Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

H τρισδιάστατη εκτύπωση θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία για τον καταρράκτη και άλλες οφθαλμικές παθήσεις

H τρισδιάστατη εκτύπωση θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία για τον καταρράκτη και άλλες οφθαλμικές παθήσεις

Τεχνολογία των οφθαλμικών συσκευών με την εισαγωγή μιας νέας ρητίνης για την τρισδιάστατη εκτύπωση ενδοφθάλμιων συσκευών

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας έχουν κάνει μια πρόοδο στην τεχνολογία των οφθαλμικών συσκευών με την εισαγωγή μιας νέας ρητίνης για την τρισδιάστατη εκτύπωση ενδοφθάλμιων συσκευών. Αυτή η καινοτομία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την κατασκευή οφθαλμικών εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε επεμβάσεις καταρράκτη και διαθλαστικών επεμβάσεων.

Ένας τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός (IOL) απαιτείται κυρίως για άτομα με καταρράκτη, μια κατάσταση όπου ο φυσικός φακός του ματιού γίνεται θολό, επισκιάζοντας την όραση.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων όπως η μυωπία (μυωπία), η υπερμετρωπία (υπερμετρωπία) και η πρεσβυωπία (όταν τα μάτια χάνουν σταδιακά την ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα καθαρά από κοντά, ως φυσιολογικό μέρος της γήρανσης). Αν και βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, η καινοτομία θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει πολλά πλεονεκτήματα:

Προσαρμοσμένοι φακοί: Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα μπορούσε να δημιουργήσει φακούς προσαρμοσμένους στο σχήμα των ματιών και στις ανάγκες όρασης κάθε ασθενή, βελτιώνοντας ενδεχομένως τη διόρθωση και την άνεση της όρασης.

Ταχύτερη παραγωγή: Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει ταχύτερο σχεδιασμό, δοκιμή και κατασκευή φακών. Αυτή η ταχύτητα θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο μεταξύ της διάγνωσης και της χειρουργικής επέμβασης, παρέχοντας ταχύτερη φροντίδα στους ασθενείς.

Πολύπλοκα σχέδια: Η τρισδιάστατη εκτύπωση καθιστά δυνατή τη δημιουργία περίπλοκων σχημάτων φακών που προηγουμένως ήταν δύσκολο να κατασκευαστούν. Αυτά τα σχέδια θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα ένα ευρύτερο φάσμα προβλημάτων όρασης.

Μείωση κόστους: Με τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης, το κόστος παραγωγής προσαρμοσμένων ή υψηλής ποιότητας φακών μπορεί να μειωθεί, καθιστώντας τους πιο προσιτούς για περισσότερους ασθενείς, ιδιαίτερα σε οικονομικά μειονεκτούσες περιοχές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα συνολικά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία.

Συμβατότητα με την απεικόνιση: Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο συνδυασμός της τρισδιάστατης εκτύπωσης με προηγμένες τεχνολογίες απεικόνισης στο μέλλον θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή φακών που ταιριάζουν βέλτιστα στα μάτια των μεμονωμένων ασθενών, μειώνοντας την ανάγκη για προσαρμογές ή επιπλοκές μετά την επέμβαση.

Καινοτομία υλικού: Η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει την ανάπτυξη νέων υλικών με βελτιωμένη οπτική απόδοση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε φακούς που όχι μόνο διορθώνουν την όραση αλλά και την ενισχύουν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τρισδιάστατοι εκτυπωμένοι φακοί έχουν καλή οπτική διαύγεια, μπορούν να διπλωθούν και να εμφυτευθούν σε μια ανθρώπινη καψοειδή τσάντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτοποριακή τεχνική επιτρέπει την κατασκευή εξατομικευμένων φαρμακευτικών δισκίων

Η FDA εγκρίνει καινοτόμα 3D-εκτυπωμένα κρανιακά εμφυτεύματα για είσοδο στην αγορά

Επανάσταση στη φροντίδα της αρθρίτιδας μέσω της τεχνολογίας υγείας

Τρισδιάστατη εκτύπωση δημιουργεί τεχνητούς βολβούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Ρομπότ: Συσκευή καταγράφει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του στομάχου

Ρομπότ: Η ικανότητα καταγραφής υψηλής ποιότητας ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων από τη γαστρεντερική οδό και το εντερικό νευρικό σύστημα είναι χρήσιμη για την κατανόηση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Close Icon