Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Περισσότερος εξωτερικός φωτισμός τη νύχτα βοηθά στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Περισσότερος εξωτερικός φωτισμός τη νύχτα βοηθά στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές της χώρας με τα υψηλότερα επίπεδα φώτων και άλλου τεχνητού φωτός είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Καθώς τα επίπεδα του νυχτερινού τεχνητού εξωτερικού φωτός αυξάνονται, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μια κύρια αιτία απώλειας όρασης, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD). Νοτιοκορεάτες ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές της χώρας με τα υψηλότερα επίπεδα φώτων και άλλου τεχνητού φωτός είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες για AMD, σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν σε περιοχές με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτός ο κίνδυνος παρέμεινε ακόμη και αφού αντιμετώπισαν παράγοντες σύγχυσης όπως προβλήματα ύπνου και κατάθλιψη, είπε μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Ahnul Ha, του τμήματος οφθαλμολογίας στο Jeju National University College of Medicine. Οι κάτοικοι των πόλεων μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς η σχέση μεταξύ της ασθένειας και του τεχνητού εξωτερικού φωτός «βρέθηκε μόνο σε αστικές περιοχές, όπου το μέσο επίπεδο υπαίθριου τεχνητού φωτός τη νύχτα ήταν τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι στις αγροτικές περιοχές», ανέφερε η ομάδα του Χα.

Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 16 Ιανουαρίου στο JAMA Network Open. Η AMD εμφανίζεται όταν ένα μέρος του αμφιβληστροειδούς του ματιού που ονομάζεται ωχρά κηλίδα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν την κεντρική τους όραση, καθιστώντας δύσκολες κοινές εργασίες όπως η οδήγηση ή το διάβασμα. Η AMD «επηρεάζει γενικά άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών», είπε ο Δρ. Matthew Gorski, οφθαλμίατρος στο Northwell Health στο New Hyde Park, N.Y. μπορεί να είναι οπουδήποτε από ελάχιστη έως σοβαρή, εκτυφλωτική διαταραχή της όρασης.

Στη μελέτη, η Ha και η ομάδα της αναρωτήθηκαν εάν ο πολλαπλασιασμός του τεχνητού φωτός τη νύχτα θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην ασθένεια, καθώς έχει ήδη συνδεθεί με καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι και διαταραχές ψυχικής υγείας. Υπάρχει επίσης έρευνα που υποδηλώνει ότι το τεχνητό φως μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή με διάφορους τρόπους. Η έκθεση στο φως μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, σημείωσε η ομάδα του Ha. Μπορεί επίσης να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να βλάψει αυτά τα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς.

Στη νέα έρευνα, η Ha και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 126.000 Νοτιοκορεάτες ηλικίας 50 ετών και άνω. Περίπου 4.100 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με AMD. Η ομάδα της παρακολούθησε επίσης πού ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι, συγκρίνοντάς το με δορυφορικές εικόνες που έδειχναν επίπεδα φωτός σε όλη τη Νότια Κορέα τη νύχτα. Οι κατοικίες των ανθρώπων χωρίστηκαν σε τέσσερα τεταρτημόρια, ταξινομημένα με βάση το πόσο τεχνητό εξωτερικό φως θα μπορούσαν να εκτεθούν τη νύχτα.

Το κύριο εύρημα: Οι ηλικιωμένοι που ζούσαν σε αστικές περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα τεχνητού φωτός εξωτερικού χώρου είχαν 2,17 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν AMD, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ζούσαν σε περιοχές με τα χαμηλότερα επίπεδα. Το να ζεις σε μια περιοχή που είχε έστω και λίγο περισσότερο τεχνητό φως τη νύχτα (σε σύγκριση με περιοχές με τα χαμηλότερα επίπεδα) εξακολουθούσε να συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο για AMD.

Αυτό υποδηλώνει ότι καθώς αυξάνονται τα επίπεδα τεχνητού φωτός, αυξάνονται και οι πιθανότητες για την ασθένεια των ματιών. Φυσικά, ένα έντονα φωτισμένο νυχτερινό περιβάλλον μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για αϋπνία ή ακόμα και κατάθλιψη, σημείωσε η ομάδα. Αλλά τα ευρήματα παρέμειναν αμετάβλητα ακόμη και μετά την προσαρμογή για αυτούς τους παράγοντες, είπαν. Ο κίνδυνος αυξανόταν με την ηλικία και οι άνδρες φαινόταν να επηρεάζονται περισσότερο από τις γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Άλλοι παράγοντες -η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το ποτό- φάνηκε επίσης να ενισχύουν τη σχέση μεταξύ του φωτός του εξωτερικού χώρου τη νύχτα και της AMD. Από την πλευρά του, ο Γκόρσκι τόνισε ότι η μελέτη “δεν δείχνει καμία αιτιότητα. Δεν δείχνει ούτε αποδεικνύει ότι το εξωτερικό φως προκαλεί εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση”«Σε αυτό το σημείο, σίγουρα δεν πρόκειται να πω στους ασθενείς μου να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ή να φορούν γυαλιά σε εξωτερικό φως τη νύχτα», είπε ο Gorski, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή Zucker του Πανεπιστημίου Hofstra στη Νέα Υόρκη.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο ένα πρώτο σημείο δεδομένων και θα χρειαστούν πρόσθετες μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν αυτά τα αποτελέσματα είναι στην πραγματικότητα αληθινά», πρόσθεσε. Η συμβουλή του προς τους ανθρώπους που ανησυχούν για τη γήρανση των ματιών: «Νομίζω ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Έτσι, λέω πάντα στους ασθενείς να διακόψουν το κάπνισμα, να τρώνε μια καλά ισορροπημένη διατροφή, [συμπεριλαμβανομένων] φρούτων και λαχανικών και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και να φορούν γυαλιά ηλίου όταν μπορούν είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπερβολικός χρόνος οθόνης: Απειλή για την υγεία των ματιών;

Γιατί οι άνθρωποι βλέπουν χρώματα που οι σκύλοι δεν μπορούν;

Έξι τρόποι για να φροντίσετε τα μάτια σας το 2024

Η πλειοψηφία των ανθρώπων υποβάλλονται σε επέμβαση οράσεως;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Close Icon