Τεχνολογία

Ψηφιακή υγεία: Είναι η ψηφιακή υγεία μόνο για τους πλούσιους;

Ψηφιακή υγεία: Είναι η ψηφιακή υγεία μόνο για τους πλούσιους;

Ψηφιακή υγεία: Το Mobile Health (mHealth) στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs) αναλύει τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αυξανόμενη χρήση πανταχού παρόντων κινητών τηλεφώνων και τη συνεχώς αυξανόμενη συνδεσιμότητα παγκοσμίως για την προσέγγιση απομακρυσμένων ή άλλων αποσυνδεδεμένων πληθυσμών.

Παρά το γεγονός ότι ο COVID-19 ανάγκασε τις ψηφιακά επιφυλακτικές κυβερνήσεις και τους οργανισμούς υγείας να ενημερώσουν, να αναβαθμίζουν και να υιοθετήσουν ψηφιακά εργαλεία υγείας, τα στοιχεία για κλιμακούμενες πρωτοβουλίες για την υγεία που είναι προσβάσιμα από το κινητό τηλέφωνο στους φτωχότερους και σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, είναι μέχρι στιγμής δύσκολη.

Η υγεία στο κινητό μας

Το Mobile Health (mHealth) στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs) αναλύει τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αυξανόμενη χρήση πανταχού παρόντων κινητών τηλεφώνων και τη συνεχώς αυξανόμενη συνδεσιμότητα παγκοσμίως για την προσέγγιση απομακρυσμένων ή άλλων αποσυνδεδεμένων πληθυσμών. Υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα: αξία μέσω της ενισχυμένης παραγωγικής ικανότητας, πρόοδος στην τεχνολογία και ικανότητα κάλυψης της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών για επιλογές υγειονομικής περίθαλψης σε πραγματικό χρόνο, προσβάσιμες, βολικές και με γνώμονα τις επιλογές. Ταυτόχρονα, οι συγγραφείς θέτουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η διαφάνεια, η τοπική ιδιοκτησία, η ισότητα και η ασφάλεια είναι πιθανό να υποστηριχθούν στο τρέχον περιβάλλον της επιχειρηματικότητας στον τομέα της υγείας.

Παρόλο που το mHealth στις χώρες υψηλότερου εισοδήματος (HICs) γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο, οι ενδείξεις κλιμακωμένων, βιώσιμων πρωτοβουλιών στα LMICs δεν είναι τόσο καλά εδραιωμένες. Από τις αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, το mHealth στα LMICs έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε δύο τομείς: τη χρήση του mHealth για την υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην παροχή υπηρεσιών υγείας και τη χρήση του mHealth για την παροχή πληροφοριών για την υγεία απευθείας στους καταναλωτές και για την υποστήριξη της αλλαγής συμπεριφοράς στις παρεμβάσεις διαχείρισης ασθενειών.

Ωστόσο, αυτό πρόκειται να αλλάξει. Οι μεγάλες, καταναλωτικές μεσαίες τάξεις στις αναδυόμενες οικονομίες σε συνδυασμό με το κενό στις επιλογές των καταναλωτών για υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 τροφοδότησαν μόνο την ανάπτυξη του mHealth στα LMICs.

 

Υπογραμμίζεται η σημασία της WHO Digital Health Strategy (2020-2025) και πολλών από τις βασικές αρχές της που εξακολουθούν να σχετίζονται με την υγεία στα LMICs, ιδίως την ανάγκη για ένα υγιές ρυθμιστικό πλαίσιο για δραστηριότητες που θα βασίζονται στην ανάπτυξη ικανοτήτων, την ισότητα, τη δεοντολογία, τη λογοδοσία και τη διακυβέρνηση.

Ένα σημαντικό εμπόδιο στην εφαρμογή της mHealth στα LMICs παραμένει η έλλειψη τεχνικής ικανότητας με την τεχνική υποστήριξη να γίνεται με εξωτερική ανάθεση σε ορισμένες χώρες, οδηγώντας σε περιορισμένες δυνατότητες βιωσιμότητας. Επιπλέον, οι τοπικές επενδύσεις, ειδικά όταν οι επενδύσεις χορηγών στηρίξουν την πρωτοβουλία, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τον προσδιορισμό της μετάφρασης σε εγχώριο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αυτή η μετάβαση, η οποία αποτελεί μέρος του ευρύτερου θεματολογίου της παγκόσμιας χρηματοδότησης της υγείας, είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα άλλων παρεμβάσεων που δεν εμπίπτουν στην υποδομή πρωτογενών αγαθών και υπηρεσιών έως ότου κοστολογηθεί, δοκιμαστεί και γίνει αποδεκτή η μετάφραση της αξίας (της ψηφιακής υγείας).

