Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός έρευνα: τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση

Κορωνοϊός έρευνα: τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση

Κορωνοϊός έρευνα: Καθώς η πανδημία COVID-19 έχει σαρώσει τον κόσμο, οι ερευνητές δημοσιεύουν εκατοντάδες άρθρα κάθε εβδομάδα αναφέροντας τα ευρήματά τους – πολλά από τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε διεξοδική διαδικασία αξιολόγησης από ομότιμους για να εκτιμήσουν την αξιοπιστία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακώς επικυρωμένη έρευνα επηρέασε μαζικά τη δημόσια πολιτική, καθώς όταν μια γαλλική ομάδα ανέφερε ότι οι ασθενείς με COVID θεραπεύτηκαν με συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης. Ο ισχυρισμός δημοσιοποιήθηκε ευρέως και σύντομα οι ασθενείς στις ΗΠΑ συνταγογράφησαν αυτά τα φάρμακα με άδεια έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα που περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών έχει δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς.

Με την κυκλοφορία τόσων πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό κάθε εβδομάδα, πώς μπορούν οι ερευνητές, οι κλινικοί γιατροί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής;

Σε ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Nature Biotechnology, ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού Tudor Oprea, MD, Ph.D., και οι συνάδελφοί του, πολλοί από τους οποίους εργάζονται σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (AI), κάνουν την υπόθεση ότι η AI και η μηχανική μάθηση έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους ερευνητές να διαχωρίσουν τα ουσιώδη από τα επουσιώδη. Ο Oprea, καθηγητής Ιατρικής και Φαρμακευτικών Επιστημών και επικεφαλής της Διεύθυνσης Μεταφραστικής Πληροφορικής του UNM, σημειώνει ότι η αίσθηση του επείγοντος να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο και να επινοηθούν αποτελεσματικές θεραπείες για τον κορωνοϊό έχει οδηγήσει πολλούς επιστήμονες να παρακάμψουν την παραδοσιακή διαδικασία αξιολόγησης από ομότιμους δημοσιεύοντας «πρότυπες» – «προκαταρκτικές» εκδόσεις της δουλειάς τους – διαδικτυακά. Ενώ αυτό επιτρέπει την ταχεία διάδοση νέων ευρημάτων, “Το πρόβλημα έρχεται όταν ισχυρισμοί σχετικά με ορισμένα φάρμακα που δεν έχουν επικυρωθεί πειραματικά εμφανίζονται στον κόσμο της εκτύπωσης”, λέει η Oprea. Μεταξύ άλλων, οι κακές πληροφορίες μπορεί να οδηγήσουν τους επιστήμονες και τους ιατρούς να σπαταλήσουν χρόνο και χρήμα κυνηγώντας τυφλούς οδηγούς.

AI_covid_blog.jpg

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν να αξιοποιήσουν τεράστια υπολογιστική δύναμη για να ελέγξουν πολλούς από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε ένα ερευνητικό έγγραφο , σύμφωνα με τους συγγραφείς, μια ομάδα ερευνητών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Δανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ, την Ιταλία και την Κίνα με επικεφαλής τον Jeremy Levin, πρόεδρο του Οργανισμού Καινοτομίας Βιοτεχνολογίας, και τον Alex Zhavoronkov, Διευθύνων Σύμβουλο της InSilico Medicine.

“Νομίζω ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό εκεί”, λέει η Oprea. “Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην κορυφή της ανάπτυξης εργαλείων που θα βοηθήσουν στη διαδικασία αξιολόγησης από ομότιμους”. Παρόλο που τα εργαλεία δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα, “Πλησιάζουμε, πολύ κοντά στο να επιτρέψουμε στα αυτοματοποιημένα συστήματα να αφομοιώσουν τόνους δημοσιεύσεων και να αναζητήσουν αποκλίσεις”, λέει. “Δεν γνωρίζω κανένα τέτοιο σύστημα που υπάρχει επί του παρόντος, αλλά προτείνουμε με επαρκή χρηματοδότηση αυτό να είναι διαθέσιμο”.

covid-19.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Μείωση των ασθενειών εν μέσω πανδημίας

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν το υψηλότερο ποσοστό απουσίας ασθένειας πέρυσι (3,5 τοις εκατό) και το προηγούμενο έτος, καθώς τα νοσοκομεία γέμισαν αφυκτικά από μαζική εισροή ασθενών Covid.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Κορωνοϊός: 10 φορές υψηλότερη θνησιμότητα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι

Κορωνοϊός Μελέτη Παχυσαρκία: Ο κίνδυνος θανάτου από το κορωνοϊό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερος σε χώρες όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 03/03, από το Παγκόσμιο Φόρουμ Παχυσαρκίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι το τέλος του έτους 2020, τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 ήταν πάνω από 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με χώρες όπου λιγότεροι από τους μισούς είναι υπέρβαροι.

Ερευνητές εξετάζουν τη συμβολή θαλασσινών εκχυλισμάτων στη θεραπεία του καρκίνου

Θάλασσα Επιστήμη Υγεία: Τα χιτωνοφόρα είναι ένα είδος θαλάσσιας ζωής που εντάσσεται στην συνομοταξία των χορδωτών. Ένα είδος χιτωνοφόρων που συγκεντρώνεται σε συστάδες και μοιάζει με σφουγγάρι, λέγεται πως περιέχει μια ουσία που μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το εκχύλισμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού και προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των όγκων. Ωστόσο, εάν και το έκδοχο φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καρκίνων, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες, προτού τα φάρμακα είναι έτοιμα για ευρείας κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Έρευνα για την αναγκαιότητα του δεύτερου εμβολιασμού

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν πιθανή ελπίδα ότι ορισμένα άτομα ενδέχεται να είναι σε θέση να εγκαταλείψουν έναν δεύτερο εμβολιασμό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις στρατηγικές διανομής εμβολίων - τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αποτελεσματικότερη πρόβλεψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη για τους νέους

Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης: Ο τύπος χοληστερόλης που παράγεται καθώς καταναλώνουμε τρόφιμα είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία από την πιο συχνά δοκιμασμένη "κακή" χοληστερόλη, σύμφωνα με μελέτες.

Επιστημονική έρευνα εντοπίζει τη σχέση παχυσαρκίας με βακτηριακές λοιμώξεις

«Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης».