Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Χάπια του Μέλλοντος: Πρωτοποριακή τεχνική επιτρέπει την κατασκευή εξατομικευμένων φαρμακευτικών δισκίων

Χάπια του Μέλλοντος: Πρωτοποριακή τεχνική επιτρέπει την κατασκευή εξατομικευμένων φαρμακευτικών δισκίων

Η ικανότητα εκτύπωσης μεγάλων παρτίδων (που αποδείχθηκε με τη δημιουργία 56 χαπιών σε μία μόνο εκτέλεση) ενισχύει περαιτέρω την περίπτωση της MM-IJ3DP ως βιώσιμης μεθόδου για την παραγωγή εξατομικευμένων φαρμάκων σε μεγάλη κλίμακα.

Χάπια του Μέλλοντος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στη Βρετανία κατάφεραν να εκτυπώσουν τρισδιάστατα πολλαπλά φάρμακα σε ένα μόνο χάπι χάρη σε μια νέα τεχνική που ανέπτυξαν, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής. Η ομάδα ανέπτυξε μια πρωτοποριακή τεχνική που επιτρέπει την κατασκευή εξατομικευμένων φαρμακευτικών δισκίων με προσαρμοσμένο προφίλ απελευθέρωσης φαρμάκων, εξασφαλίζοντας ακριβέστερες και αποτελεσματικότερες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς. Χάρη σε μια νέα τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης που ονομάζεται Multi-Material InkJet 3D Printing (MM-IJ3DP), οι ερευνητές εκτύπωσαν εξατομικευμένα δισκία με περίπλοκες εσωτερικές δομές. Τα δισκία αυτά απελευθερώνουν τα φάρμακα με ελεγχόμενο ρυθμό, ο οποίος καθορίζεται από τον σχεδιασμό του χαπιού.

Αυτό καθίσταται εφικτό χάρη σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μελάνι που περιέχει φωτοευαίσθητα μόρια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης, τα μόρια αυτά στερεοποιούνται όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως και σχηματίζουν μια υδατοδιαλυτή δομή στο εσωτερικό του δισκίου. Χάρη στον προσεκτικό σχεδιασμό αυτών των εσωτερικών δομών, οι ερευνητές μπορούν να ελέγχουν τον ρυθμό με τον οποίο απελευθερώνονται τα φάρμακα. «Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη της εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής. Το επίτευγμα αυτό όχι μόνον αναδεικνύει τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην επανάσταση της χορήγησης φαρμάκων, αλλά ανοίγει επίσης νέες οδούς για την ανάπτυξη εξατομικευμένων φαρμάκων επόμενης γενιάς» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Γίνφενγκ Χε, Επίκουρος Καθηγητής στο Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ. Ενώ οι δυνατότητες της τεχνικής MM-IJ3DP είναι αναμφισβήτητες, υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αναπτυχθούν σκευάσματα που θα μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ευρύτερο φάσμα φαρμάκων. «Η τρέχουσα μελέτη αποσκοπεί στην τελειοποίηση αυτών των πτυχών, ενισχύοντας τη δυνατότητα ευρείας εφαρμογής της MM-IJ3DP» σημείωσε ο Ρίκι Γουάιλντμαν, συνεργάτης του έργου.

Ακριβής δοσολογία για βέλτιστη θεραπεία

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περιπτώσεις όπου ο συγχρονισμός και η ακρίβεια της δοσολογίας είναι κρίσιμες. Η MM-IJ3DP παρέχει μια λύση για φάρμακα που απαιτούν ελεγχόμενη απελευθέρωση σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ικανότητα εκτύπωσης μεγάλων παρτίδων (που αποδείχθηκε με τη δημιουργία 56 χαπιών σε μία μόνο εκτέλεση) ενισχύει περαιτέρω την περίπτωση της MM-IJ3DP ως βιώσιμης μεθόδου για την παραγωγή εξατομικευμένων φαρμάκων σε μεγάλη κλίμακα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Materials Today Advances».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τρισδιάστατη εκτύπωση οδηγεί σε νέα, εξατομικευμένα φάρμακα

Με ψηφιακό ημερολόγιο και νέα εργαλεία ΗΔΙΚΑ & ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλουν στη προσήλωση των ασθενών στη θεραπεία

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογική επανάσταση της υγείας στην Ογκολογία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ταχεία ανίχνευση βακτηρίων σε παιδιατρικά δείγματα αίματος

"Στη συνέχεια, ελπίζουμε να κάνουμε μια προοπτική κλινική δοκιμή σε πολλαπλά κλινικά κέντρα και νοσοκομεία για να δοκιμάσουμε τη μέθοδό μας σε περισσότερους ασθενείς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε αυτήν την τεχνολογία σε περισσότερα νοσοκομεία και να έχουμε πιο ευρέως διαγνωστικά για βρέφη και παιδιά." είπε η Αραλάρ.

Μικρορομπότ με βάση τα φύκια στοχεύουν όγκους του πνεύμονα

Μικρορομπότ όγκοι: Το εργαστήριο Wang και η ερευνητική ομάδα Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχουν αναπτύξει βιοϋβριδικά μικρορομπότ, μικρές ιατρικές συσκευές κατασκευασμένες από φυσικά και συνθετικά υλικά.

Βρήκαν το γονίδιο που προστατεύει από τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου 

Γονίδιο ύπνος: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται «DEC2» μπορεί να παρέχει φυσική προστασία από τις γνωστικές βλάβες και τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη στέρηση ύπνου.

Πώς η υγρή βιοψία εντοπίζει τον καρκίνο νωρίτερα από τις τυπικές μεθόδους;

Υγρή βιοψία: Προηγμένη στρατηγική μηχανικής μάθησης χρησιμοποιήθηκε για να ανιχνευτούν λεπτά μοτίβα στην αλληλουχία δεδομένων - μοτίβα που υποδηλώνουν καρκίνο από αυτά που υποδηλώνουν λάθη αλληλουχίας.

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή στο σπίτι τεστ υπνικής άπνοιας

Η πρόοδος της τεχνολογίας διάγνωσης άπνοιας ύπνου που προσαρτάται στην κοιλιακή χώρα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή τεστ υπνικής άπνοιας στο σπίτι

Υπνική άπνοια: Ερευνητές στο UNIST ανέπτυξαν μια καινοτόμο συσκευή σχεδιασμένη για την ακριβή διάγνωση της υπνικής άπνοιας, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone για την άνεση του σπιτιού.

Close Icon