΠΑ: Η εφαρμογή της πολιτικής της Google για το ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών προϊόντων στη χώρα καταγωγής της θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την έκθεση των παιδιών σε αυτό το διαδικτυακό περιεχόμενο.