Τεχνολογία

Καρκίνος μαστού θεραπεία: Ποιοι ασθενείς με καρκίνο στο μαστό είναι απίθανο να επωφεληθούν από την ορμονική θεραπεία

Καρκίνος μαστού θεραπεία: Ποιοι ασθενείς με καρκίνο στο μαστό είναι απίθανο να επωφεληθούν από την ορμονική θεραπεία

Καρκίνος μαστού θεραπεία: Η ορμονική θεραπεία χορηγείται συνήθως ως στοχευμένη θεραπεία για γυναίκες των οποίων τα καρκινικά κύτταρα μεταφέρουν υποδοχείς για οιστρογόνα. Αλλά η θεραπεία λειτουργεί μόνο για τους μισούς περίπου ασθενείς.

Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένας καλός τρόπος να προβλέψουμε αξιόπιστα ποιος θα ωφεληθεί και ποιος δε θα ωφεληθεί.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις έχουν δείξει ότι μπορούν να διακρίνουν τους ασθενείς που είναι πιθανό ή απίθανο να επωφεληθούν από την ορμονική θεραπεία χρησιμοποιώντας ένα τεστ απεικόνισης που μετρά τη λειτουργία των υποδοχέων οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα τους. Σε μια κλινική δοκιμή μικρής φάσης 2, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι καρκίνοι όλων των ασθενών με λειτουργικούς υποδοχείς οιστρογόνων παρέμειναν σταθεροί ή βελτιωμένοι στην ορμονοθεραπεία και εξελίχθηκαν σε όλες τις γυναίκες με μη λειτουργικούς υποδοχείς οιστρογόνων. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να επιλέξουν μεταξύ θεραπευτικών επιλογών και να μειώσουν τις πιθανότητες οι γυναίκες να λάβουν θεραπεία που δε θα βοηθήσει.

«Εάν ο καρκίνος του μαστού σε έναν ασθενή είναι θετικός στον υποδοχέα οιστρογόνων, οι γιατροί συνήθως θα συστήσουν ορμονική θεραπεία, παρόλο που γνωρίζουν ότι θα λειτουργήσει μόνο για λίγο περισσότερους από τους μισούς ασθενείς», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Farrokh Dehdashti, MD, οι Δρ. Barry A. και Marilyn J. Siegel Καθηγητής Ακτινολογίας στο Mallinckrodt Institute of Radiology (MIR). «Όταν λειτουργεί η ορμονοθεραπεία, είναι συνήθως αρκετά αποτελεσματική και έχει πιο ήπιες παρενέργειες από κάποιες άλλες θεραπείες, και γι’ αυτό οι ογκολόγοι και οι ασθενείς θέλουν να το δοκιμάσουν πρώτα. Αλλά πρέπει να περιορίσουμε ποιος είναι πιθανό να ωφεληθεί και πραγματικά δεν υπήρξε μια αξιόπιστη δοκιμασία για να το πετύχουμε αυτό».

Περίπου τέσσερις στους πέντε καρκίνους του μαστού – περίπου 250.000 ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες – χαρακτηρίζονται ως «θετικοί στον υποδοχέα οιστρογόνων», που σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα φέρουν υποδοχείς οιστρογόνου και ο όγκος αναπτύσσεται ως απόκριση στη φυσική ορμόνη οιστρογόνου. Η ορμονική θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει τις επιδράσεις των οιστρογόνων στον όγκο.

Μια ποικιλία φαρμάκων μπορεί να συνταγογραφηθεί ως ορμονική θεραπεία και οι γιατροί επιλέγουν ένα θεραπευτικό σχήμα ανάλογα με τον ασθενή και τις ιδιαιτερότητες της νόσου αυτού του ατόμου. Οι αναστολείς της αρωματάσης εμποδίζουν το σώμα να παράγει οιστρογόνα και είναι συνήθως η πρώτη θεραπεία που επιλέγεται για ορμονική θεραπεία.

Οι γιατροί υποπτεύονται εδώ και πολύ καιρό ότι η διαφορά μεταξύ των γυναικών που ανταποκρίνονται στην ορμονική θεραπεία και εκείνων που δεν ανταποκρίνονται αφορά στο κατά πόσον οι υποδοχείς οιστρογόνων στα καρκινικά τους κύτταρα λειτουργούν σωστά. Εάν οι υποδοχείς είναι παρόντες αλλά δε λειτουργούν, η στόχευσή τους είναι απίθανο να έχει αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Έλληνας ο ένας εκ των δύο κύριων ερευνητών της μελέτης για ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο στις ουροφόρες οδούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του PDF Τσαρλς Γκέσκε

Τσαρλς Γκέσκε: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Τσαρλς Τζέσκε («Τσακ»), ο ένας από τους δύο ιδρυτές της Adobe, που βοήθησε στην ανάπτυξη του PDF. Την είδηση έκανε γνωστή η εταιρεία, μέσα από σχετική ανακοίνωσή της.

Τι αλλάζει σε Facebook και Instagram

Social media: Η αρχική ιδέα της εταιρείας βασιζόταν στην εξάλειψη τους άγχους και της ντροπής που προκαλούσε στους χρήστες της ο χαμηλός αριθμός των like, δημιουργώντας τους την πεποίθηση πως δεν είναι αρκετά δημοφιλείς. Μάλιστα, το ζήτημα ήταν ιδιαιτέρως αισθητό στους χρήστες μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι έφταναν στο σημείο να διαγράψουν τις φωτογραφίες τους, αν δε λάμβαναν τον επιθυμητό αριθμό των likes.

Προηγμένοι φασματογράφοι εντοπίζουν ακόμα και σημειακές πηγές διοξειδίου του άνθρακα ή μεθανίου

Περιβαλλοντική ρύπανση: Όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Donald Trump απείλησε το 2016 να διακόψει τη χρηματοδότηση για τους δορυφόρους γεωσκόπησης της NASA, η πολιτεία της Καλιφόρνια απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτόξευε τους δικούς της δορυφόρους.

Εντυπωσιακά Timelapse από το Google Earth

Google Earth: Με τη νέα υπηρεσία οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας σε βάθος 37 ετών.

Μυστική βοήθεια σε θύματα κακοποίησης προσφέρει ιστότοπος στην Πολωνία

Η πλειονότητα αυτών που φτάνουν είναι γυναίκες και κάτω των 30 ετών. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική και στα χέρια ενός συντρόφου ή συγγενή. Μεταξύ 10% και 20% των περιπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα κλήσεις προς την αστυνομία.

H Νόρα αλ-Ματρουσί είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευθεί για αστροναύτης

Αραβικά Εμιράτα – Γυναίκα αστροναύτης: Η διαστημική δραστηριότητα των ΗΑΕ εντάσσεται στην στρατηγική που έχουν χαράξει με στόχο να γίνουν μια επιστημονική και τεχνολογική δύναμη και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτηση τους από το πετρέλαιο. Τα ΗΑΕ έχουν προγραμματίσει να στείλουν στην επιφάνεια της Σελήνης ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης το 2024 και θέλουν να δημιουργήσουν μια αποικία εκεί στις αρχές του 22ου αιώνα.

Τεχνολογία του Elon Musk επιτρέπει σε πίθηκο να παίζει βιντεοπαιχνίδια με την σκέψη

Neuralink: Το νέο εμφύτευμα της Neuralink καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και στέλνει τα δεδομένα ασύρματα σε έναν υπολογιστή που τα αναλύει. Η Neuralink διαβεβαίωσε ότι τα πειραματόζωα της τυγχάνουν καλής μεταχείρισης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων ζώων το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.