Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ μετάλλαξη Όμικρον: Επικίνδυνο το αφήγημα ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί «απλώς μια ήπια» ασθένεια

ΠΟΥ μετάλλαξη Όμικρον: Επικίνδυνο το αφήγημα ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί «απλώς μια ήπια» ασθένεια

ΠΟΥ Μετάλλαξη Όμικρον: "Ναι, οι υπεραπλουστευμένες αφηγήσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ενώ βλέπουμε χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με την [παραλλαγή] Delta, είναι επικίνδυνο να υποδηλώνει κανείς ότι η [μετάλλαξη] Omicron είναι "απλά μια ήπια" ασθένεια", δήλωσε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα επιδημιολόγος Maria Van Kerkhove.

Καθώς παγκόσμια τα κράτη σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, με τα νέα κρούσματα που οφείλονται στην μετάλλαξη Όμικρον να αυξάνονται εκρηκτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι είναι επικίνδυνο να εκτιμά κανείς ότι η επικρατούσα παραλλαγή Omicron είναι «απλά μια ήπια» ασθένεια. Συγκεκριμένα, η Αμερικανίνα επιδημιολόγος και μέλος του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove, μιλώντας νωρίτερα την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου στο BBC δήλωσε σχετικά: “Ναι, οι υπεραπλουστευμένες αφηγήσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ενώ βλέπουμε χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με την [παραλλαγή] Delta, είναι επικίνδυνο να υποδηλώνει κανείς ότι η [μετάλλαξη] Omicron είναι “απλά μια ήπια” ασθένεια. Και με χαμηλότερο κίνδυνο [νοσηλείας], θα δούμε τα νοσοκομεία να κατακλύζονται. Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί.”

Ακολουθεί η σχετική δήλωση της Maria Van Kerkhove:

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις των κρατών να εντείνουν τα υγειονομικά μέτρα περιορισμού της Covid στο πλαίσιο της νέου κύματος κρουσμάτων που προκαλείται από την παραλλαγή Omicron. Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο ΠΟΥ είχε επίσης προειδοποιήσει για τσουνάμι νέων διαγνώσεων και είχε ζήτησε να ακυρωθούν όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις ανά τον κόσμο.

Έκκληση για μεγαλύτερη ισότητα στη διανομή και την πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid

Την ίδια ώρα, και ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεζούς υπογράμμισε ότι αν και η παραλλαγή Omicron μπορεί να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση συγκριτικά με την Δέλτα, δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως «ήπια». Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΠΟΥ επανέλαβε για μία ακόμη φορά την έκκληση του Οργανισμού για μεγαλύτερη ισότητα στη διανομή όσο και την πρόσβαση στα εμβόλια παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, 36 κράτη δεν έχουν καν φτάσει στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ το 80% των ασθενών με σοβαρή Covid λοίμωξη παγκοσμίως ήταν ανεμβολίαστοι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ ανησυχεί για τις παραλλαγές όμικρον και δέλτα του κορωνοϊού που δημιουργούν ένα "τσουνάμι κρουσμάτων"

Τα γενικά ενισχυτικά προγράμματα είναι πιθανό να παρατείνουν την πανδημία, αντί να την τερματίσουν λέει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ

ΠΟΥ: Συστάση αναβολής εορταστικών εκδηλώσεων για να αποτραπεί υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Ερυθρός Σταυρός των ΗΠΑ ανακοίνώνει την εθνική έλλειψη αίματος

"Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κέντρα αίματος σε όλη τη χώρα ανέφεραν λιγότερη από μία ημέρα παροχή αίματος ορισμένων κρίσιμων τύπων αίματος - ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Εάν η παροχή αίματος της χώρας δεν σταθεροποιηθεί σύντομα, μπορεί να μην είναι διαθέσιμο αίμα που σώζει ζωές για κάποιους ασθενείς όταν χρειάζεται».

Οι ρωσικές αρχές συντομεύουν την απαιτούμενη περίοδο απομόνωσης για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με covid-19 από 14 σε επτά ημέρες,

Η κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί ευρύτερα κριτήρια καταμέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό των θανάτων πολύ υψηλότερα, λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 είναι πάνω από 625.000.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται 3η δόση, λέει ο ΠΟΥ

ΠΟΥ: "Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα υγιή παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Κανένα στοιχείο απολύτως", επεσήμανε η Σούμια Σουαμινάθαν.

Ο πρόεδρος της Κίνας δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου covid σε άλλες χώρες

Συγκριτικά, οι διαχειριστές του προγράμματος COVAX που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αποστολή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έχει παραδώσει τώρα 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου.