Τεχνολογία

Σύμπραξη τηλεπικοινωνιακών κολοσσών για την καταπολέμηση του κοροναϊού

Σύμπραξη τηλεπικοινωνιακών κολοσσών για την καταπολέμηση του κοροναϊού

Η Vodafone, η Deutsche Telekom, η Orange και πέντε ακόμα πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη δίνουν στοιχεία στις υγειονομικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters οι πάροχοι κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχουν έρθει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχοντας στις ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες δεδομένα γεωγραφικής θέσης των χρηστών τους, με σκοπό την παρακολούθηση της εξάπλωσης της φονικής ασθένειας σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Οι εταιρείες από την Ιταλία, την Αυστρία, την Ισπανία και αλλού προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να δώσουν ακόμα ένα εργαλείο στις υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να γίνει εφικτό το πώς και πού μεταδίδεται ο ιός. Η Κομισιόν σημειώνει ότι η χρήση των δεδομένων αυτών θα γίνει ανώνυμα, προκειμένου να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των συνδρομητών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και να μην υπάρχουν ανησυχίες περί παρακολούθησης των κατόχων smartphones.

Ένα άλλο στοιχείο που ξεκαθαρίζει η Κομισιόν είναι ότι τα δεδομένα αυτά θα διαγραφούν οριστικά μόλις περάσει η κρίση της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι οι ειδικοί περί της προστασίας των προσωπικών δεδομένων τονίζουν ότι μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σε αντίθεση με τους Κανονισμούς που η ίδια έχει θέσει και γίνεται, προφανώς, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο κόσμος ολόκληρος λόγω του κορωνοϊού. Πάντως, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ευρώπης σημειώνει ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες, επομένως είναι αποδεκτή η εν λόγω πρωτοβουλία.

Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που επιδίδεται σε μία προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών και των κινήσεων των πολιτών της λόγω του κορωνοϊού, καθώς αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει και άλλες χώρες, όπως η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη, οδηγώντας αρκετούς σκεπτικιστές να σημειώσουν την ανησυχία τους μήπως μια τέτοια πρακτική γίνει μόνιμη εις βάρος της ιδιωτικής ζωής των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποτελεσματική η φωτοθεραπεία στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής γήρανσης

Πώς βοηθά το ChatGPT με τις μαθησιακές προκλήσεις;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα