Τεχνολογία

Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ‘νικά’ την κατάθλιψη

Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ‘νικά’ την κατάθλιψη

Με την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση ασθενών με κλινική κατάθλιψη, οι ψυχίατροι μπορούν να αποκτήσουν μια νέα κατανόηση σε ποια θεραπευτική αγωγή υπάρχουν οι καλύτερες πιθανότητες να εργαστούν για έναν συγκεκριμένο ασθενή. Η έρευνα έρχεται μετά από μια σειρά δοκιμών που διεξήχθησαν στο UT Southwestern Medical Center, χρησιμοποιώντας ασθενείς που ζουν στις ΗΠΑ. Το επίκεντρο της μελέτης ήταν να εξεταστεί εάν ένας αλγόριθμος μπορεί να αξιολογήσει διαταραχές της διάθεσης στο βαθμό που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αν ένα συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό να είναι αποτελεσματικό για έναν συγκεκριμένο ασθενή. Αυτό βασίζεται στην εγκεφαλική δραστηριότητα του κάθε ασθενή.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που θα βοηθήσει τους ψυχιάτρους με τη διάγνωση της κατάθλιψης και θα προτείνει συνταγές για θεραπείες κατάθλιψης. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού τεχνητής νοημοσύνης, εγκεφαλικής απεικόνισης και αιματολογικών εξετάσεων, σε συνδυασμό με την επαγγελματική πείρα του υπεύθυνου γιατρού. Σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα εξέλιξη της μελέτης, ο ερευνητής Dr. Madhukar Trivedi λέει: “Αυτές οι μελέτες ήταν μεγαλύτερη επιτυχία από ό, τι μπορούσε να φανταστεί κάποιος στην ομάδα μας”. Ο ιατρικός ερευνητής προσθέτει ότι: «Παρείχαμε άφθονα δεδομένα για να δείξουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα ​​από το παιχνίδι εικασίας για την επιλογή θεραπειών κατάθλιψης και να αλλάξουμε την νοοτροπία του τρόπου διάγνωσης και θεραπείας της νόσου».

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το αποτέλεσμα μελετών που περιλάμβαναν περίπου 300 συμμετέχοντες, καθένας από τους οποίους διαγνώστηκε με μια μορφή κατάθλιψης. Για τους σκοπούς της μελέτης, τα θέματα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μέσω της τυχαίας ανάθεσης. Σε μία ομάδα, οι άνθρωποι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Στην άλλη ομάδα, στους ασθενείς δόθηκε μια μορφή φαρμάκου που ονομάζεται αναστολέας εκλεκτικής αναρρόφησης σεροτονίνης, ο οποίος είναι ένας κοινός τύπος αντικαταθλιπτικού.

Για να εκτιμηθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, αναπτύχθηκε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον φλοιό των συμμετεχόντων. Αυτές οι μετρήσεις ελήφθησαν πριν δοθεί οποιαδήποτε θεραπεία. Σε αυτό το στάδιο, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης τέθηκε σε αποστολή να αναλύσει τα δεδομένα EEG. Ο αλγόριθμος προχώρησε να προβλέψει ποιες ασθενείς θα επωφεληθούν από το φάρμακο. Τα πραγματικά δεδομένα από τους ασθενείς, από την άποψη της ανταπόκρισής τους στο αντικαταθλιπτικό ή το εικονικό φάρμακο, στη συνέχεια αξιολογήθηκαν έναντι του προγνωστικού μοντέλου. Εδώ διαπιστώθηκε ότι ο αλγόριθμος προέβλεψε με ακρίβεια τα περισσότερα αποτελέσματα ασθενών. Μια τέτοια έρευνα είναι ίσως η αρχή των μηχανών που κάνουν συστάσεις για το ποιος μπορεί να ωφεληθεί από ένα συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό, βοηθώντας έτσι το ψυχιατρικό επάγγελμα με κλινική λήψη αποφάσεων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Biotechnology . Το σχετικό ερευνητικό έγγραφο έχει τίτλο “Μια ηλεκτροεγκεφαλογραφική υπογραφή προβλέπει την αντικαταθλιπτική απόκριση σε μείζονα κατάθλιψη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής

Ηχητικά μηνύματα: Η hot τάση στην τηλεπικοινώνια εν μέσω πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έξυπνο λογισμικό απολύμανσης και καθαριότητας δημόσιων χώρων στη μάχη κατά της covid-19

«Αυτό που ξεχωρίζει τις λύσεις μας είναι η ικανότητα γρήγορης και αποτελεσματικής αντίδρασης σε περιστατικά, επιτρέποντας στα νοσοκομεία και τις κλινικές να προλαμβάνουν και να ενεργούν γρήγορα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς».

Οι 10 κορυφαίοι κίνδυνοι της τεχνολογίας υγείας για το 2021, όπως κατατάσσονται στο Εcri Institute

Στην 14η ετήσια έκθεση, το Ινστιτούτο ECRI εντόπισε τους κορυφαίους κινδύνους της τεχνολογίας υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ιθύνοντες της υγειονομικής περίθαλψης με βάση την επισκόπηση των ερευνών συμβάντων του Ινστιτούτου ECRI, ανεξάρτητες δοκιμές ιατρικών συσκευών και βάσεις αναφοράς δεδομένων.

Η Ψηφιακή Τεχνολογία Υγείας στην υπηρεσία της Διατροφικής Ιατρικής Θεραπείας

Αυτή η τεχνολογία έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει την κλινική φροντίδα εντοπίζοντας γρήγορα αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων, ασθενειών και διατροφής, βελτιώνοντας τις εκτιμήσεις υποσιτισμού και καθορίζοντας ακριβή κριτήρια για την έναρξη παρεμβάσεων ιατρικής διατροφής.

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα, οι κίνδυνοι και οι επενδύσεις

Κεντρικό στοιχείο της αυτόνομης φιλοσοφίας του αυτοκινήτου είναι το πώς ένα αυτοκίνητο αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων και τη λήψη γρήγορων αποφάσεων

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να βοηθούν την ψυχική υγεία των αγοριών

Τεχνολογία Νέοι: «Μολονότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα βιντεοπαιχνίδια πραγματικά βελτιώνουν την ψυχική υγεία, δεν φαίνεται το παίξιμο τους να είναι βλαβερό και μάλιστα μπορεί να έχει και μερικά οφέλη. Ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν μια σημαντική κοινωνική πλατφόρμα για τους νέους», δήλωσε ο Δρ. Κάντολα, επικεφαλής διεθνούς έρευνας για τις επιδράσεις της χρήσης της τεχνολογίας στα παιδιά.

Τεχνολογία: Ανησυχίες για το μέλλον της "παγκοσμιότητας" του Παγκόσμιου Ιστού

Τεχνολογία: Εάν οι εδαφικές ή κρατικές συμφωνίες γίνουν πιο κοινές, το παγκόσμιο συνδεδεμένο Διαδίκτυο που γνωρίζουμε θα γίνει περισσότερο σαν αυτό που ορισμένοι έχουν ονομάσει "splinternet" ή μια συλλογή διαφορετικών διαδικτύων των οποίων τα όρια καθορίζονται από εθνικά ή περιφερειακά σύνορα.