Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης φως: Το φως της ημέρας είναι καλύτερο από το τεχνητό φως για τον διαβήτη 2

Διαβήτης φως: Το φως της ημέρας είναι καλύτερο από το τεχνητό φως για τον διαβήτη 2

Διαβήτης φως: Η κακή ευθυγράμμιση του εσωτερικού μας κιρκάδιου ρολογιού με τις απαιτήσεις μιας κοινωνίας 24/7 συνδέεται με αυξημένη συχνότητα μεταβολικών ασθενειών.

Η έκθεση στο φυσικό φως θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στο Αμβούργο της Γερμανίας (2-6 Οκτωβρίου). «Η κακή ευθυγράμμιση του εσωτερικού μας κιρκάδιου ρολογιού με τις απαιτήσεις μιας κοινωνίας 24/7 συνδέεται με αυξημένη συχνότητα μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2», λέει ο Ivo Habets, από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας.

«Το φυσικό φως της ημέρας είναι το ισχυρότερο zeitgeber, ή περιβαλλοντικό σημάδι, του κιρκάδιου ρολογιού, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι υπό συνεχή τεχνητό φωτισμό. Μας ενδιέφερε εάν η αύξηση της ημερήσιας έκθεσης στο φυσικό φως θα βελτίωνε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με T2D.

Θέλαμε επίσης να μάθουμε αν θα επηρεάσει τον μεταβολισμό του υποστρώματος ή τη χρήση θρεπτικών συστατικών. Αυτό συνήθως ακολουθεί έναν ρυθμό 24 ωρών, με το σώμα να αλλάζει από τη χρήση υδατανθράκων ως πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο λίπος τη νύχτα. είχε αποδειχθεί στο παρελθόν ότι τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 είναι λιγότερο ικανά να κάνουν αυτή τη μετάβαση και θέλαμε να μάθουμε εάν η έκθεση στο φυσικό φως θα διευκόλυνε την αλλαγή σε άτομα που έχουν ήδη διαβήτη».

Για να το διερευνήσουν αυτό, ο κ. Habets και οι συνεργάτες του στην Ολλανδία και την Ελβετία πραγματοποίησαν μια σειρά από μεταβολικά τεστ σε μια ομάδα ατόμων με T2D όταν εκτέθηκαν σε φυσικό φως και όταν εκτέθηκαν σε τεχνητό φως και συνέκριναν τα αποτελέσματα. Οι 13 συμμετέχοντες (μέση ηλικία: 70 έτη, ΔΜΣ: 30,1 kg/m2, HbA1c: 6,1, γλυκόζη πλάσματος νηστείας: 8,1 mmol/L) παρέμειναν σε ερευνητικές εγκαταστάσεις, γεγονός που επέτρεψε τον αυστηρό έλεγχο της έκθεσης στο φως, των γευμάτων και των μοτίβων δραστηριότητάς τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η αναλογία αναπνευστικής ανταλλαγής ήταν χαμηλότερη κατά την παρέμβαση στο φως της ημέρας από ό,τι κατά την παρέμβαση τεχνητού φωτός, υποδεικνύοντας ότι οι συμμετέχοντες βρήκαν ευκολότερο να αλλάξουν από τη χρήση υδατανθράκων σε λίπος ως πηγή ενέργειας όταν εκτέθηκαν στο φυσικό φως.

Τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, κατά την εφεύρεση του φυσικού φωτός, υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο φυσικό φως της ημέρας είναι ευεργετική για το μεταβολισμό και έτσι θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και άλλων μεταβολικών καταστάσεων, όπως η παχυσαρκία, λέει ο κ. Χάμπετς.

Και προσθέτει, «Η έρευνά μας δείχνει ότι το είδος του φωτός στο οποίο εκτίθεστε παίζει ρόλο στον μεταβολισμό σας. Εάν εργάζεστε σε ένα γραφείο χωρίς σχεδόν καμία έκθεση στο φυσικό φως, θα έχει αντίκτυπο στον μεταβολισμό σας και στον κίνδυνο ή τον έλεγχο του τύπου 2 διαβήτη, γι’ αυτό προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερο φως της ημέρας και ιδανικά, να βγείτε έξω όταν μπορείτε. Χρειάζεται ακόμη περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ο βαθμός στον οποίο το τεχνητό φως επηρεάζει το μεταβολισμό και ο χρόνος που χρειάζεται να δαπανηθεί σε φυσικό φως ή σε εξωτερικούς χώρους για να αντισταθμιστεί αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Μελέτη προτείνει μείωση του ορίου διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες κάτω των 50 ετών

Πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 για όσους ξενυχτούν

Διαβήτης: Η πρωινή και απογευματινή ελαφρώς καλύτερη από τη βραδινή άσκηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

BRI: Τι είναι ο δείκτης στρογγυλότητας σώματος;

BRI: Αντί να εξετάζει το ύψος και το βάρος, το BRI ποσοτικοποιεί μαθηματικά τα επίπεδα σωματικού λίπους εξετάζοντας το ύψος και την περίμετρο της μέσης. Αυτό παρέχει μια τιμή που κυμαίνεται συνήθως από ένα έως 20.

Close Icon