Η ανασκόπηση επισημαίνει ότι ίσως το μεγαλύτερο φρένο στην αισιοδοξία που περιβάλλει το mHealth είναι το ζήτημα της ισότητας: ποιος αποκτά πρόσβαση και αποκομίζει τα οφέλη. Υποδηλώνει ότι οι όμιλοι με μεγαλύτερη πρόσβαση σε πόρους (τεχνικό καθώς και χρηματοοικονομικό κεφάλαιο) είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν νωρίς τις νέες τεχνολογίες και αναφέρει την κυκλοφορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως παρόμοιο σενάριο.

Οι πιο προφανείς κίνδυνοι, σύμφωνα με την ανασκόπηση, σχετίζονται με την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα της ανταλλαγής δεδομένων ή προσωπικών πληροφοριών υγείας μέσω κινητών συσκευών. Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης σε κινητά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 είναι ένα καλό παράδειγμα.

Υπό το πρίσμα αυτών των προκλήσεων σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ενδείξεις για το αυξανόμενο δυναμικό της αγοράς στα LMICs, συμπεριλαμβανομένου του κλίματος (μεγάλο), του ανθρώπινου κεφαλαίου (νέοι, αυξανόμενοι πληθυσμοί), των σχετικά αδύναμων κανονισμών και της αυξανόμενης μεσαίας τάξης, η επανεξέταση υποστηρίζει περαιτέρω ότι το μέλλον της ψηφιακής υγείας στο LMICS μπορεί κάλλιστα να συνδέεται με την εξασφάλιση συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το επόμενο στάδιο στην κατασκευή ιατροτεχνολογικών προϊόντων;

Ποιους τομείς ψυχικής υγείας πρόκειται να επηρεάσει το Metaverse;

Η συμβολή της τεχνολογίας σε μια ζωή χωρίς αρρυθμίες

Αναπτύσσοντας την ασύρματη διαχείριση πόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η τεχνολογία φέρνει επανάσταση στη διάγνωση και τη θεραπεία του γλαυκώματος;

Γλαύκωμα ψηφιακής εποχής: Η η διάγνωση και η θεραπεία του γλαυκώματος έχουν φέρει πραγματική επανάσταση, προσφέροντας νέα εργαλεία για την έγκαιρη ανίχνευση, παρακολούθηση και διαχείριση της νόσου.

ChatGPT - Αρωγός στη μείωση της διστακτικότητας εμβολιασμού και στην παροχή συστάσεων για τα ΣΜΝ

Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των ΣΜΝ, το chatbot συνέστησε πρακτικές ασφαλούς σεξ και εμβολιασμούς HPV καθώς και αποχή, αλλά απέτυχε να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με άλλα βασικά στοιχεία, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό HIV.

Οι ρομποτικά υποβοηθούμενες μεταμοσχεύσεις πνευμόνων είναι στον ορίζοντα, λένε οι ερευνητές

Ο Δρ Hoetzenecker υπογράμμισε ότι οι ρομποτικές πλατφόρμες χρειάζονται σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη προτού μπορέσουν τελικά να γίνουν επιλογή για μεταμόσχευση πνεύμονα.

Το AI κάνει την απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς 100 φορές πιο γρήγορη

Ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν εφαρμόσει τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε μια τεχνική που παράγει εικόνες υψηλής ανάλυσης κυττάρων στο μάτι. Αναφέρουν ότι με την τεχνητή νοημοσύνη, η απεικόνιση είναι 100 φορές πιο γρήγορη και βελτιώνει την αντίθεση της εικόνας 3,5 φορές. Η πρόοδος, λένε, θα προσφέρει στους ερευνητές ένα καλύτερο εργαλείο για την αξιολόγηση […]

Τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης κατακλίσεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Τα νοσοκομεία μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας για την πρόληψη τραυματισμών πίεσης που βελτιώνει τα αποτελέσματα και μειώνει σημαντικά την επιβάρυνση της νοσηλευτικής από τις τρέχουσες προσεγγίσεις παρακολούθησης.

Η πυξίδα κινητού τηλεφώνου επιτρέπει μετρήσεις ακριβείας, φέρνοντας επανάσταση στην παρακολούθηση της γλυκόζης

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας πυξίδας κινητών τηλεφώνων σε συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης έχει πυροδοτήσει μια επανάσταση στις μετρήσεις ακριβείας, προσφέροντας μια πρωτοποριακή λύση για άτομα που αντιμετωπίζουν διαβήτη.