Θεραπείες

Τα βραβεία Νόμπελ στην Ιατρική για το 2015

Τα βραβεία Νόμπελ στην Ιατρική για το 2015

Μία κινέζα επιστήμονας που στράφηκε στα αρχαία κείμενα για να ανακαλύψει ένα ισχυρό φάρμακο κατά της ελονοσίας μοιράστηκε χθες το βραβείο Ιατρικής Νόμπελ με αμερικανούς και ιάπωνες ερευνητές των οποίων οι ανακαλύψεις έχουν δημιουργήσει ελπίδες για την εξάλειψη άλλων τροπικών ασθενειών.

Το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο Νόμπελ απονεμήθηκε στον ιρλανδικής καταγωγής William Campbell, τον Satoshi Omura από την Ιαπωνίας και την Tu Youyou από την Κίνα.

Ο Campbell και ο Omura ανακάλυψαν την αβερμηκτίνη, παράγωγα της οποίας έχουν βοηθήσει στη μειώσει της συχνότητας εμφάνισης της τύφλωσης και της λεμφικής φιλαρίασης, δύο ασθενειών που προκαλούνται από παρασιτικά σκουλήκια και που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική και την Ασία.

Οι δύο αυτές ανακαλύψεις έχουν παράσχει την ανθρωπότητα ισχυρά νέα μέσα για την καταπολέμηση αυτών των εξουθενωτικών ασθενειών που επηρεάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο,” όπως ανέφερε η επιτροπή.
Η τύφλωση του ποταμού είναι μία ασθένεια που επηρεάζει τα μάτια και το δέρμα και οδηγεί τελικά σε τύφλωση. Περίπου το 90 τοις εκατό της νόσου εμφανίζεται στην Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Λεμφική φιλαρίαση μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα των άκρων και των γεννητικών οργάνων, που ονομάζεται ελεφαντίαση και είναι κατά κύριο λόγο μια απειλή που εντοπίζεται στην Αφρική και την Ασία. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι 120 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την ασθένεια και περίπου 40 εκατομμύρια έχουν καταλήξει παραμορφωμένοι και ανίκανοι.
Ο Omura απομόνωσε νέα στελέχη βακτηριδίων και τα καλλιέργησε έτσι ώστε να μπορούν να αναλυθούν ενάντια σε επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Ο Campbell έδειξε ότι μία από αυτές τις καλλιέργειες ήταν «αξιοσημείωτα αποτελεσματική» εναντίον των παρασίτων σε ζώα. Ο βιοδραστικός παράγων καθαρίστηκε και τροποποιήθηκε σε μια ένωση που σκότωσε αποτελεσματικά παρασιτικές προνύμφες, γεγονός που οδηγεί στην ανακάλυψη νέας κατηγορίας φαρμάκων.

Η Tu Youyou μετέτρεψε ένα φυτικό φάρμακο, σε έναν νέο αντι-παράγοντα της ελονοσίας, το οποίο ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της ελονοσίας, μια ασθένεια που ήταν σε άνοδο στη δεκαετία του 1960, όπως ανέφερε η επιτροπή .

Η τελευταία φορά που ένας Κινέζος πολίτης κέρδισε ένα βραβείο Νόμπελ ήταν το 2012, όταν ο Μο Γιαν πήρε το βραβείο λογοτεχνίας. Αλλά η Κίνα είχε την λαχτάρα και για ένα βραβείο Νόμπελ για την επιστήμη. Αυτό ήταν το πρώτο βραβείο Νόμπελ που δόθηκε σε Κινέζο επιστήμονα για τις εργασίες του, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό της Κίνας.

“Αυτό είναι πράγματι μια ένδοξη στιγμή”, δήλωσε ο Lee Chenjian, που είναι κοσμήτορας και αντιπρόεδρος στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. “Αυτό είναι επίσης μια αναγνώριση για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική”, δήλωσε ένθερμα.

