Ομορφιά

Με ποια διατροφή οι αρτηρίες γίνονται πιο ελαστικές

Με ποια διατροφή οι αρτηρίες γίνονται πιο ελαστικές

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αποτρέψει την απώλεια ελαστικότητας των αρτηριών στις γυναίκες με προδιαβήτη, οι οποίες διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ παρουσιάζει ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του, κατάσταση γνωστή ως προδιαβήτης. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με προδιαβήτη είναι δυνατό να διατηρήσουν την υγεία των αρτηριών τους, η οποία απειλείται λόγω του αυξημένου σακχάρου, μέσω της διατροφής τους.

Σάκχαρο, υγεία αρτηριών & καρδιοπάθεια

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που παρατηρούνται στα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη προκαλούν μακροπρόθεσμα βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Όσο περισσότερα χρόνια πάσχει κανείς από προδιαβήτη ή διαβήτη τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εκδηλώσει καρδιοπάθεια ή να παρουσιάζει παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιοπάθεια, όπως η υπέρταση ή η υψηλή χοληστερόλη. Λόγω του αυξημένου σακχάρου, μεταξύ των ατόμων με προδιαβήτη ή διαβήτη είναι επίσης αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες & υγεία αρτηριών

Οι ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο ζήτησαν από μια ομάδα προδιαβητικών γυναικών να ακολουθήσουν μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Στο διάστημα αυτό, οι συμμετέχουσες υποβάλλονταν σε μετρήσεις του σωματικού βάρους τους αλλά και σε μέτρηση της ταχύτητας του σφυγμικού τους κύματος (PWV – pulse wave velocity), εξέταση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ελαστικότητας των αρτηριών.

Παρά τη σύντομη διάρκεια της μελέτης, χάρη στη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες παρατηρήθηκαν στις γυναίκες βελτιώσεις στο σωματικό τους βάρος(απώλεια 4,4% του συνολικού βάρους), καθώς και βελτιώσεις στην υγεία των αρτηριών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι καλές οι μάσκες προσώπου με ασπράδι αυγού για το δέρμα σας;

Απλά tips για λαμπερά, ξεκούραστα μάτια

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι αντιγηραντικές ασκήσεις προσώπου;

Πρόσωπο Περιποίηση: Οι διασημότητες έχουν υποστηρίξει από καιρό προπονήσεις προσώπου που έχουν σχεδιαστεί για να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης - από τον Jack LaLanne στη δεκαετία του 1960 έως τον αστέρι ποδοσφαίρου Cristiano Ronaldo το 2014.