Καινοτομία

Τρισδιάστατα εμφυτεύματα: Μηχανικοί συνδέουν εγκεφάλους με υπολογιστές

Τρισδιάστατα εμφυτεύματα: Μηχανικοί συνδέουν εγκεφάλους με υπολογιστές

Η σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με έναν υπολογιστή εμφανίζεται συνήθως μόνο στην επιστημονική φαντασία, αλλά τώρα μια διεθνής ομάδα μηχανικών και νευροεπιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ (Ηνωμένο Βασίλειο), το κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) και το Technische Universität Dresden (Γερμανία) έχουν αξιοποιήσει δύναμη της εκτύπωσης 3-D για να φέρει την τεχνολογία ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Biomedical Engineering, η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ivan Minev (Τμήμα Μηχανικών Αυτόματου Ελέγχου και Συστημάτων, Σέφιλντ) και τον καθηγητή Pavel Musienko (Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης), ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο νευρικό εμφύτευμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αναπτύξει θεραπείες για προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Το νευρικό εμφύτευμα έχει χρησιμοποιηθεί για τη διέγερση του νωτιαίου μυελού των ζωικών μοντέλων με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού και τώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών σε ανθρώπους ασθενείς με παράλυση. Η απόδειξη της βασικής τεχνολογίας έχει αποδειχθεί στη μελέτη ότι ταιριάζει επίσης καλά στην επιφάνεια του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού, των περιφερικών νεύρων και των μυών, ανοίγοντας έτσι τις δυνατότητες σε άλλες νευρολογικές καταστάσεις.

engineerslin.jpg

Η σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με έναν υπολογιστή μέσω μιας νευρικής διεπαφής είναι μια φιλοδοξία για πολλούς ερευνητές σε όλο τον κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ιατρικής, με πρόσφατες ιστορίες στα μέσα ενημέρωσης να επισημαίνουν τις προσπάθειες ανάπτυξης της τεχνολογίας. Ωστόσο, η καινοτομία στον τομέα αυτό παρεμποδίζεται από το τεράστιο κόστος και το μακρύ χρόνο ανάπτυξης που απαιτείται για την παραγωγή πρωτοτύπων – που απαιτούνται για την εξερεύνηση νέων θεραπειών.

Η τεχνολογία υπόσχεται μεγάλες δυνατότητες να φέρει νέες ιατρικές θεραπείες για τραυματισμούς στο νευρικό σύστημα με βάση τη σύντηξη της βιολογίας και των ηλεκτρονικών. Το όραμα βασίζεται σε εμφυτεύματα που μπορούν να ανιχνεύσουν και να τροφοδοτήσουν μικροσκοπικά ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η ομάδα έχει δείξει πώς η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τα πρωτότυπα εμφυτεύματα πολύ πιο γρήγορα και με οικονομικότερο τρόπο, προκειμένου να επιταχυνθεί η έρευνα και η ανάπτυξη στην περιοχή. Τα εμφυτεύματα μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε συγκεκριμένες περιοχές ή προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

1-engineerslin.jpg

Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνική, ένας νευροεπιστήμονας μπορεί να παραγγείλει ένα σχέδιο το οποίο η ομάδα μηχανικής μπορεί να μετατρέψει σε μοντέλο υπολογιστή που τροφοδοτεί οδηγίες στον εκτυπωτή. Στη συνέχεια, ο εκτυπωτής εφαρμόζει μια παλέτα βιοσυμβατών, μηχανικά μαλακών υλικών για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Το εμφύτευμα μπορεί να τροποποιηθεί γρήγορα εάν απαιτούνται αλλαγές, δίνοντας στους νευροεπιστήμονες έναν ταχύτερο και φθηνότερο τρόπο να δοκιμάσουν τις ιδέες τους για πιθανές θεραπείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Allergan Aesthetics:Καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM®

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μανώλη Κέλλη, παρουσίασαν τον πιο πλήρη μέχρι σήμερα «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.

Οι βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση για τη δημόσια υγεία

Η πιο εμφανής αλλαγή ήταν η ευρεία υιοθέτηση υπηρεσιών και τεχνολογιών τηλεθεραπείας που χρησιμοποιούν βίντεο για τη σύνδεση των ασθενών με επείγουσα και προληπτική φροντίδα χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι.