Τεχνολογία

AI: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπει τα εγκεφαλικά κύματα σε προφορικές λέξεις;

AI: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπει τα εγκεφαλικά κύματα σε προφορικές λέξεις;

AI: Οι ερευνητές οραματίζονται μελλοντικές εξελίξεις αξιοποιώντας μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και βελτιωμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψουν πλήρεις προτάσεις και παραγράφους αποκλειστικά από την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Το βασίλειο της νευροεπιστήμης έχει επιτύχει ένα πρωτοποριακό επίτευγμα καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Radboud και το UMC Utrecht μετέφρασαν επιτυχώς εγκεφαλικά σήματα σε ακουστική ομιλία. Μέσω ενός πρωτοποριακού συνδυασμού εγκεφαλικών εμφυτευμάτων και τεχνητής νοημοσύνης (AI), έχουν επιδείξει την ικανότητα να προβλέπουν λέξεις που σκοπεύουν να πουν τα άτομα με αξιοσημείωτη ακρίβεια που κυμαίνεται από 92% έως 100%. Τα πρωτοποριακά ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Neural Engineering, σηματοδοτούν μια σημαντική πρόοδο στις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs).

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η επικεφαλής συγγραφέας Julia Berezutskaya, ερευνήτρια στο Donders Institute for Brain, Cognition, and Behavior και στο UMC Utrecht του Πανεπιστημίου Radboud, υπογραμμίζει τις μεταμορφωτικές δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Με την αποκωδικοποίηση των εγκεφαλικών σημάτων, οι ερευνητές στοχεύουν να αποκαταστήσουν τις δυνατότητες επικοινωνίας για άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση κλειδώματος, όπως εκείνα που είναι παράλυτα και δεν μπορούν να μιλήσουν.

Στο πείραμά τους, ζητήθηκε από μη παράλυτα άτομα με προσωρινά εμφυτεύματα εγκεφάλου να φωνάζουν λέξεις ενώ καταγράφεται η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Μέσω προηγμένων μοντέλων AI, οι ερευνητές καθιέρωσαν μια άμεση χαρτογράφηση μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της ομιλίας, επιτρέποντας τη μετατροπή των νευρικών σημάτων σε ηχητικές λέξεις. Είναι σημαντικό ότι η συνθετική ομιλία έμοιαζε πολύ με τον τόνο και τους τρόπους του αρχικού ομιλητή.

Ενώ η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός, η Berezutskaya αναγνωρίζει αρκετούς περιορισμούς. Επί του παρόντος, η τεχνολογία είναι ικανή στην πρόβλεψη μεμονωμένων λέξεων, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αποκρυπτογράφηση ολόκληρων προτάσεων. Οι ερευνητές οραματίζονται μελλοντικές εξελίξεις αξιοποιώντας μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και βελτιωμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψουν πλήρεις προτάσεις και παραγράφους αποκλειστικά από την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Παρά αυτά τα εμπόδια, τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τη δυνατότητα των BCI να φέρουν επανάσταση στην επικοινωνία για άτομα με προβλήματα ομιλίας. Η πρόοδος, ο συνεχής πειραματισμός, η πρόοδος στην τεχνολογία εμφυτευμάτων, τα μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων και η βελτίωση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα είναι υψίστης σημασίας για την υλοποίηση του απώτερου στόχου της απρόσκοπτης επικοινωνίας μόνο μέσω εγκεφαλικών σημάτων.

Ενώ το ταξίδι προς την επίτευξη αυτού του οράματος μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, η πορεία της προόδου υποδηλώνει ότι οι ερευνητές είναι πράγματι στο σωστό δρόμο. Όπως εύστοχα συνοψίζει η Berezutskaya, το μέλλον υπόσχεται τεράστιες υποσχέσεις για το ξεκλείδωμα των δυνατοτήτων των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή για την αποκατάσταση των φωνών και την ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία να επικοινωνούν αποτελεσματικά και αυτόνομα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το εύρος προσοχής μας φαίνεται να συρρικνώνεται;

Πώς βοηθά η τεχνητή νοημοσύνη στη γλώσσα των μωρών;

Μια ματιά στο μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Ο ΠΟΥ εκδίδει οδηγό διακυβέρνησης για την γενετική τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη: Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι μοναδικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.