Τεχνολογία

H μαγνητική τομογραφία προβλέπει τα επίπεδα νοημοσύνης στα παιδιά;

H μαγνητική τομογραφία προβλέπει τα επίπεδα νοημοσύνης στα παιδιά;

Μια ομάδα ερευνητών του Κέντρου Skoltech για την Υπολογιστική και την Εντατική Επιστήμη και Μηχανική (CDISE) κατέλαβε την 4η θέση στον διεθνή διαγωνισμό πρόβλεψης εφηβικής νοημοσύνης που βασίζεται σε MRI. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες του Skoltech χρησιμοποίησαν μεθόδους συναρτήσεων που βασίζονταν σε δίκτυα 3-D βαθιάς μάθησης για να αντιμετωπίσουν αυτό το δύσκολο έργο πρόβλεψης. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Adolescent Brain Cognitive Development Neurocognitive Prediction .

Το 2013, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) ξεκίνησε την πρώτη μεγάλη μελέτη αυτού του είδους στην εφηβική εγκεφαλική έρευνα, Εφηβική Brain Cognitive Development (ABCD, abcdstudy.org/ ), για να δει εάν και πώς τα χόμπι και οι συνήθειες των εφήβων επηρεάζουν περαιτέρω την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) είναι μια κοινή τεχνική που χρησιμοποιείται για τη λήψη εικόνων ανθρώπινων εσωτερικών οργάνων και ιστών. Οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν εάν το επίπεδο νοημοσύνης μπορεί να προβλεφθεί από μια εικόνα εγκεφάλου MRI. Η βάση δεδομένων NIH περιέχει συνολικά πάνω από 11.000 δομικές και λειτουργικές εικόνες MRI παιδιών ηλικίας 9-10 ετών.

Οι επιστήμονες του NIH ξεκίνησαν έναν διεθνή διαγωνισμό, καθιστώντας την τεράστια βάση δεδομένων NIH διαθέσιμη σε μια ευρεία κοινότητα για πρώτη φορά. Οι συμμετέχοντες έλαβαν το καθήκον να δημιουργήσουν ένα μοντέλο πρόβλεψης με βάση τις εικόνες του εγκεφάλου. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η ομάδα Skoltech εφάρμοσε νευρωνικά δίκτυα για επεξεργασία εικόνας MRI. Για να γίνει αυτό, έχτισαν μια αρχιτεκτονική δικτύου που επέτρεπε την εφαρμογή πολλών μαθηματικών μοντέλων στα ίδια δεδομένα, προκειμένου να αυξηθεί η ακρίβεια της πρόβλεψης, και χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο για την ανάλυση των δεδομένων μαγνητικής τομογραφίας.

Στην πρόσφατη μελέτη τους, οι ερευνητές της Skoltech επικεντρώθηκαν στην πρόβλεψη του επιπέδου νοημοσύνης ή της λεγόμενης “υγρής νοημοσύνης”, που χαρακτηρίζει τις βιολογικές ικανότητες του νευρικού συστήματος και δεν έχει καμία σχέση με τις αποκτηθείσες γνώσεις ή δεξιότητες. Είναι σημαντικό ότι προέβησαν σε προβλέψεις τόσο για το επίπεδο νοημοσύνης όσο και για τo μεταβλητό στόχο ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το μέγεθος του εγκεφάλου ή τον σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας που χρησιμοποιήθηκε.

“Η ομάδα μας αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, μεθόδους βαθιάς μάθησης για τα καθήκοντα όρασης στον υπολογιστή μας, στην ανάλυση των MRI δεδομένων. Στη μελέτη αυτή εφαρμόσαμε σύνολα ταξινομητών σε 3-D νευρωνικών δικτύων υψηλής ακρίβειας : με αυτή την προσέγγιση, μπορεί κανείς να ταξινομήσει μια εικόνα όπως αυτή είναι, χωρίς πρώτα να μειώσει τη διάστασή του και, ως εκ τούτου, χωρίς να χάσει πολύτιμες πληροφορίες », εξηγεί η Αικατερίνη Κοντράτυβα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο πρώτος υπερυπολογιστής της ΕΕ είναι γεγονός – Πού θα βοηθήσει

Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του PDF Τσαρλς Γκέσκε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι αλλάζει σε Facebook και Instagram

Social media: Η αρχική ιδέα της εταιρείας βασιζόταν στην εξάλειψη τους άγχους και της ντροπής που προκαλούσε στους χρήστες της ο χαμηλός αριθμός των like, δημιουργώντας τους την πεποίθηση πως δεν είναι αρκετά δημοφιλείς. Μάλιστα, το ζήτημα ήταν ιδιαιτέρως αισθητό στους χρήστες μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι έφταναν στο σημείο να διαγράψουν τις φωτογραφίες τους, αν δε λάμβαναν τον επιθυμητό αριθμό των likes.

Προηγμένοι φασματογράφοι εντοπίζουν ακόμα και σημειακές πηγές διοξειδίου του άνθρακα ή μεθανίου

Περιβαλλοντική ρύπανση: Όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Donald Trump απείλησε το 2016 να διακόψει τη χρηματοδότηση για τους δορυφόρους γεωσκόπησης της NASA, η πολιτεία της Καλιφόρνια απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτόξευε τους δικούς της δορυφόρους.

Εντυπωσιακά Timelapse από το Google Earth

Google Earth: Με τη νέα υπηρεσία οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας σε βάθος 37 ετών.

Μυστική βοήθεια σε θύματα κακοποίησης προσφέρει ιστότοπος στην Πολωνία

Η πλειονότητα αυτών που φτάνουν είναι γυναίκες και κάτω των 30 ετών. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική και στα χέρια ενός συντρόφου ή συγγενή. Μεταξύ 10% και 20% των περιπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα κλήσεις προς την αστυνομία.

H Νόρα αλ-Ματρουσί είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευθεί για αστροναύτης

Αραβικά Εμιράτα – Γυναίκα αστροναύτης: Η διαστημική δραστηριότητα των ΗΑΕ εντάσσεται στην στρατηγική που έχουν χαράξει με στόχο να γίνουν μια επιστημονική και τεχνολογική δύναμη και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτηση τους από το πετρέλαιο. Τα ΗΑΕ έχουν προγραμματίσει να στείλουν στην επιφάνεια της Σελήνης ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης το 2024 και θέλουν να δημιουργήσουν μια αποικία εκεί στις αρχές του 22ου αιώνα.

Τεχνολογία του Elon Musk επιτρέπει σε πίθηκο να παίζει βιντεοπαιχνίδια με την σκέψη

Neuralink: Το νέο εμφύτευμα της Neuralink καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και στέλνει τα δεδομένα ασύρματα σε έναν υπολογιστή που τα αναλύει. Η Neuralink διαβεβαίωσε ότι τα πειραματόζωα της τυγχάνουν καλής μεταχείρισης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων ζώων το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.

Το Youtube της Google στη μάχη κατά του κορωνοϊού επιτίθεται κατά της ανευθυνότητας των αξιωματούχων για τη δημόσια υγεία

Το YouTube μας είπε την Πέμπτη σε μια δήλωση ότι αφαίρεσε το βίντεο «επειδή περιελάμβανε περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τη συναίνεση των τοπικών και παγκόσμιων υγειονομικών αρχών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών για την αποτροπή της εξάπλωσης της COVID-19».