ΕΚΑΠΥ

Η ΕΚΑΠΥ αντικαθιστά την ΕΠΥ με το νομοσχέδιο για τις προμήθειες

Η ΕΚΑΠΥ αντικαθιστά την ΕΠΥ με το νομοσχέδιο για τις προμήθειες

Καταργείται η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και συστήνεται η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ),με το σχέδιο νόμου που έθεσε χθες σε διαβούλευση το Υπουργείο Υγείας, για την «Ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας για την Κεντρικοποίηση Προμηθειών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων».

Συγκεκριμένα , αντικαθίσταται  η ΕΠΥ με την ΕΚΑΠΥ  η οποία  αποτελείται από 9 μέλη τα οποία ορίζει το  Υπουργείο Υγείας . Παράλληλα, το Μητρώο Παρατηρητηρίου Ανώτατων Αποδεκτών Τιμών θα αντικαταστήσει το Παρατηρητήριο Τιμών.

Το νομοσχέδιο ( Διαβάστε εδώ )  σημειώνει το Υπουργείο Υγείας ‘’ αποτελεί μια καθοριστική τομή για το Σύστημα Δημόσιας Υγείας, την πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας.”

Κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου τονίζει το υπουργείο είναι ” η κεντρικοποίηση των προμηθειών Υγείας, με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων για περαιτέρω ενίσχυση των Δημόσιων Δομών Υγείας, τόσο με στελεχιακό δυναμικό, όσο και με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.’’

Σκοπός της Ε.Κ.Α.Π.Υ. είναι ο κεντρικοποιημένος στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών, του συστήματος υγείας, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των αναλώσεων τους στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Στο νομοσχέδιο  που αναρτήθηκε στο Opengov.gr για διαβούλευση, έως τις 12 το μεσημέρι της 24ης Απριλίου αναφέρεται  ότι  στις αρμοδιότητες της Ε.Κ.Α.Π.Υ., μεταξύ ‘άλλων  ανήκουν ιδίως: Η δημιουργία, τήρηση και συνεχής επικαιροποίηση του Μητρώου Προμηθειών Υγείας, και των σχετικών με αυτό δεδομένων, το οποίο περιλαμβάνει τα μητρώα: α) Μητρώο Προϊόντων και Προμηθευτών β) Μητρώο Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών, γ) Μητρώο Κόστους και Αναλώσεων και δ) Μητρώο Τεχνικών Προδιαγραφών όπως περιγράφονται και λειτουργούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του παρόντος. 2.2. ο προγραμματισμός των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των φορέων του άρθρου 3, βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού Κεντρικοποιημένων Προμηθειών Προϊόντων και Υπηρεσιών που καταρτίζει για το σκοπό αυτό η Ε.Κ.Α.Π.Υ., όπως περιγράφεται στο άρθρο 6. Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ .

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ιδού το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΑΠΥ

Υπουργική έγκριση για το νέο κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΑΠΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρασκήνιο: Τα νοσοκομεία αγωνιούν και η ΕΚΑΠΥ αναπαύεται

Της Νικολέτας Ντάμπου  Μάθετε από το Παρασκήνιο του www.healthweb.gr ότι τα νοσοκομεία ρωτάνε εάν θα υποβάλλουν πρόγραμμα προμηθειών για το 2018 και η ΕΚΑΠΥ τους απαντάει ότι ‘’ Βάσει της νομοθεσίας δεν απαιτείται σύνταξη και υποβολή προγράμματος προμηθειών και δύναται οι φορείς να προχωρούν σε σύναψη συμβάσεων , ως αναθέτουσες αρχές , για τις προμήθειες τους […]