Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης τύπου 2: Πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους ξενυχτούν

Διαβήτης τύπου 2: Πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους ξενυχτούν

Διαβήτης τύπου 2: Οι άνθρωποι που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι αργότερα το βράδυ και να ξυπνούν αργά το πρωί έχουν επίσης 19% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.

Τα άτομα που ξυπνούν νωρίς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία τους. Μια πρόσφατη μελέτη από το Brigham and Women’s Hospital στη Μασαχουσέτη αποκάλυψε ότι οι «κουκουβάγιες» διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους πρωινούς. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine στις 12 Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε ότι οι ξενύχτηδες έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν «ανθυγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής».

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι αργότερα το βράδυ και να ξυπνούν αργά το πρωί έχουν επίσης 19% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη. Η μελέτη ερεύνησε τους χρονότυπους – ή την ώρα της ημέρας που οι άνθρωποι τείνουν να έλκονται προς – μεταξύ 63.676 νοσοκόμων ηλικίας από 45 έως 62 ετών. Μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, το 11% αναγνώρισε τον εαυτό του ότι είχε έναν «σίγουρo απογευματινό» χρονοτύπο — ενώ το 35% είπε ότι είχε έναν «καθορισμένο πρωινό» χρονοτύπο.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα «Ερωτηματολόγιο Πρωινού-Βραδιού» κάθε δύο χρόνια από το 2009 έως το 2017, σύμφωνα με την έρευνα. Το ερωτηματολόγιο μέτρησε συμπεριφορές στον τρόπο ζωής, όπως η ποιότητα της διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, η πρόσληψη αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το κάπνισμα και η διάρκεια του ύπνου. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη στην αρχή της μελέτης.

Τα «περιστατικά διαβήτη» αναφέρθηκαν και επιβεβαιώθηκαν μέσω ενός επιπλέον ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μεσήλικες νοσοκόμες με βραδινό χρονότυπο ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ανθυγιεινές συμπεριφορές που οδηγούσαν σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με τους πρωινούς χρονότυπους. Αυτές οι ανθυγιεινές συνήθειες ζωής περιελάμβαναν:

  • το κάπνισμα,
  • τον ανεπαρκή ύπνο,
  • την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας,
  • και τη δίαιτα χαμηλής ποιότητας.

 

Πριν λάβουν υπόψη τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και τις συνήθειες του τρόπου ζωής, τα άτομα με βραδινό χρονότυπο διέτρεχαν 72% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ο πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο γιατρός επείγουσας ιατρικής Joe Whittington, M.D., δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, αλλά συζήτησε τα ευρήματα. Σημείωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος για βραδινούς χρονότυπους είναι «σοκαριστικός».

«Αλλά ακόμα πιο [εκπληκτικός] είναι ο επίμονος αυξημένος κίνδυνος κατά 19% μετά από συνυπολογισμό παραγόντων του τρόπου ζωής», είπε. «Αυτό συνεπάγεται εγγενή φυσιολογικά ή γενετικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον χρονότυπο κάποιου». Ο Whittington με έδρα την Καλιφόρνια επεσήμανε την «ενδιαφέρουσα απόχρωση» που ανακαλύφθηκε σε αυτή τη μελέτη: ότι ο κίνδυνος διαβήτη είναι αυξημένος μεταξύ των νοσοκόμων που εργάζονται καθημερινά αντί για εκείνους που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες.

“Αυτό εγείρει την πιθανότητα ότι μια αναντιστοιχία μεταξύ χρονότυπου και προγράμματος εργασίας ενισχύει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2”, είπε. Ο γιατρός, ο οποίος έχει σχεδόν δύο εκατομμύρια οπαδούς στο TikTok, πρότεινε ότι μπορεί να υπάρχουν «λίγες θεωρίες» που εξηγούν τη σημασία του συγχρονισμού χρονοτύπων. «Οι χρονότυποι μπλέκονται με τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, ο οποίος διέπει κρίσιμες φυσιολογικές διαδικασίες όπως η έκκριση ορμονών», είπε. «Οποιαδήποτε κακή ευθυγράμμιση σε αυτές τις ορμόνες μπορεί να διαταράξει το μεταβολισμό της γλυκόζης».

Συνέχισε, «Η προσθήκη ενός άλλου στρώματος πολυπλοκότητας είναι ο ρόλος της μελατονίνης, κοινώς γνωστής ως ορμόνης του ύπνου, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης»«Οι ξενύχτηδες με μοτίβα καθυστερημένης έκκρισης μελατονίνης μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ανοχή στη γλυκόζη – αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης: Η πρωινή και απογευματινή ελαφρώς καλύτερη από τη βραδινή άσκηση

Η μεταμόσχευση νησιδίων ενισχύει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση σε λήπτες νεφρικού μοσχεύματος με διαβήτη τύπου 1

Διαβήτης ή φυσιολογική γλυκόζη νηστείας;

Γιατί οι πληγές συχνά επουλώνουν αργά στους διαβητικούς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.

Δύο πολύ συχνά συμπτώματα που προκαλούνται από λίπος στο συκώτι

Λίπος συκώτι: Ενώ η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται συνήθως με κοιλιακή δυσφορία, μπορεί να σας εκπλήξει όταν μάθετε ότι τα σημάδια αυτής της πάθησης μπορεί να εκδηλωθούν σε απροσδόκητες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του θώρακα και του μαστού.