Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς να ενισχύσουμε τον χαμηλό αιματοκρίτη με διατροφή

Πώς να ενισχύσουμε τον χαμηλό αιματοκρίτη με διατροφή

Ο αιματοκρίτης, είναι ένας βιολογικός δείκτης που υπολογίζει τον όγκο των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Οι τιμές του ορίζονται από την ορμόνη ερυθροποιητίνη, που παράγεται στα νεφρά και διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα φυσιολογικά επίπεδα του αιματοκρίτη διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία και ορίζονται από 40% έως 52% για τους άνδρες, από 36% έως 48% για τις γυναίκες και 29% έως 43% για τα παιδιά. Η αναιμία, η αφυδάτωση, η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές διαταραχές, η φαρμακευτική αγωγή και οι διατροφικές ελλείψεις είναι ορισμένες από τις πιο σημαντικές αιτίες χαμηλού αιματοκρίτη.


Ποιες είναι οι 12 τροφές που θα σας βοηθήσουν να τον ενισχύσετε

Κόκκινο κρέας: Το κόκκινο κρέας αποτελεί καθαρή πηγή αιμικού σιδήρου, που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος όμως, είναι πιθανό να προκαλέσει χοληστερίνη, γι’ αυτό η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης είναι μια φορά την εβδομάδα.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, στοιχείο που ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην αύξηση του αιματοκρίτη.

Ψάρια – Θαλασσινά: Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε αιμικό σίδηρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι 85 γραμμάρια θαλασσινών παρέχουν πάνω από το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σιδήρου. Τα θαλασσινά (μύδια, στρείδια, γαρίδες) περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και σχεδόν καθόλου λίπος με αποτέλεσμα να θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή συγκριτικά με το κόκκινο κρέας για την ενίσχυση του αιματοκρίτη.

Οι τροφές ολικής άλεσης, όπως είναι για παράδειγμα τα δημητριακά, το σουσάμι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το μαύρο ψωμί, πέραν του ότι είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, θεωρούνται και καλές πηγές σιδήρου, ενώ η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας.

Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνη C, που ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Οι ομάδες τροφών που περιέχουν μη-αιμικό δείκτη καλό είναι να συνδυάζονται με εσπεριδοειδή, για την ενίσχυση του αιματοκρίτη. Στην πράσινη σαλάτα, για παράδειγμα, μπορείτε αντί για ξύδι, να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού.

Αυγά: Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, οι ευεργετικές ιδιότητες της οποίας συμβάλλουν στην πρόληψη της αναιμίας, στην αντιμετώπιση της κόπωσης και στην ενίσχυση του αιματοκρίτη.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν σημαντική ποσότητα μη-αιμικού σιδήρου που απορροφάται από τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να καταναλώνονται συνδυαστικά με τροφές που περιέχουν αιμικό σίδηρο, ενισχύοντας έτσι τον αιματοκρίτη.

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί είναι ιδανική πηγή σιδήρου και καλών λιπαρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 100 γραμμάρια ξηρών καρπών περιέχουν 6gm σιδήρου.

Συκώτι: Το συκώτι, είναι ακόμα μια καλή πηγή αιμικού σιδήρου και η κατανάλωσή του συμβάλλει στην αύξηση του αιματοκρίτη.

Όσπρια: Τα όσπρια είναι καλή πηγή μη-αιμικού σιδήρου, γι’ αυτό πρέπει να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και φολικό οξύ όπως είναι οι πιπεριές, τα καρότα και οι ντομάτες.

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι καλή πηγή σιδήρου αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύεται και στις τροφές με τις οποίες συνδυάζεται, για καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, όταν το σπανάκι καταναλώνεται ωμό και χωρίς να συνδυάζεται με πηγές ασβεστίου (πχ. τυρί) διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του και συμβάλλει στην ενίσχυση του αιματοκρίτη.

Κόκκινα φασόλια. Μια μικρή μερίδα περιέχει 4mg μη αιμικού σιδήρου. Για να επιτευχθεί καλύτερη απορρόφηση σιδήρου και ενίσχυση του αιματοκρίτη, τα κόκκινα φασόλια πρέπει να καταναλώνονται μαζί με πράσινα λαχανικά ή κόκκινο κρέας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι κάνει την ζάχαρη τόσο εθιστική;

Η ποδηλασία μπορεί να προάγει την υγιή γήρανση του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Η παγκόσμια αντασφάλιση θεωρείται σταθερή

S&P: Ο συμβουλευτικός ρόλος ενός μεσίτη γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος σε περιόδους αβεβαιότητας, βοηθώντας τους πελάτες να πλοηγηθούν σε ασφαλιστικές αποφάσεις σε ένα εξελισσόμενο τοπίο.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Υπέρταση: Η υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και στην πρόληψή της.

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Close Icon