Τεχνολογία

Εμφύτευμα κρανίο αναγέννηση: Τρισδιάστατο και από βιοκεραμικό υλικό

Εμφύτευμα κρανίο αναγέννηση: Τρισδιάστατο και από βιοκεραμικό υλικό

Η μεταμόσχευση οστού από άλλα σημεία του σώματος περιλαμβάνει ρίσκα, τα πλαστικά και τα μεταλλικά εμφυτεύματα είναι κατώτερα από το οστό, ενώ αυξάνουν και τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εμφύτευμα κρανίο αναγέννηση: Ένα βιοκεραμικό εμφύτευμα μπορεί να διεγείρει την αναγέννηση του φυσικού οστού στο κρανίο σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και μεγάλα κρανιακά προβλήματα/ τραύματα μπορούν να επιδιορθωθούν, με τρόπο που δεν ήταν δυνατός προηγουμένως. Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και παρουσιάζεται στο PNAS.

Αντικείμενο ήταν η επιδιόρθωση/ αναδόμηση μεγάλων τραυματισμών σε οστά και ιστό στο κρανίο μετά από ατυχήματα ή θεραπείες για όγκους στον εγκέφαλο, θρομβώσεις, αιμορραγίες κλπ. Η καθιερωμένη παγκοσμίως μέθοδος είναι η μεταμόσχευση οστού ή η χρήση πλαστικών ή μεταλλικών εμφυτευμάτων. Η μεταμόσχευση οστού από άλλα σημεία του σώματος περιλαμβάνει ρίσκα, τα πλαστικά και τα μεταλλικά εμφυτεύματα είναι κατώτερα από το οστό, ενώ αυξάνουν και τον κίνδυνο μόλυνσης.

«Παράγοντες ανάπτυξης και βλαστοκύτταρα θεωρείται πως συμβάλλουν στη θεραπεία, αλλά δεν έχουν φανεί να παρέχουν εμφανή πλεονεκτήματα μετά τη χορήγηση σε μεγάλα προβλήματα στο ανθρώπινο κρανίο» είπε ο Πίτερ Τόμσεν, καθηγητής Βιοϋλικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, που ήταν υπεύθυνος για την εν λόγω μελέτη.

Αντ’ αυτού ο Τόμσεν και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα νέο, τρισδιάστατο βιοκεραμικό υλικό, εφαρμοσμένο σε ένα πλαίσιο τιτανίου, στο σχήμα του τμήματος που έλειπε από το οστό του κρανίου. Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε πως μεγάλα κρανιακά προβλήματα μπορούν να θεραπευτούν μέσω σχηματισμού νέου οστού, χωρίς την εισαγωγή βλαστοκυττάρων ή παραγόντων ανάπτυξης.

Στα πειράματα το βιοκεραμικό εμφύτευμα φάνηκε να μετατρέπεται σε οστό, με σύνθεση που δεν μπορούσε να διακριθεί από το φυσικό οστό. Πειράματα με εμφυτεύμτα τιτανίου και μόνο είχαν επίσης οδηγήσει σε σχηματισμό οστού, αλλά μόνο κοντά στο οστό – ξενιστή.

«Μπορούμε να δούμε το οστό του κρανίου να αναπτύσσεται προς τα έξω, όχι μόνο σε εναπομείναντα τμήματα του κρανίου, αλλά και κεντρικά στο ίδιο το πρόβλημα» είπε ο Τόμσεν. «Όλα τα κύτταρα που γνωρίζουμε πως εμπλέκονται στον σχηματισμό οστού…”στρατολογούνται”, ή τοποθετούνται, στο κεντρικό τμήμα του προβλήματος και σε μαλακό ιστό όπου εισάγεται το βιοκεραμικό. Αυτό που συμβαίνει είναι πως το βασικό συστατικό του βιοκεραμικού…μεταμορφώνεται σε ένα άλλο υλικό του σώματος» πρόσθεσε. Τα πειράματα έγιναν σε πρόβατα και τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε ανθρώπους: Όπως διαπιστώθηκε σε ένα άτομο, το βιοκεραμικό 21 μήνες μετά είχε γίνει ιστός, με σύνθεση και δομή παρόμοια με αυτές του φυσικού οστού.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τρισδιάστατα εμφυτεύματα: Μηχανικοί συνδέουν εγκεφάλους με υπολογιστές

Διέγερση νευρικού συστήματος: Δημιουργήθηκε τρισδιάστατη συσκευή

Έλον Μασκ τσιπάκι: Εμφύτευμα εγκεφάλου για έλεγχο κινητών -υπολογιστή με τη σκέψη [vid]

200 ρομπότ σε νοσοκομεία της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν ενδιαφέρον να προμηθευτούν αυτά τα ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν μέσα σε μόλις σε 15 λεπτά τους συνήθεις χώρους των ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και τη μείωση της διασποράς του ιού.

Νέα τεχνολογία ψύξης χωρίς ηλεκτρισμό εμπνευσμένη από τις καμήλες

"Θέλουμε αυτό να αποτελέσει πράσινη τεχνολογία", εξήγησε ο κύριος συντάκτης της έρευνας  Zhengmao Lu. Ίσως αυτό να βοηθήσει και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας για νέα εμβόλια, όπως αυτό της COVID-19, το οποίο μέχρι σήμερα για να συντηρηθεί φαίνεται να χρειάζεται παραμονή και αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά διαμορφωμένος εξωσκελετός βοηθά ασθενείς με παράλυση

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού.

"Έξυπνος" υπερηχογράφος παρακολουθεί ασθενείς με covid-19

Υπερηχογράφος τεχνητή νοημοσύνη: Η Καλιφόρνια, το Caption Health, έλαβε επιχορήγηση 4,95 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill + Melinda Gates για την ανάπτυξη υπερήχου πνευμόνων που καθοδηγείται από τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία λέει ότι η επιχορήγηση θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν νέα τεχνολογία AI που θα επιτρέπει σε ακόμη και έμπειρους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να […]