Πολιτική Φαρμάκoυ

ΠΟΥ Covid φάρμακα: Ο ΠΟΥ εγκρίνει Baricitinib και Sotrovimab για τον κορωνοϊό

ΠΟΥ Covid φάρμακα: Ο ΠΟΥ εγκρίνει Baricitinib και Sotrovimab για τον κορωνοϊό

ΠΟΥ Covid φάρμακα: Καθώς η παραλλαγή Όμικρον κυριαρχεί παγκοσμίως και τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, δυο νέα φάρμακα εγκρίνονται από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καθώς τα κρούσματα της Όμικρον αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε δύο νέες θεραπείες για την Covid-19, αυξάνοντας το οπλοστάσιο μαζί με τα εμβόλια για την αποτροπή σοβαρής νοσηλείας και θανάτου από τον ιό. Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ συνέστησε τη χρήση του φαρμάκου για την αρθρίτιδα baricitinib για σοβαρούς ή κρίσιμους ασθενείς με Covid-19 σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή. Οι ειδικοί του ΠΟΥ έχουν συστήσει επίσης τη θεραπεία με συνθετικά αντισώματα Sotrovimab για άτομα με ήπια Covid που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Baricitinib για θεραπεία Covid-19

Το baricitinib της Eli Lilly, που πωλείται με την επωνυμία Olumiant, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στη σύστασή τους στο British Medical Journal, το BMJ, ειδικοί του ΠΟΥ είπαν ότι η βαρισιτινίμπη όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή σε σοβαρούς ή κρίσιμους ασθενείς με Covid-19 βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης και μειώνει την ανάγκη για αερισμό, χωρίς να παρατηρείται αύξηση στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς κινάσης Janus (JAK).

Έχει βρεθεί ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα με άλλα φάρμακα για την αρθρίτιδα που ονομάζονται αναστολείς ιντερλευκίνης-6 (IL-6) ή μονοκλωνικά αντισώματα. Αλλά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, η βαρισιτινίμπη βρέθηκε πιο αποτελεσματική από τους αναστολείς της IL-6. “Οι αναστολείς του baricitinib και των υποδοχέων IL-6 έχουν παρόμοια αποτελέσματα· όταν είναι διαθέσιμοι και οι δύο, επιλέξτε έναν με βάση ζητήματα όπως το κόστος και την εμπειρία του κλινικού”, έγραψαν οι ειδικοί του ΠΟΥ στη σύστασή τους.

Sotrovimab για θεραπεία Covid-19

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, το Sotrovimab που σχεδιάστηκε από την GlaxoSmithKline και τη Vir Biotechnology, Inc μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με μη σοβαρό COVID-19 με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με ανοσοανεπάρκεια ή χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Είναι ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων που συνδέεται με την πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2, εμποδίζοντας έτσι τον ιό να προσκολληθεί και να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εγκρίνει αυτό το φάρμακο για χρήση έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron. Συνιστάται για χρήση εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, καθώς φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης. Ωστόσο, οι ειδικοί του ΠΟΥ σημείωσαν ότι τα οφέλη του Sotrovimab για άτομα που δεν διατρέχουν κίνδυνο νοσηλείας ήταν ασήμαντα και η αποτελεσματικότητά του έναντι νέων παραλλαγών όπως η Όμικρον ήταν ακόμα αβέβαιη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίου δεν θα βάλουν τέλος στην πανδημία

Επικίνδυνη η εκτίμηση πως η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί «απλώς μια ήπια» ασθένεια, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Ίσως η τρίτη δόση παρατείνει την πανδημία σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Το εμβόλιο Covovax έλαβε έγκριση επείγουσας χρήσης από τον ΠΟΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του healthweb για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων πρόληψης από την Covid-19

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του healthweb ότι άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων πρόληψης από την Covid-19.

Αποκλειστικό: Άνοιξε η πλατφόρμα για το νέο φάρμακο -συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων για πρόληψη από την Covid-19

Άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων για την πρόληψη του κορωνοϊού της ASTRAZENECA AZD7442 ,σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.healthweb.gr

ΠΕΦ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής του κλάδου φαρμάκου στην Ευρώπη

ΠΕΦ: Θετικός για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε πρωταγωνιστή του κλάδου φαρμάκων στην Ευρώπη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θ. Τρύφων στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας.

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στη μετά Covid εποχή

Στην ετήσια έκθεση «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021» παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.