Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Γιόγκα παιδιά: Είναι η yoga κατάλληλη μορφή άσκησης για τα παιδιά;

Γιόγκα παιδιά: Είναι η yoga κατάλληλη μορφή άσκησης για τα παιδιά;

Γιόγκα παιδιά: Η βελτιωμένη ισορροπία, η δύναμη, η αντοχή και η ευελιξία είναι όλες οι δεξιότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά από μια πρακτική ρουτίνας γιόγκα.

Η γιόγκα ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια στην Ινδία ως ένας τρόπος σύνδεσης του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. Τώρα, η γιόγκα ασκείται και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο από ενήλικες, εφήβους, ακόμη και μικρά παιδιά! Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να κάνουν γιόγκα μόλις καταλάβουν τις βασικές οδηγίες. Αυτό μπορεί να είναι ήδη από την ηλικία των δύο ετών, αν και πολλά παιδιά θα είναι έτοιμα γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Μια μελέτη του Harvard Health επιβεβαιώνει ότι «η γιόγκα και η ενσυνειδητότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία σε παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίες 6 έως 12).»

Η βελτιωμένη ισορροπία, η δύναμη, η αντοχή και η ευελιξία είναι όλες οι δεξιότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά από μια πρακτική ρουτίνας γιόγκα. Εκτός από τα οφέλη για τη σωματική υγεία, η γιόγκα μπορεί επίσης να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην επίγνωση και την ψυχική υγεία.

Πόσα λεπτά γιόγκα πρέπει να κάνουν τα παιδιά;

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, μπορεί να είναι σε θέση να χειριστεί από 10 έως 15 λεπτά της τάξης. Ωστόσο, περισσότερο από 20 λεπτά και θα χάσουν την εστίασή τους, επιπλέον, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η υπερβολική άσκηση ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Λοιπόν, πώς μπορεί η γιόγκα να ωφελήσει πραγματικά τα παιδιά μακροπρόθεσμα; Δείτε τους δέκα κορυφαίους λόγους για τους οποίους το να απλώσετε ένα χαλάκι και να εξασκήσετε μερικές πόζες μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη συνολική ευημερία του παιδιού σας:

Βοηθά στον αυτοέλεγχο

Ο αυτοέλεγχος είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης ενός παιδιού. Τα παιδιά που μπορούν να ασκήσουν αυτοέλεγχο είναι καλύτερα στο να διατηρούν φιλίες, να λαμβάνουν αποφάσεις και να ανταποκρίνονται σε αγχωτικές καταστάσεις. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που κάνουν συστηματικά γιόγκα είναι επίσης λιγότερο παρορμητικά και έχουν περισσότερη υπομονή περιμένοντας θετικές ανταμοιβές.

Μειώνει το στρες και το άγχος

Τα παιδιά χρειάζονται επίσης εργαλεία ανακούφισης από το άγχος! Στην πραγματικότητα, οι αναφορές δείχνουν ότι τα επίπεδα άγχους των παιδιών μπορεί να έχουν διπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Η γιόγκα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να αντιμετωπίσουν τα περίπλοκα συναισθήματά τους. Η γιόγκα βοηθά τα παιδιά να εξασκήσουν τεχνικές αναπνοής για να ηρεμήσουν αυτά τα ανήσυχα νεύρα. Αυτές οι τεχνικές βοηθούν τα παιδιά να ηρεμήσουν το μυαλό τους, το οποίο με τη σειρά του ηρεμεί το σώμα τους.

Βελτιώνει την εστίαση και την προσοχή 

Η συγκέντρωση είναι μια δύσκολη δεξιότητα για πολλά μικρά παιδιά να κατακτήσουν! Ενώ τα παιδιά χρειάζονται πολύ χώρο για να αφήσουν τις περιέργειές τους να εκτονωθούν, είναι επίσης σημαντικό να εξασκηθούν στη διατήρηση της εστίασης και της προσοχής τους, ώστε να μπορούν να μάθουν νέα πράγματα και να αλληλεπιδράσουν με άλλους. Η γιόγκα ενθαρρύνει τα παιδιά να επικεντρωθούν σε μια διαχειρίσιμη εργασία (ή στάση) τη φορά. Μετά από λίγο χρόνο άσκησης της γιόγκα, τα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητα να συγκεντρώνονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αυτή είναι μια δεξιότητα που θα ωφελήσει πολύ τα παιδιά όταν μπουν στο σχολείο.

