ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χονγκ Κονγκ: Το δικαστήριο καταδικάζει πέντε άτομα για εξέγερση εξαιτίας παιδικών βιβλίων

Χονγκ Κονγκ: Το δικαστήριο καταδικάζει πέντε άτομα για εξέγερση εξαιτίας παιδικών βιβλίων

Το 2015, πέντε εκδότες από το Χονγκ Κονγκ που βρίσκονταν πίσω από ένα βιβλιοπωλείο που εξέδιδε πονηρούς τόμους για τους ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος εξαφανίστηκαν και αργότερα εμφανίστηκαν υπό κράτηση στην ηπειρωτική χώρα.

Χονγκ Κονγκ: Πέντε συνδικαλιστές του Χονγκ Κονγκ κρίθηκαν την Τετάρτη ένοχοι για ηθική αυτουργία στην παραγωγή μιας σειράς εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων που απεικόνιζαν τους υποστηρικτές της δημοκρατίας της πόλης ως πρόβατα που υπερασπίζονται το χωριό τους από τους λύκους. Οι καταδίκες είναι οι τελευταίες που χρησιμοποιούν ένα αδίκημα εξέγερσης της αποικιοκρατικής εποχής, το οποίο οι αρχές έχουν αναπτύξει παράλληλα με έναν νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας για να πατάξουν τη διαφωνία.

Η δίωξη επικεντρώθηκε στα μέλη μιας ένωσης λογοθεραπευτών που παρήγαγαν τρία εικονογραφημένα ηλεκτρονικά βιβλία με στόχο να εξηγήσουν το κίνημα της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ στα παιδιά.

Στο ένα βιβλίο, με τίτλο “Υπερασπιστές του χωριού των προβάτων”, μια ομάδα λύκων προσπαθεί να καταλάβει ένα χωριό προβάτων, τα οποία αντιστέκονται και διώχνουν τους επιτιθέμενους.

Σε ένα άλλο, οι λύκοι παρουσιάζονται ως βρώμικοι και φέρνουν ασθένειες στο χωριό των προβάτων.

Οι Lai Man-ling, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan και Fong Tsz-ho, όλοι τους ιδρυτικά μέλη του σωματείου, κατηγορήθηκαν για εξέγερση και κρατήθηκαν στη φυλακή για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την ετυμηγορία τους.

Μετά από δίμηνη δίκη ο Kwok Wai-kin, δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για να εκδικάζει υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, έκρινε τους πέντε ένοχους για συνωμοσία με σκοπό τη διάδοση στασιαστικού περιεχομένου.

“Η πρόθεση για υποκίνηση δεν απορρέει απλώς από τις λέξεις, αλλά από τις λέξεις με τα απαγορευμένα αποτελέσματα που προορίζονται να οδηγήσουν στο μυαλό των παιδιών”, έγραψε ο Kwok στην απόφασή του.

“Τα παιδιά θα οδηγηθούν στην πεποίθηση ότι η κυβέρνηση της ΛΔΚ (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) έρχεται στο Χονγκ Κονγκ με την κακή πρόθεση να τους πάρει το σπίτι τους και να καταστρέψει την ευτυχισμένη ζωή τους, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει”, πρόσθεσε.

– “Αμείλικτη καταστολή” –

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία εγκατέλειψε πρόσφατα το Χονγκ Κονγκ λόγω του νόμου περί εθνικής ασφάλειας, χαρακτήρισε τις καταδίκες ως “ένα παράλογο παράδειγμα ανελέητης καταστολής”.

“Το να γράφεις βιβλία για παιδιά δεν είναι έγκλημα και η προσπάθεια να εκπαιδεύσεις τα παιδιά για τα πρόσφατα γεγονότα της ιστορίας του Χονγκ Κονγκ δεν συνιστά προσπάθεια υποκίνησης εξέγερσης”, δήλωσε η υπεύθυνη εκστρατείας της Αμνηστίας για την Κίνα, Γκουέν Λι.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι τα βιβλία περιείχαν “αντι-κινεζικά αισθήματα” και είχαν ως στόχο να “υποκινήσουν το μίσος των αναγνωστών κατά των αρχών της ηπειρωτικής χώρας”.