Οι νικητές θα μοιραστούν 8 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου $ 960.000 ΗΠΑ) χρηματικό έπαθλο, όπου το ήμισυ προορίζεται για τον Campbell και τον Omura, ενώ το άλλο μισό για την Tu Youyou. Κάθε νικητής θα λάβει επίσης ένα δίπλωμα και ένα χρυσό μετάλλιο στην ετήσια τελετή απονομής των βραβείων στις 10 Δεκεμβρίου, που είναι η επέτειος του θανάτου του ιδρυτή βραβείου Άλφρεντ Νόμπελ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διαστοματική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή χωρίς τομές και σημάδια

Τέλος στην απώλεια μαλλιών κατά την χημειοθεραπεία

Νέα θεραπευτική οδός για χρόνιες παθήσεις του ήπατος

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, συνδεδεμένων με το UNIST (Ulsan National Institute of Science and Technology), έχει εντοπίσει μια νέα διαδρομή που ρυθμίζει τις οδούς σηματοδότησης που προκαλούνται από την εξωκυτταρική μήτρα (ECM). Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως νέος διαγνωστικός δείκτης και θεραπευτικός στόχος στην καταπολέμηση χρόνιων παθήσεων του ήπατος. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον […]

Βασικός παράγοντας κινδύνου του ουροθηλιακού καρκίνου

Τι είναι ο ουροθηλιακός καρκίνος; Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Υπάρχει τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά; Μπορεί αρκετοί να μην είναι πληροφορημένοι γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας, όμως ο ουροθηλιακός καρκίνος αποτελεί την ένατη συχνότερη κακοήθεια και τη 15η συχνότερη αιτία θανάτου, παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει για ακόμα μία φορά τη σημασία της […]

Νέα βιολογική θεραπεία καθαρίζει το δέρμα από την ψωρίαση

Μια νέα βιολογική θεραπεία καθαρίζει πλήρως δέρμα των  ασθενών  με ψωρίαση .  Το ενδεχόμενο επίτευξης πλήρους δερματικής κάθαρσης είναι πλέον εφικτό και για τους Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση μέσω μιας νέας βιολογικής θεραπείας της LEO Pharma που είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2018. Όπως καταδεικνύεται από τις μελέτες […]

Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τον κολικό του νεφρού

Ο κολικός είναι ένα «καμπανάκι» που μας προειδοποιεί ότι ο νεφρός μπορεί να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Εντούτοις, ακόμα κι όταν υποχωρήσει ο πόνος, απαιτείται προσεκτική διερεύνηση για να βεβαιωθούμε πως ο νεφρός είναι ασφαλής. Οι ενδο-ουρολόγοι επισημαίνουν ότι η υποχώρηση του πόνου, μετά από κολικό νεφρού, μπορεί να «συγκαλύπτει» έναν φαινομενικά ξεπερασμένο κίνδυνο, ο […]

Μύθοι και αλήθειες για την κήλη

Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από την κήλη, παρότι είναι μια πάθηση που ενοχοποιείται για εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις παγκοσμίως. Ο πιο κοινός είναι ότι τα “θύματα” είναι μόνο οι άνδρες. Η γνώση όμως της ανατομίας της κοιλιακής περιοχής και του ορισμού της πάθησης θα μπορούσε, ως ένα βαθμό, να αποκαταστήσει την αλήθεια. «Οι […]

Νέα εξελικτική μέθοδος της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας

Μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος  επιτρέπει στους χειρουργούς ουρολόγους να υποβάλουν σε επεξεργασία τις μεγάλες ή πολύπλοκες πέτρες των νεφρών, αποφεύγοντας τη μεγάλη τομή, τη μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, που εγκυμονούν οι μέθοδοι του παρελθόντος. Οι πέτρες των νεφρών είναι σκληρές συλλογές αλάτων και μετάλλων που αποτελούνται από ασβέστιο ή […]

Μη χειρουργική αντιμετώπιση του πόνου στους ώμους

Ο υπερβολικός πόνος και η μείωση του εύρους των κινήσεων των χεριών σας συνδέονται, τις περισσότερες φορές με βλάβες όπως η μερική ρήξη στους τένοντες των μυών του στροφικού πετάλου – υπερακανθίου τένοντα ή άλλες βλάβες των τενόντων στην περιοχή του ώμου οι οποίες προκαλούν φλεγμονές. Η βασική εξέταση που μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα, […]

Εκτινασσόμενος δάκτυλος. Πότε χειρουργείται;

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι μία συχνή πάθηση που προκαλεί δυσλειτουργία και πόνο στην κίνηση του χεριού καθώς το δάκτυλο «σκαλώνει» στην κάμψη και εκτινάσσεται «σαν σκανδάλη» στην έκταση (Trigger Finger και Trigger Thumb). Το φαινόμενο αυτό προκαλείται λόγω της ανώμαλης ολίσθησης των τενόντων μέσα στο έλυτρό τους και την παγίδευσή τους στο χείλος του πρώτου […]