Τεχνολογία

Πρωτοποριακό εμφύτευμα απελευθερώνει τοπικά παυσίπονα

Πρωτοποριακό εμφύτευμα απελευθερώνει τοπικά παυσίπονα

 Ερευνητές στο Microsystems Laboratory του EPFL στην Ελβετία δουλεύουν πάνω σε ένα βιοδιασπώμενο εμφύτευμα που θα μπορεί να απελευθερώνει παυσίπονα τοπικά μέσα σε βάθος ημερών. Ένα τέτοιο εμφύτευμα θα μείωνε σημαντικά τους πόνους μετεγχειρητικά, ενώ δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω εγχείρηση για την αφαίρεσή του. Για τον σκοπό αυτό ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό βιοδιασπώμενο ηλεκτρονικό κύκλωμα από μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να θερμαίνεται ασύρματα από έξω από το σώμα.

Όταν ενσωματωθεί στην τελική συσκευή, το κύκλωμα θα επιτρέπει την απελευθέρωση ελεγχόμενων ποσοτήτων αναισθητικού σε συγκεκριμένο σημείο μέσα σε διάστημα ημερών. Μετά από αυτό, το εμφύτευμα θα διασπάται με ασφάλεια μέσα στο σώμα. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Advanced Functional Materials.

To εν λόγω ηλεκτρονικό κύκλωμα- ένα κύκλωμα αντήχησης που έχει το σχήμα ενός μικρού σπιράλ- έχει πάχος μόλις μερικών microns. Όταν εκτίθεται σε εναλλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που δημιουργεί θερμότητα.

Στόχος των ερευνητών είναι να συνδυαστεί το κύκλωμα με κάψουλες με παυσίπονο και να εισάγεται στον ιστό κατά την επέμβαση. Το περιεχόμενο των καψουλών θα απελευθερώνεται όταν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που έρχεται από το εξωτερικό του σώματος λιώνει τη μεμβράνη της κάψουλας.

«Είμαστε σε επίπεδο- κλειδί στο εγχείρημά μας, επειδή τώρα μπορούμε να φτιάξουμε αντηχητές που λειτουργούν σε διαφορετικά μήκη κύματος» είπε ο Μάθιου Ρουέγκ, διδακτορικός φοιτητής και επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσαμε να απελευθερώνουμε το περιεχόμενο των καψουλών μεμονωμένα, επιλέγοντας διαφορετικές συχνότητες», κατέληξε. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την υγεία από το αέριο που χρησιμοποιούμε

Απρόθυμοι οι χρήστες να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία για υπηρεσίες υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καινοτομία και τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Καναδάς υγεία: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στα δεδομένα υγείας για την τόνωση της καινοτομίας, τη βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την παροχή βελτιωμένης φροντίδας ασθενών.

Απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της νανοεπιστήμης

Νανοεπιστήμη επιτεύγματα: Η νανοεπιστήμη και η νανοτεχνολογία έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και τα πλεονεκτήματα που μας αποφέρουν είναι τόσο μεγάλα που πολλές φορές δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Μικρά τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν

Τεχνολογία gadgets: Είναι σημαντική η βελτίωση ορισμένων πτυχών της καθημερινότητάς μας χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα που διατίθενται πλέον στο ευρύ κοινό, διευκολύνοντας την υγεία, αλλά και την ποιότητα ζωής γενικότερα.

Ψηφιακές θεραπείες συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

«Δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης των ψηφιακών παρεμβάσεων, είναι επίκαιρο και σημαντικό να ρωτήσουμε σε ποιο βαθμό οι ψηφιακές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κατάθλιψης, εάν μπορούν να παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση -ψυχοθεραπεία με πρόσωπο πέρα ​​από το εργαστήριο και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που μετριάζουν τα αποτελέσματα.»

Τα wearables προβλέπουν αλλαγές στο σάκχαρο

Τεχνολογία διαβήτη: Τα δεδομένα από φορητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την πρόβλεψη των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.