Αυτοφροντίδα

Εξόφθαλμο : Συμβουλές για να το θεραπεύσετε

Εξόφθαλμο : Συμβουλές για να το θεραπεύσετε

Εξόφθαλμο : Η θεραπεία για τα διογκωμένα μάτια (εξωφθαλμός) εξαρτάται από το τι προκαλεί το πρόβλημα.

Εάν έχετε ασθένεια του θυρεοειδούς στα μάτια, η θεραπεία σας μπορεί να είναι σε διάφορα στάδια. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατάσταση τείνει να προχωρήσει σε 2 κύριες φάσεις: μια «ενεργή» φάση, όταν η ξηρότητα και η ερυθρότητα είναι εμφανείς και μπορεί να κινδυνεύετε από προβλήματα όρασης.

μια “ανενεργή” φάση, όταν η κατάσταση έχει χαλαρώσει, αλλά μπορεί να μείνετε με κάποια μακροπρόθεσμα προβλήματα (συμπεριλαμβανομένων των προεξέχοντων ματιών)

Διόρθωση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών

 • Εάν έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα (υπερθυρεοειδισμό) ή υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα (υποθυρεοειδισμός) , συνήθως θα σας προσφέρεται φάρμακο για τη διόρθωση του επιπέδου των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα σας.
 • Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του θυρεοειδούς σας δεν θα βελτιώσει απαραίτητα τα σχετικά συμπτώματα των ματιών σας, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με μη φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τα διογκωμένα μάτια να επιδεινωθούν.

Αυτοφροντίδα

 • Μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσουν για θεραπείες και πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να ανακουφίσετε μερικά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ενεργό φάση της νόσου του θυρεοειδούς.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • διακοπή του καπνίσματος εάν καπνίζετε, καθώς το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης των οφθαλμικών προβλημάτων
 • χρησιμοποιώντας επιπλέον μαξιλάρια στο κρεβάτι τη νύχτα για να μειώσετε το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας
 • φοράτε γυαλιά ηλίου εάν έχετε ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία)
 • προσπαθώντας να αποφύγετε να εκθέσετε τα μάτια σας σε ερεθιστικά όπως η σκόνη
 • χρησιμοποιώντας σταγόνες για να ανακουφίσετε τον πόνο και να υγράνετε τα μάτια σας εάν έχετε ξηροφθαλμία
 • φορώντας γυαλιά που περιέχουν ειδικά πρίσματα σχεδιασμένα να βοηθούν στη διόρθωση της διπλής όρασης

Εάν η ασθένεια των θυρεοειδικών ματιών είναι ήπια, η αυτοεξυπηρέτηση και τα φάρμακα για τη διόρθωση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών σας μπορεί να είναι όλη η θεραπεία που χρειάζεστε.

Στεροειδή

 • Σε πολλές περιπτώσεις, συνιστώνται ενέσεις στεροειδών , που γίνονται απευθείας σε φλέβα (ενδοφλεβίως). Αυτό συμβαίνει επειδή η λήψη στεροειδών δισκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες.

Οι σοβαρές παρενέργειες των στεροειδών είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια βραχυπρόθεσμα προβλήματα για λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία, όπως:

 • νιώθοντας ταραγμένος
 • δυσκολεύονται να κοιμηθούν
 • πονοκεφάλους
 • κοκκίνισμα του λαιμού και του προσώπου

Ακολουθεί βίντεο για το εξόφθαλμο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διογκωμένα μάτια : Παθήσεις που δημιουργούν το φαινόμενο

Θα επικρατήσει στις εκλογές ο ‘Δεληγιανισμός’ ή το ήθος ;

Τρία βασικά συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης του ήλιου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο.

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του άγχους και του στρες

Αθλητισμός: Μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που η γιόγκα βοηθά με το άγχος σας, είναι καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να αναπτύξετε σταδιακά μια περισσότερο αυτο-συμπονετική στάση προς τον εαυτό. 

Δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρώμε αλλά και το πότε το καταναλώνουμε

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναπάτε σε πάρτι ή σε δείπνο. Όταν ξεπεράσετε το πλαίσιο των 10 ωρών, την επόμενη μέρα μπορείτε να επανέλθετε. Η Manoogian αποδεικνύει πως αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε 5% από το βάρος μας, να βελτιώσει την αίσθηση δύναμης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.