Αυτοφροντίδα

Βότανα & μπαχαρικά που κάνουν τη διαφορά στη λειτουργία του εγκεφάλου

Βότανα & μπαχαρικά που κάνουν τη διαφορά στη λειτουργία του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος χρειάζεται ξεκούραση και επαρκή ύπνο για να λειτουργεί αποδοτικά. Χρειάζεται επίσης νέα ερεθίσματα και ευχάριστες εμπειρίες για να μένει σε εγρήγορση. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε είναι ότι μικρά στοιχεία και λεπτομέρειες στη διατροφή μας κάνουν τη διαφορά ως προς τη λειτουργία του. Πολλά από αυτά τα ευεργετικά συστατικά βρίσκονται ήδη στο ράφι της κουζίνας μας.

Κάποια από τα παρακάτω βότανα και μπαχαρικά έχουν μελετηθεί για τις επιδράσεις τους στη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ άλλα για διάφορες θετικές επιδράσεις στη γνωστική μας λειτουργία.

6 μπαχαρικά και βότανα που ενισχύουν την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου

Φασκόμηλο

Ένα βότανο γνωστό για το έντονο άρωμά του, το φασκόμηλο επίσης βελτιώνει τις γνωστικές μας λειτουργίες και βοηθά στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017, υποστηρίζει ότι το φασκόμηλο περιέχει ουσίες που προάγουν την εύρυθμη γνωστική και νευρολογική λειτουργία.

Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη του περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο κουρκουμάς προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου μας, περιορίζοντας την διάσπαση των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Τζίνγκο Μπιλόμπα

Στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, όμως αποτελεί ένα συνηθισμένο υλικό για την παραδοσιακή Κινεζική ιατρική. Το τζίνγκο μπιλόμπα θεωρείται ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Ωστόσο, τα ερευνητικά αποτελέσματα δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να επιβεβαιώσουν τη λειτουργία του αυτή. Το βέβαιο είναι όμως ότι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης λόγω γήρανσης.

Βιθανία ρίζα (Ashwagandha)

Είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα της Αγιουβερδικής ιατρικής. Πρόκειται για προσαρμογόνο που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας. Προκαταρκτικές αναλύσεις υποδεικνύουν ότι η ρίζα αυτή ωφελεί τον εγκέφαλο μειώνοντας το οξειδωτικό στρες (έναν παράγοντα που συνεισφέρει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του Αλτσχάιμερ).

Πιπερόριζα

Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά στο τομέα της παραδοσιακής ιατρικής, η πιπερόριζα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2018, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι αυτές οι ουσίες μειώνουν τα επίπεδα των βήτα-αμυλοειδών στον εγκέφαλο σε προκαταρκτικές εργαστηριακές έρευνες.

Μελισσόχορτο

Ένα βότανο που συχνά λαμβάνεται σε μορφή τσαγιού και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το άγχος και την αϋπνία, το μελισσόχορτο φαίνεται να βελτιώνει και την γνωστική λειτουργία. Σε έρευνα του 2003 δημοσιευμένη στο Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry, 42 ασθενείς με αρχικά στάδια του Αλτσχάιμερ έλαβαν είτε ψευδοφάρμακο είτε εκχύλισμα μελισσόχορτου για 4 μήνες. Στο τέλος της έρευνας, όσοι είχαν καταναλώσει μελισσόχορτο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στις γνωστικές τους λειτουργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3 ασκήσεις αναπνοής για την ανακούφιση από το άγχος

14 θεραπευτικοί κρύσταλλοι για την υγεία και την ευεξία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είδη ασκήσεων πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας;

Άσκηση περίοδος: Ενώ ορισμένες γυναίκες απέχουν από την άσκηση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, άλλες πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να ασκούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου.