Τεχνολογία

Ακρωτηριασμός: Νέα χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιτρέψει καλύτερο έλεγχο των πρόσθετων άκρων

Ακρωτηριασμός: Νέα χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιτρέψει καλύτερο έλεγχο των πρόσθετων άκρων

Ακρωτηριασμός: Η επανασύνδεση των ζευγών μυών κατά τον ακρωτηριασμό δίνει στους ασθενείς περισσότερη αισθητηριακή ανατροφοδότηση από το άκρο.

Οι ερευνητές του MIT έχουν εφεύρει ένα νέο τύπο χειρουργικής επέμβασης ακρωτηριασμού που μπορεί να βοηθήσει τους ακρωτηριασμένους να ελέγξουν καλύτερα τους υπολειπόμενους μύες τους και να αισθανθούν πού βρίσκεται το «φανταστικό άκρο». Αυτή η αποκατεστημένη αίσθηση ιδιοδεξιότητας θα πρέπει να μεταφράζεται σε καλύτερο έλεγχο των πρόσθετων άκρων, καθώς και στη μείωση του πόνου των άκρων, λένε οι ερευνητές.

Στους περισσότερους ακρωτηριασμούς, τα ζευγάρια μυών που ελέγχουν τις προσβεβλημένες αρθρώσεις, όπως οι αγκώνες ή οι αστράγαλοι, κόβονται. Ωστόσο, η ομάδα του MIT διαπίστωσε ότι η επανασύνδεση αυτών των ζευγών μυών, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν τη φυσιολογική τους σχέση push-pull, προσφέρει στους ανθρώπους πολύ καλύτερη αισθητηριακή ανατροφοδότηση.

«Τόσο η μελέτη μας όσο και οι προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότεροι ασθενείς μπορούν να μετακινήσουν δυναμικά τους μυς τους, τόσο περισσότερο έλεγχο θα έχουν. Όσο καλύτερα ένα άτομο μπορεί να ενεργοποιήσει τους μύες που κινούν το φανταστικό αστράγαλο, για παράδειγμα, τόσο καλύτερα είναι πραγματικά σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα πρόσθετα μέλη», λέει η Shriya Srinivasan, MIT postdoc και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Σε μια μελέτη που θα εμφανιστεί στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, 15 ασθενείς που έλαβαν αυτόν το νέο τύπο χειρουργικής επέμβασης, γνωστή ως αγωνιστής-ανταγωνιστής μυοαυλική διεπαφή (ΑΜΙ), θα μπορούσαν να ελέγξουν τους μυς τους με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ασθενείς με παραδοσιακούς ακρωτηριασμούς. Οι ασθενείς με ΑΜΙ ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονται περισσότερη ελευθερία κινήσεων και λιγότερο πόνο στο προσβεβλημένο άκρο τους.

«Μέσω χειρουργικών και αναγεννητικών τεχνικών που αποκαθιστούν τις φυσικές κινήσεις των αγωνιστών-ανταγωνιστών των μυών, η μελέτη μας δείχνει ότι τα άτομα με ακρωτηριασμό AMI βιώνουν ένα μεγαλύτερο φάσμα εύρους κίνησης στις αρθρώσεις, μειωμένο επίπεδο πόνου και αυξημένη πιστότητα της προσθετικής ικανότητας ελέγχου των άκρων», λέει Ο Hugh Herr, καθηγητής των τεχνών και των επιστημών των μέσων ενημέρωσης, επικεφαλής του ομίλου Biomechatronics στο Media Lab και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Άλλοι συντάκτες της μελέτης είναι η Samantha Gutierrez-Arango και η Erica Israel, ανώτεροι συνεργάτες ερευνητικής υποστήριξης στο Media Lab.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σάββατο 14 Νοεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα διαβήτη: Αφιερωμένη στους νοσηλευτές

Ο σταφυλόκοκκος, οι πληγές και ο διαβήτης

Κίνδυνος ακρωτηριασμού για 50.000 άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τεχνολογικά άλματα στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης λόγω covid-19

Όσον αφορά τις τάσεις που αναδύονται από την πανδημία, η τηλεϊατρική είναι μια περιοχή που έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη. «Η τηλεϊατρική υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η πανδημία έχει προωθήσει τη χρήση της προς τα εμπρός.

Τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων απορρήτου στο Διαδίκτυο

Ορισμένες δωρεάν υπηρεσίες θα μπορούσαν να συλλέξουν και να πουλήσουν τα δεδομένα σας. Εάν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε για μια τέτοια υπηρεσία, για παράδειγμα, Tο Clean Email είναι ασφαλές και δεν πουλά τα δεδομένα των χρηστών του."

Η υγεία στην εποχή της τεχνολογίας

Για παράδειγμα, οι μηχανές ακτινογραφίας και μαγνητικής τομογραφίας υψηλής τεχνολογίας επιτρέπουν στους γιατρούς να εντοπίζουν όγκους σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τους καρκίνους.

Η Google καταργεί τα κατασκοπευτικά cookies

Google: Σε μία κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές θα αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας των online διαφημίσεων, η Google ανακοίνωσε ότι δε θα χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία για την παρακολούθηση των χρηστών, όταν καταργήσει τη σημερινή τεχνολογία των cookies στον Chrome browser.

Ενίσχυση των έξυπνων υπηρεσιών τεχνολογίας υγείας στο Ντουμπάι

Πιστεύεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπόρεσαν να αναβαθμίσουν την τεχνολογία πιο γρήγορα λόγω της «καλής τεχνολογικής υποδομής και των επενδύσεών τους σε τεχνολογία αιχμής όπως η ιατρική τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια».

Bill Gates: Η Amazon, η Apple και το Facebook θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην μελλοντική τεχνολογία

Bill Gates: Η social media εφαρμογή Clubhouse έχει γνωρίσει μεγάλη και ταχεία άνθηση, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των διάσημων ονομάτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της. Ανάμεσα τους ο Elon Musk, ο Mark Zuckerberg και ο Bill Gates, ο οποίος σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο Clubhouse αποκάλυψε μεταξύ άλλων τον λόγο που προτιμά τις Android συσκευές έναντι των iOS.

Σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής

Η Supreme Pharmatech και ο καθηγητής M.R.Mozafari καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής και αναβαθμίζουν την εικόνα της Ταϊλάνδης ως μιας από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στη νανοτεχνολογία.