Γενικές Ειδήσεις

Χονγκ Κονγκ: Αίρονται οι περιορισμοί στη μεγαλύτερη δοκιμή ασφαλείας της χώρας

Χονγκ Κονγκ: Αίρονται οι περιορισμοί στη μεγαλύτερη δοκιμή ασφαλείας της χώρας

Δύο ανώτεροι βρετανοί δικαστές που κάθονταν περιστασιακά στο ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ παραιτήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος λόγω ανησυχιών σχετικά με τη νομοθεσία για την ασφάλεια.

Χονγκ Κονγκ: Οι περιορισμοί αναφοράς που κάλυπταν τη μεγαλύτερη δίωξη εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ άρθηκαν την Πέμπτη μετά από προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ρίχνοντας νέο φως στις προδικαστικές ακροάσεις που διήρκεσαν για περισσότερο από ένα χρόνο. Το Πεκίνο επέβαλε έναν σαρωτικό νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ μετά από τεράστιες και μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις για τη δημοκρατία. Ο νόμος έχει ποινικοποιήσει τις περισσότερες διαφωνίες και μεταμόρφωσε την κάποτε ειλικρινή πόλη σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με την αυταρχική ηπειρωτική χώρα.

Η μεγαλύτερη κοινή δίωξη μέχρι στιγμής αφορά 47 κορυφαίους ακτιβιστές της δημοκρατίας, οι περισσότεροι από τους οποίους κρατούνται πίσω από τα κάγκελα για περισσότερο από ένα χρόνο καθώς οι δικηγόροι εισαγγελίας και υπεράσπισης προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη δίκη στη νέα νομική επικράτεια.

Κατηγορούνται για «συνωμοσία για τη διάπραξη ανατροπής» για διοργάνωση ανεπίσημων προκριματικών εκλογών. Επανειλημμένα αιτήματα των κατηγορουμένων για άρση των περιορισμών αναφοράς που καλύπτουν αυτές τις ακροάσεις απορρίφθηκαν από τον δικαστή Peter Law.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας ανώτερος δικαστής δήλωσε ότι τέτοια αιτήματα πρέπει να γίνουν δεκτά και την Πέμπτη ο Law συμφώνησε να άρει τους περιορισμούς. – Αόριστες χρεώσεις; – Κατά τη διάρκεια πολλών από τις προανακριτικές διαδικασίες, οι οποίες μπορούν τώρα να αναφερθούν για πρώτη φορά, οι κατηγορούμενοι περιέγραψαν ότι αισθάνονται πιέσεις από τους εισαγγελείς για να επικαλεστούν, όπως πιστεύουν, αόριστες κατηγορίες.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης υποστήριξαν επίσης ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν εξηγήσει σωστά ποια είναι η συνωμοσία στην οποία φέρεται να συμμετείχαν οι πελάτες τους. «Επιτράπηκε στην εισαγγελία να χορέψει και να αλλάξει και να προσθέσει (στις κατηγορίες)», υποστήριξε η βετεράνος δικηγόρος Gladys Li σε μια από τις ακροάσεις.

«Δεν θα κρατηθούμε σε ένα όπλο για να κάνουμε έκκληση», πρόσθεσε.

Η εισαγγελία αρνήθηκε ότι είναι ασαφής σχετικά με τις κατηγορίες.

Οι 47 κατηγορούμενοι είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς αντιφρονούντες του Χονγκ Κονγκ, από μετριοπαθείς μεταρρυθμιστές και πρώην νομοθέτες έως πιο ριζοσπαστικούς επικριτές της Κίνας. Κάποιοι, όπως ο Joshua Wong και ο Benny Tai, εκτίουν ήδη ποινές για καταδίκες που σχετίζονται με διαμαρτυρίες.

Καθώς η υπόθεση έχει περάσει στα δικαστήρια, οι περισσότεροι επέλεξαν να παραδεχτούν την ενοχή τους – ένα βήμα που συνήθως τους δίνει το δικαίωμα σε μειωμένη ποινή. Μέχρι στιγμής, μόλις 18 κατηγορούμενοι έχουν επιλέξει την πλήρη δίκη.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ξεκινήσει η δίκη και όσοι βρίσκονται στο εδώλιο αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Την Τρίτη, το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ διέταξε μια δίκη χωρίς ένορκους για τους 47 κατηγορούμενους για τη δημοκρατία. Αντίθετα, θα κριθούν από τρεις επιλεγμένους δικαστές εθνικής ασφάλειας.

Η Κίνα λέει ότι ο νόμος για την ασφάλεια επανέφερε τη σταθερότητα μετά τις διαδηλώσεις του 2019.

Οι επικριτές λένε ότι έχει εκσπλαχνίσει τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ και έφερε τους νόμους της ηπειρωτικής Κίνας σε έναν επιχειρηματικό κόμβο που φημίζεται για το νομικό σύστημα του κοινού δικαίου.

Δύο ανώτεροι βρετανοί δικαστές που κάθονταν περιστασιακά στο ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ παραιτήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος λόγω ανησυχιών σχετικά με τη νομοθεσία για την ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Χονγκ Κονγκ μειώνει την καραντίνα Covid για τις αφίξεις

Το Χονγκ Κονγκ απαγορεύει το φαγητό στην ετήσια έκθεση τροφίμων λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού

Βασική απόφαση δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ για άρση της μυστικότητας σε υποθέσεις εθνικής ασφάλειας

Οι ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζουν χρόνια φυλάκιση για ανατροπή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πανικός από το πρωί με την Τράπεζα Θεμάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις

Τράπεζα θεμάτων: Προβλήματα αντιμετώπισαν τα σχολεία ολόκληρης της χώρας από το πρωί, καθώς "έπεσε" το σύστημα και η όλη διαδικασία κλήρωσης θεμάτων δεν μπορούσε να διενεργηθεί ομαλά.