Πολιτική Φαρμάκoυ

ΠΟΥ Covid φάρμακα: Ο ΠΟΥ εγκρίνει Baricitinib και Sotrovimab για τον κορωνοϊό

ΠΟΥ Covid φάρμακα: Ο ΠΟΥ εγκρίνει Baricitinib και Sotrovimab για τον κορωνοϊό

ΠΟΥ Covid φάρμακα: Καθώς η παραλλαγή Όμικρον κυριαρχεί παγκοσμίως και τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, δυο νέα φάρμακα εγκρίνονται από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καθώς τα κρούσματα της Όμικρον αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε δύο νέες θεραπείες για την Covid-19, αυξάνοντας το οπλοστάσιο μαζί με τα εμβόλια για την αποτροπή σοβαρής νοσηλείας και θανάτου από τον ιό. Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ συνέστησε τη χρήση του φαρμάκου για την αρθρίτιδα baricitinib για σοβαρούς ή κρίσιμους ασθενείς με Covid-19 σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή. Οι ειδικοί του ΠΟΥ έχουν συστήσει επίσης τη θεραπεία με συνθετικά αντισώματα Sotrovimab για άτομα με ήπια Covid που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Baricitinib για θεραπεία Covid-19

Το baricitinib της Eli Lilly, που πωλείται με την επωνυμία Olumiant, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στη σύστασή τους στο British Medical Journal, το BMJ, ειδικοί του ΠΟΥ είπαν ότι η βαρισιτινίμπη όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή σε σοβαρούς ή κρίσιμους ασθενείς με Covid-19 βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης και μειώνει την ανάγκη για αερισμό, χωρίς να παρατηρείται αύξηση στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς κινάσης Janus (JAK).

Έχει βρεθεί ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα με άλλα φάρμακα για την αρθρίτιδα που ονομάζονται αναστολείς ιντερλευκίνης-6 (IL-6) ή μονοκλωνικά αντισώματα. Αλλά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, η βαρισιτινίμπη βρέθηκε πιο αποτελεσματική από τους αναστολείς της IL-6. “Οι αναστολείς του baricitinib και των υποδοχέων IL-6 έχουν παρόμοια αποτελέσματα· όταν είναι διαθέσιμοι και οι δύο, επιλέξτε έναν με βάση ζητήματα όπως το κόστος και την εμπειρία του κλινικού”, έγραψαν οι ειδικοί του ΠΟΥ στη σύστασή τους.

Sotrovimab για θεραπεία Covid-19

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, το Sotrovimab που σχεδιάστηκε από την GlaxoSmithKline και τη Vir Biotechnology, Inc μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με μη σοβαρό COVID-19 με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με ανοσοανεπάρκεια ή χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Είναι ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων που συνδέεται με την πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2, εμποδίζοντας έτσι τον ιό να προσκολληθεί και να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εγκρίνει αυτό το φάρμακο για χρήση έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron. Συνιστάται για χρήση εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, καθώς φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης. Ωστόσο, οι ειδικοί του ΠΟΥ σημείωσαν ότι τα οφέλη του Sotrovimab για άτομα που δεν διατρέχουν κίνδυνο νοσηλείας ήταν ασήμαντα και η αποτελεσματικότητά του έναντι νέων παραλλαγών όπως η Όμικρον ήταν ακόμα αβέβαιη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίου δεν θα βάλουν τέλος στην πανδημία

Επικίνδυνη η εκτίμηση πως η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί «απλώς μια ήπια» ασθένεια, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Ίσως η τρίτη δόση παρατείνει την πανδημία σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Το εμβόλιο Covovax έλαβε έγκριση επείγουσας χρήσης από τον ΠΟΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η BDSI ανακοίνωσε την κυκλοφορία του 1ου πόσιμου φαρμάκου για τη θεραπεία της ημικρανίας

BDSI: Το ELYXYB είναι το πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο από τον FDA έτοιμο προς χρήση πόσιμο διάλυμα για την θεραπεία της οξείας ημικρανίας, με ή χωρίς αύρα, σε ενήλικες. Η BDSI σκοπεύει να κυκλοφορήσει το ELYXYB εντός του επόμενου μήνα.

Nέα εποχή στην μάχη κατά της ελονοσίας και ο ρόλος της τεχνολογίας mRNA

Η ελονοσία προκαλείται από την μετάδοση παράσιτου (πλασμώδιο) στο αίμα μετά από δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Η ελονοσία ήταν ενδημική στην Ελλάδα μέχρι και το 1960, ενώ μέσω εντατικού προγράμματος εκρίζωσης της νόσου η Ελλάδα κηρύχθηκε ελεύθερη ελονοσίας το 1974.

Το Πακιστάν εγκαινιάζει εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας

Πακιστάν πολιομυελίτιδα: Το Πακιστάν εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιεί τακτικές εκστρατείες εμβολιασμού, στις οποίες οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να δώσουν τη δόση κατά της πολιομυελίτιδας στα παιδιά.

Δύο ολοκαίνουργια χάπια COVID-19 κατά της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται σε έλλειψη

Ενώ λιγότεροι ασθενείς με COVID-19 χρειάζονται πλέον εντατική θεραπεία, η αύξηση ωθεί τα νοσοκομεία σε οριακό σημείο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την απειλή, το χάπι της Pfizer έφτασε ακριβώς στην ώρα του, είπε ο Schrank. «Δεν πρόκειται να ανατρέψει την παλίρροια στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει να μετριαστεί ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία», είπε.

Προμήθεια των ΗΠΑ με πρόσθετες δόσεις του μονοκλωνικού της AstraZeneca

Προμήθεια των ΗΠΑ με πρόσθετες δόσεις του μονοκλωνικού της AstraZeneca με σκοπό την προστασία ευπαθών ομάδων που δεν ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό.Το Evusheld στις ΗΠΑ έχει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) της COVID-19.