Εκπαιδεύει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες

Όλοι γνωρίζουμε ότι η παιδική ηλικία μπορεί να είναι λίγο ταλαντευόμενη! Παρόμοια με τον χορό, τη γυμναστική και άλλα αθλήματα, η γιόγκα βοηθά τα παιδιά να εκπαιδεύσουν την ισορροπία τους, τον συντονισμό χεριού-ματιού και άλλες βασικές κινήσεις με μικρούς μύες.

Χτίζει δύναμη και ευελιξία 

Σωστά! Η τακτική άσκηση της γιόγκα ενισχύει τους μύες των παιδιών που αναπτύσσονται. Ένα Chaturanga την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει να κρατήσει τον γιατρό μακριά! Μαζί με τα οφέλη της υγείας, η δύναμη και η ευελιξία κρατούν τα παιδιά ασφαλή κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και της άσκησης.

Διδάσκει πώς να ρυθμίζετε τα συναισθήματα 

Η γιόγκα δημιουργήθηκε για να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα. Τα παιδιά περνούν από πολλά διαφορετικά συναισθήματα μέσα σε μια μέρα, μπορεί να αισθάνονται: ενθουσιασμένα, θυμωμένα, ανήσυχα, ζηλιάρα, χαρούμενα, λυπημένα και πολλά άλλα! Υπάρχει ένα μάθημα γιόγκα για όλα τα είδη συναισθημάτων, είτε το παιδί σας χρειάζεται να μάθει να ηρεμεί είτε να παράγει περισσότερη ενέργεια. Είναι ένας εξαιρετικός πόρος για να το έχετε ως εργαλείο όταν το παιδί σας αναγνωρίζει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα και χρειάζεται μια στρατηγική για τη διαχείρισή του.

Οφέλη για την υγεία 

Εκτός από την οικοδόμηση δύναμης και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας, υπάρχουν πολλά εσωτερικά οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από την εβδομαδιαία γιόγκα. Η γιόγκα βοηθά στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, μειώνει τα συμπτώματα άσθματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Επιπτώσεις στην σχέση με τους γονείς 

Δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά σας θέλουν να περνούν χρόνο μαζί σας! Θα ανυπομονούν να κάνουν την εβδομαδιαία πρακτική γιόγκα μαζί σας γιατί είναι ένας δημιουργικός και ουσιαστικός τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί.

Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση 

Ένα άλλο απίστευτο πλεονέκτημα της γιόγκα είναι ότι η τακτική πρακτική βοηθά τα παιδιά να μάθουν να πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δικές τους ικανότητες δέσμευσης. Θα αισθάνονται περήφανοι για τον εαυτό τους όταν κατακτήσουν μια νέα κίνηση και μπορούν να δείξουν όλες τις διαφορετικές στάσεις που γνωρίζουν. Επιπλέον, η γιόγκα βοηθά επίσης τα παιδιά να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το σώμα τους, κάτι που θα είναι το κλειδί για όταν τελικά περάσουν από τις αλλαγές της εφηβείας.

Καλύτερος ύπνος 

Οι νυχτερινές μεταβάσεις είναι δύσκολες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Το να κάνετε γιόγκα ως μέρος της τακτικής νυχτερινής σας ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν βαθύτερα. Δεν χρειάζεται να κάνετε ένα πλήρες μάθημα γιόγκα πριν τον ύπνο, μερικές φορές μόνο μερικές ασκήσεις αναπνοής ή διατάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε τη διάθεση για υπνηλία!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πιθανά oφέλη για την υγεία με την βοήθεια της ιατρικής της Αγιουρβέδα

Eye Yoga για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τις βλαβερές συνέπειες του υπερβολικού χρόνου στην οθόνη

Τεχνικές αναπνοής για την ενίσχυση του μεταβολισμού

Πώς η γιόγκα βελτιώνει την μνήμη των γυναικών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πιτυρίδα ή ξηρότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε; 

Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες, κίτρινου ή λευκού χρώματος και μπορεί να συνοδεύονται από λιπαρές, λιπαρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ οι ξηρές νιφάδες είναι μικρότερες και πιο πούδρες στην υφή.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας στο δέρμα μας;

Λεβάντα: Το έλαιο λεβάντας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Close Icon