Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ ενισχυτική δόση: Ίσως η τρίτη δόση εμβολίου παρατείνει την πανδημία

ΠΟΥ ενισχυτική δόση: Ίσως η τρίτη δόση εμβολίου παρατείνει την πανδημία

ΠΟΥ ενισχυτική δόση: Η τρίτη ενισχυτική δόση είναι πιθανό να παρατείνει την πανδημία, αντί να την τερματίσει, εκτρέποντας την προσφορά σε χώρες που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, δίνοντας στον ιό περισσότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί.

Η τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 είναι αποτελεσματική στη μείωση των σοβαρών εκβάσεων της νόσου. Πολλές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ενίσχυσης μέσω της τρίτης δόσης, ενώ στο Ισραήλ προγραμματίστηκε ήδη η τέταρτη δόση του εμβολίου. Με έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων της παραλλαγής Όμικρον, λέγεται ότι ένα ενισχυτικό εμβόλιο Covid είναι πιο αποτελεσματικό ενάντια σε αυτήν τη νέα παραλλαγή. Ωστόσο, ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρει πως η προμήθεια της τρίτης δόσης σε ορισμένες χώρες ενδεχομένως στερήσει το ίδιο το εμβόλιο από όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Είναι απαραίτητη η ενισχυτική δόση σύμφωνα με τον ΠΟΥ;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ενισχυτικό εμβόλιο Covid δεν είναι απαραίτητο. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι περισσότερο από τις αναμνηστικές βολές, είναι σημαντικό να δράσουν για την αποστολή επαγγελματιών υγείας στις χώρες που το χρειάζονται. Οι ανεπτυγμένες χώρες που έχουν ολοκληρώσει τον διπλό εμβολιασμό, δεν θα πρέπει να επιλέξουν το τρίτο αναμνηστικό εμβόλιο από τώρα. Δεν είναι υποχρεωτικό. Ο Τέντρος είπε, “Τα γενικά ενισχυτικά προγράμματα είναι πιθανό να παρατείνουν την πανδημία, αντί να την τερματίσουν, εκτρέποντας την προσφορά σε χώρες που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, δίνοντας στον ιό περισσότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί”. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε επίσης από τις αντίστοιχες χώρες να αποφασίσουν σχετικά με τον εμβολιασμό.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσε τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει ένα ενισχυτικό εμβόλιο Covid στην Omicron και λέει ότι θα μπορούσε να παρέχει περίπου 85% προστασία από σοβαρές ασθένειες. Οι ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πόσο ήπιο ή σοβαρό θα είναι το Omicron. Τα εμβόλια βοηθούν να διδάξει το σώμα πώς να καταπολεμά την Covid. Αλλά τα τρέχοντα σε χρήση δεν σχεδιάστηκαν για να καταπολεμήσουν την βαριά μεταλλαγμένη παραλλαγή Omicron, που σημαίνει ότι δεν ταιριάζουν απόλυτα. Για να ξεπεραστεί αυτό, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβουλεύονται να λαμβάνουν μια αναμνηστική δόση για τη δημιουργία υψηλότερων επιπέδων αντισωμάτων για την καταπολέμηση του ιού.

Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί λιγότερες νοσηλείες σε σύγκριση με τη Δέλτα;

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα άτομα με την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έχουν 50% έως 70% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σύγκριση με τα άτομα με το στέλεχος δέλτα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Βρετανίας σε ένα εύρημα που ένας ερευνητής ονόμασε μια μικρή ακτίνα ηλιακού φωτός. Τα ευρήματα από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προσθέτουν στα αναδυόμενα στοιχεία ότι το omicron προκαλεί ηπιότερη ασθένεια από άλλες παραλλαγές. Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τυχόν μειώσεις στη σοβαρότητα πρέπει να σταθμίζονται έναντι του γεγονότος ότι το όμικρον εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από το δέλτα και είναι καλύτερο στην αποφυγή εμβολίων.

