Τεχνολογία

Έρχεται το σχολείο του μέλλοντος στη Θεσσαλονίκη

Έρχεται το σχολείο του μέλλοντος στη Θεσσαλονίκη

Φαντάσου ένα σχολείο όπου τα παιδιά γνωρίζουν πώς να ξεκλειδώσουν τη δημιουργικότητά τους. Να μάθουν πώς να μαθαίνουν! Αυτό το εναλλακτικό σχολείο υπάρχει στ΄ αλήθεια και έρχεται στη Θεσσαλονίκη.

Φαντάσου ένα σχολείο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την φύση, από εξερευνήσεις και περιπέτειες. Φαντάσου ένα σχολείο όπου τα παιδιά γνωρίζουν πώς να ξεκλειδώσουν τη δημιουργικότητά τους. Να μάθουν πώς να μαθαίνουν! Φαντάσου γύρω από ένα σχολείο, μια μεγάλη κοινότητα. Φαντάσου ένα σχολείο που οι γονείς είναι και αυτοί μαθητές. Τα Big Bang Schools είναι τα πρώτα σχολεία, όπου όλ΄ αυτά συμβαίνουν στ΄αλήθεια. Το πρώτο, μάλιστα χτίζεται στη Θεσσαλονίκη.

Η εκπαίδευση και η μάθηση συμβαίνουν παντού! Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, ενός ταξιδιού, μιας περιπέτειεας ή ενός παιχνιδιού! Χρησιμοποιώντας βιβλία, αίθουσες ή και οπτικο-ακουστικό υλικό! Ατομικά, ομαδικά ή μέσα από την κοινότητα. Το σχολείο, για την ίδρυση του οποίου έχουν ξεκινήσει διεργασίες ήδη από το 2017, θα στεγαστεί σε μια έκταση 19 στρεμμάτων, δίπλα στην περιοχή Λάκωμμα, στα όρια Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και αναμένεται να είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του τον Σεπτέμβρη του 2019, ως συνέχεια του Σχολειού της Φύσης.

Με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς μάλιστα, οι μαθητές του Big Bang School, θα παίρνουν ένα πακέτο γεμάτο υλικά, με τα οποία μπορείς να δημιουργήσεις/παίξεις επιτραπέζια, των οποίων η προέλευση ξεκινά από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας. Το όραμα, η σκέψη και η επιμέλειά του πακέτου έχουν γίνει από τον Δημήτρη Γραμμένο, κύριο ερευνητή του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Γιατί όμως το Big Bang School επιλέγει να εντάξει τα επιτραπέζια στην μαθησιακή διαδικασία;

Τα επιτραπέζια παιχνίδια υποστηρίζουν τη μάθηση και εξασκούν ένα πλήθος πνευματικών, αλλά και οπτικοκινητικών δεξιοτήτων. Επίσης, βοηθούν ενεργά στην ανάπτυξη των επονομαζόμενων soft skills ή «δεξιοτήτων του 21ου αιώνα» (συνεργασία, ομαδικότητα, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, οργάνωση και διαχείριση χρόνου, αποφασιστικότητα, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, υπομονή, επιμονή, περιέργεια, φαντασία, κ.α.). Επιπλέον, η σχεδίαση ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού βοηθά στην ανάπτυξη της «υπολογιστικής σκέψης», η οποία επιτρέπει την ανάλυση, κατανόηση και επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων με μεθοδικό, επιστημονικό, τρόπο.

«Βλέπουμε το κάθε παιδί και τον κάθε γονιό ως άνθρωπο. Στο Big Bang δεν θα μπαίνει κανείς μέσα στο ρόλο του μαθητή, του πατέρα ή της μητέρας. Θέλουμε μέσα από το σχολείο μας να βγαίνουν άνθρωποι με πλούσιες γνώσεις, αισθητική και πνεύμα», αναφέρει ο Άγγελος Πατσιάς.

Όπως εξηγεί ο δάσκαλος και ένας εκ των ιδρυτών του Big Bang School, σκοπός του σχολείου είναι τα παιδιά να μπορούν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν τις ιδέες τους, να κρίνουν σωστά, να δημιουργούν, να είναι ευέλικτα και προσαρμοστικά αλλά και να κατανοούν τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων. Μάλιστα όπως λέει πάνω σε αυτές τις δεξιότητες έγινε και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων του Big Bang School.

Στα τρία χωριά οι τάξεις ενώνονται επιτρέποντας τις ηλικίες να αναμιγνύονται, να προβληματίζονται, να ανταλλάσσουν απόψεις και να δουλεύουν μαζί, όπως ακριβώς και στη ζωή. Σε κάθε ένα από αυτά τα χωριά δεσπόζει η αγορά, το μέρος όπου ζωντανεύει ο διάλογος και η δημοκρατία. Εδώ τα παιδιά επικοινωνούν τις ιδέες τους, προβληματίζονται, συνομιλούν και επιλύουν τις διαφορές τους. Οι τάξεις “κύτταρα” είναι φτιαγμένες για να αλλάζουν ανάλογα με την κάθε ανάγκη. Σχεδιάστηκαν περιβάλλοντα που σέβονται τη διαφορετικότητα του κάθε μαθητή, που εμπνέουν τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία, μέσα από διαθεματικά, βιωματικά σενάρια και εργαστήρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την υγεία από το αέριο που χρησιμοποιούμε

Απρόθυμοι οι χρήστες να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία για υπηρεσίες υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καινοτομία και τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Καναδάς υγεία: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στα δεδομένα υγείας για την τόνωση της καινοτομίας, τη βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την παροχή βελτιωμένης φροντίδας ασθενών.

Απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της νανοεπιστήμης

Νανοεπιστήμη επιτεύγματα: Η νανοεπιστήμη και η νανοτεχνολογία έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και τα πλεονεκτήματα που μας αποφέρουν είναι τόσο μεγάλα που πολλές φορές δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Μικρά τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν

Τεχνολογία gadgets: Είναι σημαντική η βελτίωση ορισμένων πτυχών της καθημερινότητάς μας χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα που διατίθενται πλέον στο ευρύ κοινό, διευκολύνοντας την υγεία, αλλά και την ποιότητα ζωής γενικότερα.

Ψηφιακές θεραπείες συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

«Δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης των ψηφιακών παρεμβάσεων, είναι επίκαιρο και σημαντικό να ρωτήσουμε σε ποιο βαθμό οι ψηφιακές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κατάθλιψης, εάν μπορούν να παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση -ψυχοθεραπεία με πρόσωπο πέρα ​​από το εργαστήριο και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που μετριάζουν τα αποτελέσματα.»

Τα wearables προβλέπουν αλλαγές στο σάκχαρο

Τεχνολογία διαβήτη: Τα δεδομένα από φορητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την πρόβλεψη των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.