Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

AI περίθαλψη: Πεδίο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

AI περίθαλψη: Πεδίο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

AI περίθαλψη: Με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τροποποιήσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της επιστήμης, το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να είναι τεράστιο και διαρκώς εξελισσόμενο.

Με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τροποποιήσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της επιστήμης, το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να είναι τεράστιο και διαρκώς εξελισσόμενο. Έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα ιστορίες που μιλούν για το εύρος της τεχνητής νοημοσύνης αξιοποιώντας τις διαγνωστικές δυνατότητες του ματιού για την πρόβλεψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ανωμαλίες του αμφιβληστροειδούς ως πρόδρομοι για καρδιακές παθήσεις

O Δρ Divya Rao, ιατρικό διευθυντή του Remidio ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις κάμερες του βυθού κατέστησε δυνατό τον “ανίχνευση ανωμαλιών του αμφιβληστροειδούς που είναι πρόδρομοι καρδιαγγειακών παθήσεων”. Είπε ότι το 2019, η Remidio πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη μιας “τεχνητής νοημοσύνης εκτός σύνδεσης” που δεν εξαρτάται από το διαδίκτυο για εξαγωγή συμπερασμάτων. Οι αλγόριθμοί της έχουν «επικυρωθεί εκτενώς» μέσω συνεργασιών με κορυφαίους οφθαλμίατρους. Σύμφωνα με τον Dr Rao, το μάτι προσφέρει ένα «μη επεμβατικό παράθυρο» στα αγγεία του σώματος. “Τεχνικές λήψης εικόνων όπως οι κάμερες βυθού βοηθούν τους κλινικούς ιατρούς να παρατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, αναπόσπαστο μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έχει κοινά χαρακτηριστικά με τα αγγεία του εγκεφάλου. Κατά συνέπεια, οι αλλαγές στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς μπορεί να αντικατοπτρίζουν και μερικές φορές να προβλέψουν συστηματικά αγγεία ασθένειες», είπε.

Μέθοδοι πρώιμης ανίχνευσης

Ο γιατρός πρόσθεσε ότι υπάρχει «κρίσιμη ζήτηση» για μεθόδους έγκαιρης ανίχνευσης καρδιαγγειακών παθήσεων που δεν είναι μόνο μη επεμβατικές και οικονομικά προσιτές, αλλά και υψηλής ακρίβειας. Ο ειδικός εξήγησε ότι καθώς το μάτι επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση αγγειακών αλλαγών, η απεικόνιση αμφιβληστροειδούς με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποκαλύψει πρώιμα σημάδια βλάβης των αιμοφόρων αγγείων πριν από τα καρδιαγγειακά συμπτώματα. «…επομένως, μπορεί να παρέχεται έλεγχος για καταστάσεις με μειωμένη όραση, εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου και άλλες συστηματικές παθήσεις σε ένα κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης κοντά σας».  Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, ενώ τα συστήματα υπολογιστών είναι γνωστό ότι εκτελούν εργασίες «πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους», πιο πρόσφατα, οι αλγόριθμοι υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας έχουν επιτύχει ακρίβεια που είναι «ισάξια με τους ειδικούς του ανθρώπου» στον τομέα των ιατρικών επιστημών.

Η βρετανική δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στο Λονδίνο «Chatham House» δήλωσε σε μια ερευνητική εργασία του 2020 ότι υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις για τα συστήματα υγείας στην Ινδία όσον αφορά την ποιότητα, την προσβασιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και την ανισότητα. Ενώ η Ινδία φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο, υπάρχει «οξεία έλλειψη» ειδικευμένων επαγγελματιών γιατρών. Μάλιστα, η αναλογία των διαθέσιμων γιατρών προς τον πληθυσμό μπορεί να υπολογιστεί σε 1:1.596. Είναι ιδιαίτερα χαμηλό στις αγροτικές περιοχές, όπου οι ασθενείς πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να λάβουν βασική περίθαλψη.

AI που προσφέρει λύσεις

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε η έκθεση Chatham House, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις προκλήσεις, «βελτιώνοντας την πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα σε αγροτικές και χαμηλού εισοδήματος περιβάλλοντα· αντιμετωπίζοντας την άνιση αναλογία ειδικευμένων γιατρών προς ασθενείς· βελτιώνοντας την εκπαίδευση και την αποτελεσματικότητα των γιατρών και των νοσηλευτών· και επιτρέποντας την παροχή εξατομικευμένης υγειονομικής περίθαλψης, σε κλίμακα». Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας IBM δήλωσε ότι επί του παρόντος, οι πιο συνηθισμένοι ρόλοι της τεχνητής νοημοσύνης σε ιατρικά περιβάλλοντα είναι η «κλινική υποστήριξη αποφάσεων και ανάλυση απεικόνισης», που βοηθούν τους παρόχους να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με θεραπείες, φάρμακα, ψυχική υγεία και άλλες ανάγκες των ασθενών παρέχοντάς τους με «γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες ή έρευνα που σχετίζονται με τον ασθενή τους». «Στην ιατρική απεικόνιση, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για την ανάλυση αξονικών τομογραφιών, ακτινογραφιών, μαγνητικής τομογραφίας και άλλων εικόνων για βλάβες που μπορεί να παραλείψει ένας ανθρώπινος ακτινολόγος». Το εύρος της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, αυξάνεται σταθερά.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αξιοποιώντας την τεχνολογία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην διοίκηση επιχειρήσεων

Al Καρκίνος: Οι εξατομικευμένες θεραπείες απαιτούν ευέλικτες και ασφαλείς συνθήκες έγκρισης

Ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί Al για βελτίωση ανίχνευσης της σήψης και αποτελεσματική θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Τι είναι ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών - Και πότε πρέπει να «επισκεφτείτε» ένα

Η καταλληλότητα διαφέρει μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις στη δικαιοδοσία σας. Τα περισσότερα εικονικά τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου, και ορισμένοι έχουν άμεσους αριθμούς τηλεφώνου.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

AI τυφλοί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή των ατόμων που γεννιούνται τυφλά, ενισχύοντας την ανεξαρτησία, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Τα νοσοκομεία βλέπουν τις δυνατότητες στην εικονική νοσηλευτική, αλλά εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς να τις χρησιμοποιούν

Τα νοσοκομεία του Τζέφερσον χρησιμοποιούν επίσης εικονικά σίτερ —τα κινητά καρότσια με οθόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών—αλλά δεν βοηθούν με φάρμακα, check-in ή εξιτήριο. Το περιστατικό στο νοσοκομείο Abington υπενθύμισε ότι οι ανάγκες κάθε ασθενούς είναι διαφορετικές και ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθεί κάθε ασθενής ασφαλής μπορεί να ποικίλλει, είπε η Mallozzi.

Close Icon