Με βάση τις περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα άτομο με όμικρον υπολογίζεται ότι έχει 31% έως 45% λιγότερες πιθανότητες να πάει σε τμήμα επειγόντων περιστατικών σε σύγκριση με κάποιον με δέλτα, «και 50 έως 70% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθεί στο νοσοκομείο». Το επίκεντρο των προσπαθειών ανοσοποίησης κατά της COVID-19 πρέπει να παραμείνει στη μείωση του θανάτου και των σοβαρών ασθενειών και στην προστασία του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τα κοινωνικά μέτρα εξακολουθούν να αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της στρατηγικής πρόληψης της COVID-19, ειδικά υπό το φως της παραλλαγής Omicron. Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων παγκόσμιων περιορισμών και ανισοτήτων στην προσφορά εμβολίων, η ευρεία χορήγηση αναμνηστικών δόσεων κινδυνεύει να επιδεινώσει την πρόσβαση στα εμβόλια αυξάνοντας τη ζήτηση σε χώρες με σημαντική κάλυψη εμβολίων και εκτρέποντας την προσφορά, ενώ πληθυσμοί προτεραιότητας σε ορισμένες χώρες ή σε υποεθνικές ρυθμίσεις δεν έχουν έχει λάβει μια σειρά αρχικών εμβολιασμών.

Συμπέρασμα ως προς την τρίτη ενισχυτική δόση

Η εισαγωγή αναμνηστικών δόσεων θα πρέπει να βασίζεται σταθερά σε στοιχεία και να στοχεύει στις ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και σε εκείνες που είναι απαραίτητες για την προστασία του συστήματος υγείας. Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία υποδεικνύουν μια ελάχιστη έως μέτρια μείωση της προστασίας του εμβολίου έναντι σοβαρής νόσου κατά τους 6 μήνες μετά την αρχική σειρά. Η μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι όλων των κλινικών ασθενειών και λοιμώξεων είναι πιο έντονη. Η διάρκεια της προστασίας έναντι της παραλλαγής Omicron μπορεί να τροποποιηθεί και βρίσκεται υπό ενεργή διερεύνηση. Τα στοιχεία σχετικά με τη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, ιδίως η μείωση της προστασίας από σοβαρές ασθένειες σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, απαιτούν την ανάπτυξη εμβολιαστικών στρατηγικών βελτιστοποιημένων για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της στοχευμένης χρήσης αναμνηστικού εμβολιασμού.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεμιστοκλέους: Το 75% των δικαιούχων της 3ης δόσης έχουν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο

Ξεκινά η τέταρτη δόση εμβολίου για άνω των 60 και υγειονομικούς στο Ισραήλ

100$ στους κατοίκους της Νέας Υόρκης που κάνουν την ενισχυτική δόση εμβολίου

Το Ισραήλ καταγράφει τον πρώτο θάνατο ασθενούς με παραλλαγή Όμικρον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Ερυθρός Σταυρός των ΗΠΑ ανακοίνώνει την εθνική έλλειψη αίματος

"Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κέντρα αίματος σε όλη τη χώρα ανέφεραν λιγότερη από μία ημέρα παροχή αίματος ορισμένων κρίσιμων τύπων αίματος - ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Εάν η παροχή αίματος της χώρας δεν σταθεροποιηθεί σύντομα, μπορεί να μην είναι διαθέσιμο αίμα που σώζει ζωές για κάποιους ασθενείς όταν χρειάζεται».

Οι ρωσικές αρχές συντομεύουν την απαιτούμενη περίοδο απομόνωσης για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με covid-19 από 14 σε επτά ημέρες,

Η κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί ευρύτερα κριτήρια καταμέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό των θανάτων πολύ υψηλότερα, λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 είναι πάνω από 625.000.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται 3η δόση, λέει ο ΠΟΥ

ΠΟΥ: "Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα υγιή παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Κανένα στοιχείο απολύτως", επεσήμανε η Σούμια Σουαμινάθαν.

Ο πρόεδρος της Κίνας δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου covid σε άλλες χώρες

Συγκριτικά, οι διαχειριστές του προγράμματος COVAX που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αποστολή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έχει παραδώσει τώρα 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου.