Επιστημονικά Νέα

ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus: “Αν τερματίσουμε την ανισότητα, τερματίζουμε την πανδημία”

ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus: “Αν τερματίσουμε την ανισότητα, τερματίζουμε την πανδημία”

ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus: "Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ανισότητα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να εξελιχθεί αυτός ο ιός με τρόπους που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε ή να προβλέψουμε", είπε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται ξανά παγκοσμίως και την παραλλαγή Omicron σιγά-σιγά να διαρρέει σχεδόν σε κάθε χώρα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ελπίζει ότι η πανδημία μπορεί να τελειώσει το 2022. Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ανέφερε πως: “Αν τερματίσουμε την ανισότητα, τερματίζουμε την πανδημία”. Χτυπώντας τις χώρες για τη συσσώρευση εμβολίων εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι ο στενός εθνικισμός και η συσσώρευση εμβολίων από ορισμένες χώρες έχουν υπονομεύσει την ισότητα και δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron. “Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ανισότητα, τόσο υψηλότεροι είναι οι κίνδυνοι να εξελιχθεί αυτός ο ιός με τρόπους που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε ή να προβλέψουμε”, είπε ο Ghebreyesus.

Τι ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε καθώς ο κόσμος υποδέχτηκε το 2022, ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ είπε, καθώς ο κόσμος μπαίνει στο τρίτο έτος αυτής της πανδημίας, “Είμαι βέβαιος ότι αυτή θα είναι η χρονιά που θα το τελειώσουμε, αλλά μόνο αν το κάνουμε μαζί”. Αποτελεί απειλή για την πρόοδο που έχει σημειωθεί δεκαετίες στην υγειονομική περίθαλψη όπως είπε: “Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τον συνήθη εμβολιασμό, τις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, τη θεραπεία για μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες και πολλά άλλα”. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για τα νέα κρούσματα ότι ανησυχεί για τις παραλλαγές όμικρον και δέλτα της COVID-19 που προκαλούν ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων μεταξύ τους.

Αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα στη νότια Αφρική, είναι ήδη η κυρίαρχη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μέρη της Ευρώπης.
“Ανησυχώ πολύ που το όμικρον είναι πιο μεταδοτικό (και) που κυκλοφορεί ταυτόχρονα με το δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων”, είπε ο Τέντρος σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Αυτό, είπε, θα ασκήσει “τεράστια πίεση στο εξαντλημένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και συστήματα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης”. Υποστήριξε ότι η Covid-19 δεν είναι η μόνη απειλή για την υγεία που θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι του κόσμου το 2022. Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εργάζεται σε όλο τον κόσμο για την προστασία και την προώθηση της υγείας όλων, παντού.

“Ένας νέος χρόνος φέρνει νέα ψηφίσματα. Εδώ είναι το δικό μου, για τον κόσμο. Πρώτον, πρέπει να τερματίσουμε την πανδημία. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να επιτύχουμε τον παγκόσμιο στόχο του εμβολιασμού του 70 τοις εκατό των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέχρι τα μέσα του 2022”, είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, υποστηρίζοντας την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα ισχυρότερο παγκόσμιο πλαίσιο για την παγκόσμια ασφάλεια υγείας. Προέτρεψε επίσης όλες τις χώρες να επενδύσουν σε ισχυρότερη πρωτοβάθμια περίθαλψη λέγοντας: “Η Covid-19 απέδειξε ότι όταν κινδυνεύει η υγεία, όλα κινδυνεύουν”. Καθώς ο επικεφαλής του ΠΟΥ ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο, η Ινδία τη Δευτέρα έφτασε τα 1700 κρούσματα Omicron. Η Μαχαράστρα έχει αναφέρει 510 περιπτώσεις μέχρι στιγμής ενώ το Δελχί έχει αναφέρει 351 ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ίσως η τρίτη δόση παρατείνει την πανδημία σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Το εμβόλιο Covovax έλαβε έγκριση επείγουσας χρήσης από τον ΠΟΥ

Οι κατασκευαστές εμβολίων αγωνίζονται για να ενημερώσουν τα εμβόλιά τους για την COVID-19 ενάντια στην omicron για κάθε ενδεχόμενο

Οι διατροφικές δεσμεύσεις του ΠΟΥ ενόψει 2025

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η "ανεβαστική" μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας και την αίσθηση της καθαρότητας.

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.