Τεχνολογία

H συνεχής καταγραφή σακχάρου σωτήρια για τους διαβητικούς

H συνεχής καταγραφή σακχάρου σωτήρια για τους διαβητικούς

Η τεχνολογία καθιστά τη ζωή πιο εύκολη στη διαχείριση και νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει σίγουρα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1. Η συνεχής καταγραφή σακχάρου μέσω συσκευών που προσεγγίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κάθε λίγα λεπτά – μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες να διαχειριστούν καλύτερα τον διαβήτη τους. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους ενήλικες να αποτρέψουν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία), σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

«Η έλευση της τεχνολογίας συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης (CGM) έχει φέρει επανάσταση στη φροντίδα του διαβήτη εξωτερικών ασθενών κατά την τελευταία δεκαετία», έγραψαν οι συγγραφείς μιας συνοδευτικής έκδοσης, Dr. Shivani Agarwal και Dr. Anne Cappola από το Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη.

Οι συνεχείς οθόνες γλυκόζης μετρούν την ποσότητα σακχάρου (γλυκόζη) στο διάμεσο υγρό. Αυτό είναι υγρό που περιβάλλει τα κύτταρα του σώματος. Οι συσκευές μπορούν να παρακολουθούν τις τάσεις στα επίπεδα γλυκόζης και να παρέχουν συναγερμούς όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται ή πέφτουν πολύ γρήγορα, ή εάν βρίσκονται εκτός αποδεκτού εύρους. Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στα άτομα με διαβήτη να προσαρμόσουν τη δόση ινσουλίνης ή να κάνουν ένα σνακ για να αποτρέψουν την υπογλυκαιμία όταν τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν γρήγορα.

Η συσκευή αποτελείται από έναν πολύ λεπτό αισθητήρα τοποθετημένο κάτω από το δέρμα για τη μέτρηση των αλλαγών στη γλυκόζη και έναν πομπό που συνδέεται με τον αισθητήρα. Ο πομπός συγκρατείται στη θέση του με ένα αυτοκόλλητο έμπλαστρο. Ο πομπός στέλνει πληροφορίες από τον αισθητήρα ασύρματα σε δέκτη, smartphone, tablet ή σε συγκεκριμένες αντλίες ινσουλίνης.

Μία από τις νέες μελέτες εξέτασε συγκεκριμένα πόσο καλά τα CGMs μπορούσαν να αποτρέψουν την υπογλυκαιμία σε ηλικιωμένους με διαβήτη τύπου 1. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 παράγουν λίγη ή καθόλου ινσουλίνη και πρέπει να λαμβάνουν ενέσεις ινσουλίνης ή να λαμβάνουν ινσουλίνη μέσω αντλίας ινσουλίνης για να αντισταθμίσουν αυτήν την ινσουλίνη που λείπει.

Αλλά η αντικατάσταση της σωστής ποσότητας ινσουλίνης μπορεί να είναι δύσκολη. Πολύ λίγη ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να παραμείνουν πολύ υψηλά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές του διαβήτη, όπως προβλήματα όρασης, νεφρική νόσο, νευρικές παθήσεις και καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, η οποία αρχικά προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αισθήσεων, επιληπτικές κρίσεις και ακόμη και θάνατο, εάν δεν αντιμετωπιστούν. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, μπορεί να μην αισθάνονται τα συμπτώματα της πρώιμης υπογλυκαιμίας, όπως η τρεμούλα και ο γρήγορος καρδιακός παλμός. Μερικοί αναπτύσσουν μια κατάσταση που ονομάζεται άγνοια υπογλυκαιμίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα Τρικαλα πρωτοπορούν στη μεταφορά και παράδοση φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές με drone

Η 4D Biomaterials λανσάρει νέα πρωτοποριακή ρητίνη για εμφυτεύσιμες συσκευές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ransomware επιθέσεις στο διαδίκτυο κάνουν την υγειονομική περίθαλψη πιο ευάλωτη από ποτέ.

Υγειονομική περίθαλψη ransomware: Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ponemon τονίζει τον υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί ο ρυθμός θνησιμότητας εξαιτίας επιθέσεων και κακόβουλου λογισμικού.

Η ιατρική τεχνολογία έως το 2030 αναμένει σημαντική αύξηση 17,1% στον τζίρο της

Ιατρική τεχνολογία αγορά: Μέχρι το 2030, προβλέπεται μεγάλη αύξηση του τζίρου για την εν λόγω βιομηχανία με κέρδη που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και θέτουν γερές βάσεις για το μέλλον.

Μετριασμό των τυφώνων υπόσχεται νεοσύστατη Νορβηγική εταιρεία με το σύστημα δημιουργίας φυσαλίδων στον ωκεανό

Αν και, ίσως λιγότερο, αν σταθμιστεί σε σχέση με το αναμενόμενο κόστος των ζημιών από τυφώνες (54 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου της κυβέρνησης των ΗΠΑ).

Ένα βήμα πριν την υποχρεωτικότητα η τεχνολογία ανίχνευσης αλκοόλ στις ΗΠΑ

Το κέντρο έρευνας αυτοκινητικής τεχνολογίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η πρόκληση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι να βρουν ένα αποδοτικό, αξιόπιστο αλλά και όχι δαπανηρό σύστημα ανίχνευσης της μέθης του οδηγού, για να το τοποθετούν σε εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα