Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Εμφύτευμα LED: Φως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρκίνων σε βάθος

Εμφύτευμα LED: Φως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρκίνων σε βάθος

Εμφύτευμα LED: Αυτή η συσκευή, όταν συνδυάζεται με μια φωτοευαίσθητη χρωστική, όχι μόνο καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά κινητοποιεί επίσης την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που στοχεύει τον καρκίνο.

Ορισμένοι τύποι φωτός έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί, με ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για καρκίνους που εντοπίζονται πάνω ή κοντά στο δέρμα, όταν συνδυάζονται με φάρμακο που ενεργοποιείται από το φως. Αλλά οι βαθείς καρκίνοι, που περιβάλλονται από ιστούς, αίμα και οστά, έχουν ξεπεράσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα του φωτός.

Για να φέρουν τα οφέλη του φωτός σε αυτούς τους πιο δυσπρόσιτους καρκίνους, μηχανικοί και επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame έχουν επινοήσει μια ασύρματη συσκευή LED που μπορεί να εμφυτευθεί. Αυτή η συσκευή, όταν συνδυάζεται με μια φωτοευαίσθητη χρωστική, όχι μόνο καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά κινητοποιεί επίσης την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που στοχεύει τον καρκίνο. Η έρευνα εμφανίζεται στο Photodiagnosis and Photodynamic Therapy.

«Ορισμένα χρώματα φωτός διεισδύουν στον ιστό βαθύτερα από άλλα», είπε ο Thomas O’Sullivan, αναπληρωτής καθηγητής ηλεκτρολογίας και συν-συγγραφέας στο χαρτί. «Αποδεικνύεται ότι το είδος του φωτός – σε αυτήν την περίπτωση το πράσινο – που δεν διεισδύει τόσο βαθιά έχει την ικανότητα να παράγει μια πιο ισχυρή απόκριση ενάντια στα καρκινικά κύτταρα».

Προτού το φως καταστεί αποτελεσματικό στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, πρέπει να χορηγηθεί στα κύτταρα μια βαφή με μόρια που απορροφούν το φως. Η συσκευή ενεργοποιείται, η χρωστική ουσία μεταφέρει το φως σε ενέργεια και αυτή η ενέργεια κάνει το ίδιο το οξυγόνο των κυττάρων τοξικό – στην πραγματικότητα, στρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα εναντίον τους. Ενώ άλλες θεραπείες οπλίζουν επίσης το ίδιο το οξυγόνο των κυττάρων, αυτή η συσκευή προκαλεί μια ιδιαίτερα οδυνηρή μορφή κυτταρικού θανάτου.

«Συνεργαζόμενοι μαζί, ο μεταπτυχιακός φοιτητής βιοχημείας Hailey Sanders και ο μεταπτυχιακός φοιτητής ηλεκτρολόγων μηχανικών SungHoon Rho παρατήρησαν διορατικά ότι τα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία διογκώνονταν, κάτι που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός είδους κυτταρικού θανάτου, της πυρόπτωσης, που είναι ιδιαίτερα καλό στο να πυροδοτεί την ανοσολογική απόκριση», είπε ο Bradley. Smith, ο Emil T. Hofman καθηγητής Επιστήμης και συν-συγγραφέας της εργασίας.

«Στόχος μας είναι να προκαλέσουμε λίγο πυροπτωτικό κυτταρικό θάνατο, ο οποίος στη συνέχεια θα πυροδοτήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αρχίσει να επιτίθεται στον καρκίνο». Σε μελλοντικές μελέτες, η συσκευή θα χρησιμοποιηθεί σε ποντίκια για να διαπιστωθεί εάν η απόκριση που θα σκοτώσει τον καρκίνο που ξεκίνησε σε έναν όγκο θα ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να επιτεθεί μόνο του σε έναν άλλο καρκινικό όγκο.

Ο O’Sullivan σημείωσε ότι η συσκευή, η οποία έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, μπορεί να εγχυθεί απευθείας σε έναν καρκινικό όγκο και να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως από μια εξωτερική κεραία. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η συσκευή όχι μόνο για την παροχή θεραπείας αλλά και για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του όγκου, προσαρμόζοντας την ισχύ του σήματος και το χρόνο όπως απαιτείται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Πώς επηρεάζει το εσωτερικό μικρόφωνο το σχήμα τους;

Επιληψία: Πρωτοποριακή συσκευή τοποθετήθηκε στο κρανίο αγοριού από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπέρηχοι: Πώς προσφέρουν έναν νέο τρόπο εκτέλεσης βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης;

Νέα τεχνολογία επιτρέπει στους ερευνητές να ρυθμίζουν με ακρίβεια, ευέλικτα τον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η πρώιμη δοκιμή στην επεξεργασία γονιδίων CRISPR μπορεί να βελτιώσει την όραση σε τυφλά παιδιά

Γονίδια CRISPR: Ένα κλινικό πείραμα πρώιμου σταδίου που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κληρονομική τύφλωση.

Mη επεμβατική διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή επιτρέπει τη χειραγώγηση αντικειμένων ελεγχόμενη από τη σκέψη

Brain-Computer: Μαζί με διάφορες άλλες εταιρείες στην τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), η Neuralink του Elon Musk και η Synchron που υποστηρίζεται από τον Bill Gates πρωτοστατούν στην ανάπτυξη τσιπ εγκεφάλου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα άγχους χρησιμοποιώντας είδη εικόνων

ΑΙ εικόνες: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί είδη εικόνας για να προβλέψει τα επίπεδα άγχους.

Υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη

Αναδυόμενη τεχνολογία: Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών AI στην υγειονομική περίθαλψη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

CrowdStrike: Ο πάροχος κυβερνοασφάλειας που ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Windows παγκοσμίως

«Καθώς τα τελικά σημεία των δικτύων έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας την μπλε οθόνη του θανάτου, δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με μη αυτόματο τρόπο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες. Η επιστροφή στο Διαδίκτυο είναι απίθανο να είναι εύκολη», κατέληξε ο Γκρόσμαν.

Eμφυτεύσιμος βιοδιασπώμενος αισθητήρας τζελ για να ανιχνεύει εγκεφαλικό τραύμα

Εγκεφαλικό τραύμα: Αυτή η νέα συσκευή προσφέρει μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς ενσύρματους αισθητήρες, δυνητικά μεταμορφώνοντας τη φροντίδα των ασθενών σε ιατρικά περιβάλλοντα.

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Close Icon