Είπαν επίσης ότι τα βιβλία είχαν σκοπό να ενθαρρύνουν τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να κάνουν διακρίσεις σε βάρος “των Κινέζων της ηπειρωτικής Κίνας που ζουν στο Χονγκ Κονγκ”.

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι το αδίκημα της εξέγερσης ήταν ασαφώς ορισμένο και ότι κάθε αναγνώστης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνος του για το τι αντιπροσωπεύουν οι χαρακτήρες των βιβλίων.

Προειδοποίησαν επίσης ότι μια ένοχη ετυμηγορία θα ποινικοποιούσε περαιτέρω την πολιτική κριτική και θα είχε ανατριχιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

– Πολιτική καταστολή –

Μέχρι πρόσφατα το Χονγκ Κονγκ αποτελούσε προπύργιο της ελεύθερης έκφρασης εντός της Κίνας και πατρίδα μιας ζωντανής και ειλικρινούς εκδοτικής βιομηχανίας.

Όμως το Πεκίνο εξαπέλυσε μια σαρωτική πολιτική καταστολή στην πόλη ως απάντηση στις τεράστιες και μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις δημοκρατίας πριν από τρία χρόνια.

Η εξέγερση ήταν αρχικά ένας νόμος από τη βρετανική αποικιακή εποχή και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη.

Μέχρι πρόσφατα, δεν είχε χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες.

Αλλά έχει αγκαλιαστεί από την αστυνομία και τους εισαγγελείς τα τελευταία δύο χρόνια, παράλληλα με τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ το 2020.

Από τότε το άλλοτε δημοφιλές δημοκρατικό κίνημα της πόλης έχει διαλυθεί.

Οι περισσότεροι επιφανείς τοπικοί ακτιβιστές της δημοκρατίας είτε βρίσκονται στη φυλακή, είτε αναμένουν δίκη είτε έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Δεκάδες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών συνδικάτων, έχουν αναδιπλωθεί, ενώ ένας κανόνας λογοκρισίας τύπου ηπειρωτικής χώρας έχει δημιουργηθεί για την κινηματογραφική βιομηχανία.

Βιβλία έχουν αφαιρεθεί από τις βιβλιοθήκες και τα προγράμματα σπουδών έχουν ξαναγραφτεί με τις αρχές να έχουν διατάξει να εμφυσήσουν πατριωτισμό στα παιδιά της πόλης.

Μόνο άτομα που θεωρούνται “ακραιφνείς πατριώτες” επιτρέπεται πλέον να θέτουν υποψηφιότητα για αξιώματα.

Ακόμη και πριν από την τελευταία καταστολή, οι εκδόσεις είχαν γίνει βασικός στόχος των κινεζικών αρχών.

Το 2015, πέντε εκδότες από το Χονγκ Κονγκ που βρίσκονταν πίσω από ένα βιβλιοπωλείο που εξέδιδε πονηρούς τόμους για τους ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος εξαφανίστηκαν και αργότερα εμφανίστηκαν υπό κράτηση στην ηπειρωτική χώρα.

Η ίδια η υπόθεση του αγνοούμενου βιβλιοπώλη αποτέλεσε εν μέρει καταλύτη για τις διαδηλώσεις δημοκρατίας του 2019, οι οποίες ξεκίνησαν ως κίνημα κατά ενός νόμου που επέτρεπε τις εκδόσεις στο ελεγχόμενο από το κόμμα δικαστικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αίρονται οι περιορισμοί στη μεγαλύτερη δοκιμή ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ

Βασική απόφαση δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ για άρση της μυστικότητας σε υποθέσεις εθνικής ασφάλειας

Οι ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζουν χρόνια φυλάκιση για ανατροπή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα