Πολιτική Φαρμάκoυ

ΠΟΥ EMA εμβόλια: Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίου δεν αποτελούν λύση για την πανδημία

ΠΟΥ EMA εμβόλια: Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίου δεν αποτελούν λύση για την πανδημία

ΠΟΥ EMA εμβόλια: Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκφράζουν ανησυχίες ως προς την αποτελεσματικότητα των συνεχών boosters.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι η επανάληψη των αναμνηστικών δόσεων των αρχικών εμβολίων Covid δεν είναι βιώσιμη στρατηγική έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών. Ως εκ τούτου, ζήτησαν νέα εμβόλια που προστατεύουν καλύτερα από τη μετάδοση. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που κλήθηκε να αξιολογήσει την απόδοση των εμβολίων Covid-19 είπε ότι η απλή παροχή νέων ενισχυτικών δόσεων από υπάρχοντα εμβόλια καθώς αναδύονται νέα στελέχη του ιού δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ποια ανησυχία διατυπώνει ο ΠΟΥ

“Μια στρατηγική εμβολιασμού που βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις της αρχικής σύνθεσης εμβολίου είναι απίθανο να αποτελούν κατάλληλη ή βιώσιμη”, ανέφερε σε δήλωσή της η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για τη Σύνθεση Εμβολίου Covid-19. Τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειξαν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου Covid σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον, η οποία αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται σαν φωτιά σε όλο τον κόσμο.

Η επιτροπή συνέστησε την ανάπτυξη εμβολίων που όχι μόνο προστατεύουν τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν σοβαρά, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν καλύτερα τη μόλυνση και τη μετάδοση αρχικά. “Τα εμβόλια Covid-19 που έχουν υψηλό αντίκτυπο στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης, εκτός από την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου, είναι απαραίτητα και πρέπει να αναπτυχθούν”, σύμφωνα με τη δήλωση.

Αμφιβολίες και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ανάγκη για μια τέταρτη αναμνηστική δόση του εμβολίου Covid-19 και είπε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν την προσέγγιση καθώς αναζητά περισσότερα δεδομένα για την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Όμικρον. “Ενώ η χρήση πρόσθετων ενισχυτικών μπορεί να αποτελεί μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα αντιπροσώπευαν μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική”, είπε ο επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι.

Ο αξιωματούχος του EMA εξέφρασε ανησυχίες ότι μια στρατηγική χορήγησης ενισχυτών κάθε τέσσερις μήνες υποθετικά ενέχει τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων και οδηγεί σε κόπωση στον πληθυσμό. Ο Cavaleri είπε επίσης ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής στα εμβόλια και μια καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του τρέχοντος κύματος για να αποφασιστεί εάν χρειάζεται ένα ειδικό εμβόλιο για την Omicron. “Είναι σημαντικό να γίνει μια καλή συζήτηση γύρω από την επιλογή της σύνθεσης του εμβολίου για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια στρατηγική που δεν είναι απλώς αντιδραστική… και να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια προσέγγιση που θα είναι κατάλληλη για την πρόληψη μελλοντική παραλλαγή”, είπε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να πληρώσουν στον Καναδά

«Ναι» Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση 4ης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους

Γιατί η Όμικρον μεταδίδεται έντονα ακόμη και από ασυμπτωματικούς;

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει σήμερα με θέμα τη χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου covid-19 σε ανοσοκατεσταλμένους.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Ισραήλ παρήγγειλε 5 εκατ. εμβόλια Novavax

Novavax Ισραήλ εμβόλιο: Μετά την Αυστραλία που θα παραλάβει 51 εκατ. εμβόλια έως 21 Φεβρουαρίου, τους ερχόμενους μήνες στο Ισραήλ πρόκειται να διατεθούν 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Novavax.

Ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το χάπι της Pfizer για τον κορωνοϊό

EMA Pfizer χάπι: Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε υπό όρους σήμερα τη χρήση του αντιικού χαπιού COVID-19 της Pfizer Inc για τη θεραπεία ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Η BDSI ανακοίνωσε την κυκλοφορία του 1ου πόσιμου φαρμάκου για τη θεραπεία της ημικρανίας

BDSI: Το ELYXYB είναι το πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο από τον FDA έτοιμο προς χρήση πόσιμο διάλυμα για την θεραπεία της οξείας ημικρανίας, με ή χωρίς αύρα, σε ενήλικες. Η BDSI σκοπεύει να κυκλοφορήσει το ELYXYB εντός του επόμενου μήνα.

Nέα εποχή στην μάχη κατά της ελονοσίας και ο ρόλος της τεχνολογίας mRNA

Η ελονοσία προκαλείται από την μετάδοση παράσιτου (πλασμώδιο) στο αίμα μετά από δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Η ελονοσία ήταν ενδημική στην Ελλάδα μέχρι και το 1960, ενώ μέσω εντατικού προγράμματος εκρίζωσης της νόσου η Ελλάδα κηρύχθηκε ελεύθερη ελονοσίας το 1974.

Το Πακιστάν εγκαινιάζει εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας

Πακιστάν πολιομυελίτιδα: Το Πακιστάν εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιεί τακτικές εκστρατείες εμβολιασμού, στις οποίες οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να δώσουν τη δόση κατά της πολιομυελίτιδας στα παιδιά.