Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια – Πώς βοηθά η μηχανική μάθηση;

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια – Πώς βοηθά η μηχανική μάθηση;

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Η χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης μπορεί να βελτιώσει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου και να εντοπίσει αυτούς που διατρέχουν τον υψηλότερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο.

Τα μοντέλα αυτοματοποιημένης μηχανικής μάθησης μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ματιών που κινδυνεύουν για εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (DR) με βάση εικόνες αμφιβληστροειδούς εξαιρετικά ευρέως πεδίου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 8 Φεβρουαρίου στο JAMA Ophthalmology.

Ο Paolo S. Silva, M.D., από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν εάν τα μοντέλα αυτοματοποιημένης μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιούν εικόνες αμφιβληστροειδούς εξαιρετικά ευρέως πεδίου προβλέπουν την εξέλιξη του DR. Η ανάλυση περιελάμβανε 1.179 αποπροσδιορισμένες εικόνες αμφιβληστροειδούς εξαιρετικά ευρέως πεδίου με ήπια ή μέτρια μη πολλαπλασιαστική DR (NPDR) με τρία χρόνια διαχρονικής παρακολούθησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιοχή του μοντέλου κάτω από την καμπύλη ακριβείας-ανάκλησης ήταν 0,717 για την αρχική ήπια NPDR και 0,863 για τη μέτρια NPDR. Στο σύνολο επικύρωσης, για τα μάτια με ήπιο NPDR, η ευαισθησία ήταν 0,72, η ειδικότητα ήταν 0,63 και η ακρίβεια ήταν 64,3 τοις εκατό, ενώ για τα μάτια με μέτρια NPDR, η απόδοση ήταν 0,80, 0,72 και 73,8 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Το σύνολο επικύρωσης εντόπισε έξι από τα εννέα μάτια (75 τοις εκατό) με ήπια NPDR και 35 από τα 41 μάτια (85 τοις εκατό) με μέτρια NPDR που προχώρησαν δύο ή περισσότερα βήματα. Το μοντέλο αναγνώρισε και τα τέσσερα μάτια με ήπια NPDR που προχώρησε εντός έξι μηνών και ενός έτους, καθώς και οκτώ από τα εννέα (89 τοις εκατό) με μέτρια NPDR που προχώρησε μέσα σε έξι μήνες και 17 από τα 20 (85 τοις εκατό) που προχώρησαν μέσα σε ένα χρόνο.

«Δυνητικά, η χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης μπορεί να βελτιώσει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου και να εντοπίσει αυτούς που διατρέχουν τον υψηλότερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, μειώνοντας έτσι το κόστος και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την όραση», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πεδίο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Οι πιο σημαντικές τροφές για την υγεία των ματιών σας

Έχετε διαγνωστεί με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Περισσότερος εξωτερικός φωτισμός τη νύχτα βοηθά στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι φριτέζες αέρος να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση;

Φριτέζες αέρα: Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές για τον καθαρισμό, το μαγείρεμα και την αποθήκευση τροφίμων, μπορείτε να αποφύγετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και να απολαύσετε όλα τα οφέλη μιας φριτέζας αέρα.

Νέα εφεύρεση που θα μπορούσε να χαρτογραφήσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου

Ο Δρ. Rashad Richey, καθηγητής Φυσικής στο Παρίσι, έλαβε πρόσφατα προσωρινό καθεστώς διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τη νέα του εφεύρεση, τη Συσκευή Νευρολογικής Εγκεφαλικής Παραγωγής.

Αισθητήρες ανιχνεύουν πρώιμα στοιχεία απόρριψης μοσχευμάτων οργάνων

Αυτοί οι αισθητήρες εμφυτεύματος μπορούν να αναγνωρίσουν πολύ πρώιμες διαδικασίες απόρριψης, το πρώτο βήμα προς ένα εργαλείο για την εξατομίκευση της φροντίδας μετά τη μεταμόσχευση.

Νέο λογισμικό απεικόνισης βελτιώνει τη διάγνωση των πνευμόνων κατά 30%

Το πρόγραμμα λογισμικού βοηθά τους γιατρούς και τους ερευνητές να λαμβάνουν συνεπή δεδομένα ασθενών, οδηγώντας σε καλύτερες διαγνώσεις και λεπτομέρειες σχετικά με το πού να στοχεύσουν πιθανές θεραπείες—όλα χωρίς σκιαγραφική βαφή.

Νέα τεχνική για την κατάψυξη του εγκεφαλικού ιστού χωρίς βλάβη

Η νέα τεχνική θα επιτρέπει στους ερευνητές να αποθηκεύουν δείγματα εγκεφαλικού ιστού σε μια κλίμακα αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει νέους τύπους έρευνας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Close Icon