Τεχνολογία

Εμφύτευμα κρανίο αναγέννηση: Τρισδιάστατο και από βιοκεραμικό υλικό

Εμφύτευμα κρανίο αναγέννηση: Τρισδιάστατο και από βιοκεραμικό υλικό

Η μεταμόσχευση οστού από άλλα σημεία του σώματος περιλαμβάνει ρίσκα, τα πλαστικά και τα μεταλλικά εμφυτεύματα είναι κατώτερα από το οστό, ενώ αυξάνουν και τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εμφύτευμα κρανίο αναγέννηση: Ένα βιοκεραμικό εμφύτευμα μπορεί να διεγείρει την αναγέννηση του φυσικού οστού στο κρανίο σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και μεγάλα κρανιακά προβλήματα/ τραύματα μπορούν να επιδιορθωθούν, με τρόπο που δεν ήταν δυνατός προηγουμένως. Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και παρουσιάζεται στο PNAS.

Αντικείμενο ήταν η επιδιόρθωση/ αναδόμηση μεγάλων τραυματισμών σε οστά και ιστό στο κρανίο μετά από ατυχήματα ή θεραπείες για όγκους στον εγκέφαλο, θρομβώσεις, αιμορραγίες κλπ. Η καθιερωμένη παγκοσμίως μέθοδος είναι η μεταμόσχευση οστού ή η χρήση πλαστικών ή μεταλλικών εμφυτευμάτων. Η μεταμόσχευση οστού από άλλα σημεία του σώματος περιλαμβάνει ρίσκα, τα πλαστικά και τα μεταλλικά εμφυτεύματα είναι κατώτερα από το οστό, ενώ αυξάνουν και τον κίνδυνο μόλυνσης.

«Παράγοντες ανάπτυξης και βλαστοκύτταρα θεωρείται πως συμβάλλουν στη θεραπεία, αλλά δεν έχουν φανεί να παρέχουν εμφανή πλεονεκτήματα μετά τη χορήγηση σε μεγάλα προβλήματα στο ανθρώπινο κρανίο» είπε ο Πίτερ Τόμσεν, καθηγητής Βιοϋλικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, που ήταν υπεύθυνος για την εν λόγω μελέτη.

Αντ’ αυτού ο Τόμσεν και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα νέο, τρισδιάστατο βιοκεραμικό υλικό, εφαρμοσμένο σε ένα πλαίσιο τιτανίου, στο σχήμα του τμήματος που έλειπε από το οστό του κρανίου. Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε πως μεγάλα κρανιακά προβλήματα μπορούν να θεραπευτούν μέσω σχηματισμού νέου οστού, χωρίς την εισαγωγή βλαστοκυττάρων ή παραγόντων ανάπτυξης.

Στα πειράματα το βιοκεραμικό εμφύτευμα φάνηκε να μετατρέπεται σε οστό, με σύνθεση που δεν μπορούσε να διακριθεί από το φυσικό οστό. Πειράματα με εμφυτεύμτα τιτανίου και μόνο είχαν επίσης οδηγήσει σε σχηματισμό οστού, αλλά μόνο κοντά στο οστό – ξενιστή.

«Μπορούμε να δούμε το οστό του κρανίου να αναπτύσσεται προς τα έξω, όχι μόνο σε εναπομείναντα τμήματα του κρανίου, αλλά και κεντρικά στο ίδιο το πρόβλημα» είπε ο Τόμσεν. «Όλα τα κύτταρα που γνωρίζουμε πως εμπλέκονται στον σχηματισμό οστού…”στρατολογούνται”, ή τοποθετούνται, στο κεντρικό τμήμα του προβλήματος και σε μαλακό ιστό όπου εισάγεται το βιοκεραμικό. Αυτό που συμβαίνει είναι πως το βασικό συστατικό του βιοκεραμικού…μεταμορφώνεται σε ένα άλλο υλικό του σώματος» πρόσθεσε. Τα πειράματα έγιναν σε πρόβατα και τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε ανθρώπους: Όπως διαπιστώθηκε σε ένα άτομο, το βιοκεραμικό 21 μήνες μετά είχε γίνει ιστός, με σύνθεση και δομή παρόμοια με αυτές του φυσικού οστού.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τρισδιάστατα εμφυτεύματα: Μηχανικοί συνδέουν εγκεφάλους με υπολογιστές

Διέγερση νευρικού συστήματος: Δημιουργήθηκε τρισδιάστατη συσκευή

Έλον Μασκ τσιπάκι: Εμφύτευμα εγκεφάλου για έλεγχο κινητών -υπολογιστή με τη σκέψη [vid]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του PDF Τσαρλς Γκέσκε

Τσαρλς Γκέσκε: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Τσαρλς Τζέσκε («Τσακ»), ο ένας από τους δύο ιδρυτές της Adobe, που βοήθησε στην ανάπτυξη του PDF. Την είδηση έκανε γνωστή η εταιρεία, μέσα από σχετική ανακοίνωσή της.

Τι αλλάζει σε Facebook και Instagram

Social media: Η αρχική ιδέα της εταιρείας βασιζόταν στην εξάλειψη τους άγχους και της ντροπής που προκαλούσε στους χρήστες της ο χαμηλός αριθμός των like, δημιουργώντας τους την πεποίθηση πως δεν είναι αρκετά δημοφιλείς. Μάλιστα, το ζήτημα ήταν ιδιαιτέρως αισθητό στους χρήστες μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι έφταναν στο σημείο να διαγράψουν τις φωτογραφίες τους, αν δε λάμβαναν τον επιθυμητό αριθμό των likes.

Προηγμένοι φασματογράφοι εντοπίζουν ακόμα και σημειακές πηγές διοξειδίου του άνθρακα ή μεθανίου

Περιβαλλοντική ρύπανση: Όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Donald Trump απείλησε το 2016 να διακόψει τη χρηματοδότηση για τους δορυφόρους γεωσκόπησης της NASA, η πολιτεία της Καλιφόρνια απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτόξευε τους δικούς της δορυφόρους.

Εντυπωσιακά Timelapse από το Google Earth

Google Earth: Με τη νέα υπηρεσία οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας σε βάθος 37 ετών.

Μυστική βοήθεια σε θύματα κακοποίησης προσφέρει ιστότοπος στην Πολωνία

Η πλειονότητα αυτών που φτάνουν είναι γυναίκες και κάτω των 30 ετών. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική και στα χέρια ενός συντρόφου ή συγγενή. Μεταξύ 10% και 20% των περιπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα κλήσεις προς την αστυνομία.

H Νόρα αλ-Ματρουσί είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευθεί για αστροναύτης

Αραβικά Εμιράτα – Γυναίκα αστροναύτης: Η διαστημική δραστηριότητα των ΗΑΕ εντάσσεται στην στρατηγική που έχουν χαράξει με στόχο να γίνουν μια επιστημονική και τεχνολογική δύναμη και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτηση τους από το πετρέλαιο. Τα ΗΑΕ έχουν προγραμματίσει να στείλουν στην επιφάνεια της Σελήνης ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης το 2024 και θέλουν να δημιουργήσουν μια αποικία εκεί στις αρχές του 22ου αιώνα.

Τεχνολογία του Elon Musk επιτρέπει σε πίθηκο να παίζει βιντεοπαιχνίδια με την σκέψη

Neuralink: Το νέο εμφύτευμα της Neuralink καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και στέλνει τα δεδομένα ασύρματα σε έναν υπολογιστή που τα αναλύει. Η Neuralink διαβεβαίωσε ότι τα πειραματόζωα της τυγχάνουν καλής μεταχείρισης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων ζώων το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.