Greek English French German Italian
Pin It

Του Κώστα  Μπαργιώτα

Παρά τις μεγαλοστομίες, η δημιουργία των ΤοΜΥ θα αποτελέσει πιθανότατα την μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στην Υγεία.

Προκηρύξεις θέσεων που οι ιατροί γυρνούν την πλάτη, αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών από Κέντρα Υγείας σε ΤοΜΥ, οικονομικά κίνητρα μέσω υπουργικών αποφάσεων, μετονομασίες Κέντρων Υγείας σε ΤοΜΥ, προσλήψεις νοσηλευτών σε ΤοΜΥ «φαντάσματα» καταδεικνύουν με γλαφυρό τρόπο την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας από βήματος Βουλής μιλούσε για τη «μητέρα των μεταρρυθμίσεων» και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τη χαρακτήριζε «επαναστατική». Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του ν. 4486/2017, και αυτό το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. καταρρέει και η κυβέρνηση οδηγείται από διάψευση σε διάψευση υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας που πιέζει για ολοκλήρωση των ψηφισθέντων μέχρι το τέλος του έτους.

Η αποτυχία των ΤοΜΥ ήταν προδιαγεγραμμένη.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ούτε ειδικές γνώσεις ούτε μαντικές ικανότητες. Πρώτον, δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός. Αντί νόμου μελετημένου, με ανάλυση κανονιστικών επιπτώσεων και λεπτομερή κοστολόγηση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έφερε στη Βουλή μια κακογραμμένη έκθεση απραγματοποίητων ιδεών. Ενδεικτικό της προχειρότητας του όλου χειρισμού είναι και το γεγονός ότι η ίδρυση των ΤοΜΥ ήρθε στη Βουλή άρον άρον με τροπολογία, προκειμένου να παρουσιαστεί έργο και να εξαγγελθούν 3000 προσλήψεις, ώστε να έχει υλικό για δημόσιες αναρτήσεις ο κ. Πολάκης. Δεύτερον, δεν προηγήθηκε καμία χωροταξική μελέτη. 3000 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας θα στελεχώσουν ιατρεία γειτονιάς που θα συσταθούν, εάν και όταν, σε σημεία που δεν είναι γνωστά, με χρήματα που δεν υπάρχουν.

Σε μία χώρα με υπερσυσσώρευση ιατρικών υπηρεσιών και ιατρών στα αστικά κέντρα, η κυβέρνηση προέκρινε τη δημιουργία 245 κέντρων ΤοΜΥ σε 75 αστικά κέντρα. Τι και αν οι νησιωτικές και ακριτικές περιοχές στερούνται δομών και ιατρών; Ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που δεν έμαθε να μετρά, να κοστολογεί και να αξιολογεί. Τρίτον, το αναχρονιστικό καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών, που αποκλείει κάθε παράλληλη απασχόληση για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση, δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης. Κανείς που έχει ήδη κάνει την επένδυσή του και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο δεν θα μπει στη διαδικασία να κλείσει το ιατρείο του και να κυνηγήσει μια θέση σε ΤοΜΥ, με αβέβαιο μέλλον, ορίζοντα 2+2 ετών και χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ. Ούτε καν οι επικουρικοί ιατροί διακινδυνεύουν ένα τόσο αβέβαιο μέλλον.

Η μικροπολιτική σκοπιμότητα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι προφανής, δεδομένου ότι η διαδικασία πρόσληψης νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας και διοικητικού προσωπικού προχωρά κανονικά. Εύλογα, βέβαια, αναρωτιέται κάνεις πως θα αξιοποιηθούν χωρίς γιατρούς σε ΤοΜΥ «φαντάσματα». Εκτός εάν το Υπουργείο προσανατολίζεται στη λειτουργία ενός συστήματος που θα απαρτίζεται από 2000 και πλέον νοσηλευτές δίχως ιατρούς, το οποίο θα συνιστά και παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη –η παράταξη που υλοποίησε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας μεταπολιτευτικά- τόνισε εξαρχής ότι ο ν.4486/2017 δε συνιστά ούτε στοιχειωδώς μεταρρύθμιση και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση νομοθέτησε προθέσεις και η βασική της επιδίωξη είναι η δημιουργία σε βάθος χρόνου ενός κρατικοδίαιτου συστήματος ΠΦΥ αντί της ρύθμισης και του συντονισμού όλων των διαθέσιμων μονάδων. Ηθελημένα, βεβαίως, αποσιωπά το γεγονός ότι η δημιουργία αμιγώς κρατικού δικτύου απαιτεί δις ευρώ σε καινούριες επενδύσεις υποδομών και αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας έξω από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, με το ΠΔΕ καθηλωμένο στα 6 δις, η υπόσχεση εξοικονόμησης εκατοντάδων εκατομμυρίων για δομές και μόνιμους διορισμούς είναι απλά φενάκη.

Πέρυσι ο Υπουργός Υγείας απέδωσε το αναιμικό ενδιαφέρον στη μετανάστευση πολλών γιατρών στο εξωτερικό. Ας αντιληφθεί επιτέλους ότι δεν ευθύνεται το brain drain για την αποτυχία στελέχωσης και λειτουργίας των ΤοΜΥ, αλλά οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης που εμμένει σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο της δεκαετίας του 1950, για να εφαρμοστεί στην ελληνική κοινωνία του 2018. Τη στιγμή που η πρωτοβάθμια καρκινοβατεί, ο Υπουργός Υγείας αντί να ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση, κόβει κορδέλες εγκαινίων σε ΤοΜΥ που δεν υπάρχουν ιατροί, επιστρατεύοντας ιατρούς από τα Κέντρα Υγείας. Μιλάμε, δηλαδή, για τον ορισμό της μεταρρύθμισης!

Ο κ. Κώστας Μπαργιώτας είναι Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Υπεύθυνος του τομέα υγείας. 

Pin It

Cook name